«Μπλόκο» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με ψήφους 138 υπέρ σε σύνολο 151 παρόντων μελών, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση με εντάσεις, καταγγελίες και διαρκείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

Κασσελίστας: «Κάτω η χούντα της Αριστεράς»

Η απόφαση της ΚΕ εξόργισε τους υποστηρικτές Κασσελάκη, κάποιοι από τους οποίους, που βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή, προπηλάκισαν μέλη της.

«Ντροπή σας, ξεφτιλίσατε το κόμμα», «αλητεία», «είστε η ντροπή της Αριστεράς» και «κάτω η χούντα της Αριστεράς» ήταν μερικές από τις βαριές κουβέντες από ακούστηκαν να φωνάζουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη με ορισμένα μέλη της ΚΕ να αντιδρούν έντονα φωνάζοντας εναντίον τους.

Οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα προκειμένου να μην εκτροχιαστεί εντελώς η κατάσταση.

«Μπλοκ» Πολάκη: «Παρών» στη συνεδρίαση, «απών» από την ψηφοφορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που ανήκουν στο «μπλοκ» του Παύλου Πολάκη, νομιμοποίησαν τη διαδικασία με τη συμμετοχή τους, αλλά διαφώνησαν με την ονομαστική αναφορά στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που απορρίπτει την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Ειδικότερα, ο Μάρκος Χατζησάββας, μιλώντας εξ ονόματος των Βασίλη Σμπώκου, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, Χριστόφορου Βερναρδάκη, Δημήτρη Παρθένη και Μιχάλη Γιαπιτζή, υπογράμμισε στην ομιλία του πως «στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι και στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος (είτε της πλευράς Κασσελάκη που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα, που θα υπερασπίζεται ένα μέρος δικαιωμάτων και μόνο, είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους, που συντείνει σ’ ένα μικρό κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων)».

«Απορρίπτουμε κάθε γραφειοκρατικό τρικ, που αποσκοπεί σε αποκλεισμούς και δήθεν ευθιξίες με δεύτερες σκέψεις και κρυφές ατζέντες. Αυτό που διακαώς επιθυμούμε είναι ανοιχτή πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση, μπροστά στα μάτια όσων αγωνιούν (εντός και εκτός του κόμματος)», τόνισε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως «επειδή δεν συμφέρει κανέναν ένας μικρός και πολυτραυματίας ΣΥΡΙΖΑ και επειδή είμαστε σήμερα εδώ επειδή σεβόμαστε το κόμμα και τις διαδικασίες του, όπως και τη βάση που εκπροσωπούμε, δηλώνουμε ότι δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας και απέχουμε από τις ψηφοφορίες που αφορούν στις τροπολογίες, που τις θεωρούμε ακραίες».

Του… «λόγου το αληθές» επιβεβαίωσε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, δημοσιεύοντας την ομιλία του Μάρκου Χατζησάββα.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΜΑΡΚΟ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ«Οι παρακάτω συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,…

Posted by Παυλος Πολακης on Saturday, October 12, 2024

Στέφανος Κασσελάκης: «Η φωνή μας είναι το συνέδριο»

«Η φωνή μας είναι το συνέδριο» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του, παραπέμποντας στο Συνέδριο του κόμματος, 8 με 10 Νοεμβρίου, όπου θα ληφθεί η τελεσίδικη απόφαση.

Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποφασίσει αν η ερμηνεία της πλειοψηφίας είναι σωστή και δεν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αποκλεισμό της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου ή αποφασίσει διαφορετικά και ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.

Τι έγινε στην θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και σε κλίμα ακραίας έντασης άρχισε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 και μισή, αφού χρειάστηκαν περίπου 2,5 ώρες προκειμένου να επιτευχθεί η απαρτία των 148 μελών.

Την πρόταση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος ενώ και ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

O Γιάννης Μουζάλας

«Δεν υπάρχει απαρτία. Το μόνο που μένει είναι με διάταγμα να αποκλείσουν τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές», ανέφερε η Θοδώρα Τζάκρη. Νωρίτερα, ιδιαίτερα αιχμηρή κατά μελών της Πολιτικής Γραμματείας ήταν στην ομιλία της η Θεοδώρα Τζάκρη. « Άραγε οι 3 που με την μετακίνηση τους προσχώρησαν στην λογική αποκλεισμού ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου έχουν το ανάστημα να υποστηρίξουν τα όσα δρομολογούν; Oφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων – ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη», είπε.

Σφοδρή αντιπαράθεση με την Όλγα Γεροβασίλη

Στην κυρία Τζάκρη απάντησε από βήματος η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως «αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει τον λόγο να πάρει κάρτα και να διαπιστευθεί», ενώ στην ομιλία της η Αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα», για να προσθέσει ότι «οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα «Ως εδώ!». Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;» κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.

Σωκράτης Φάμελλος

Για σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στην δήλωσή του ανέφερε ακόμη ότι «ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επικυρώσομε να τηρηθεί ο ίδιος οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όσο για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων επαναλάβαμε μία απόφαση του Νοεμβρίου του 2023. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων. Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι «έγινε ένα ακόμη συνθετικό βήμα» ενώ στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

Χρήστος Σπίρτζης

Μετά τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο  Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος, δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Είπε ακόμη: « Μετά από περιπέτεια 11 μηνών  ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα “βαρύ” πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος». 

Ερωτηθείς εάν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως αφενός πρόκειται για “τροπολογία” και αφετέρου ότι « περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό το όπως γίνονται οι ψηφοφορίες εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου». Σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου».