Τον σημαίνοντα ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας την ώρα που η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται επίθεση από τη Ρωσία και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μαίνεται, κατέδειξε χθες, Τετάρτη 9/10 ο πρωθυπουργός ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Ειδικά όσον αφορά στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός αφορά ολόκληρο τον κόσμο και για τον λόγο αυτό η γεωπολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική τη διεύρυνση της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας

Κοιτάζοντας μάλιστα προς τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, έστειλε μηνύματα στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να τηρήσουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενταξιακή τους προοπτική.

Όσον αφορά στην Αλβανία, οι σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα μετά και την υπόθεση Μπελέρη αλλά και με τα Σκόπια μετά την άνοδο του εθνικιστικού VMRO έχουν καταστεί εξαιρετικά προβληματικές. Η Ελλάδα κινείται θεσμικά και βάζει στο τραπέζι ως ύστατο διπλωματικό όπλο το βέτο καλώντας τις δυο χώρες να επανέλθουν στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου.

Τα επόμενα 24ωρα ο διπλωματικός μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχιστεί και θα επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό αλλά και στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Η Αθήνα παρακολουθεί με αγωνία τις προσπάθειες που γίνονται από τις ΗΠΑ να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την χώρα μας όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέμεναν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις προθέσεις του Ισραήλ από τον ίδιο τον Τζο Μπάϊντεν ο οποίος θα ερχόταν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην βάση Ραμστάιν της Γερμανίας όπου θα πραγματοποιούνταν το Σάββατο η σύνοδος κορυφής για την άμυνα της Ουκρανίας. Ωστόσο, αυτή αναβλήθηκε αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ματαίωσε τη μετάβασή του εκεί λόγω του τυφώνα Μίλτον.

Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται καθοριστικά πάντως για τη συνέχεια καθώς το Ισραήλ προς ώρας εμφανίζεται αποφασισμένο να απαντήσει στο Ιράν με αποτέλεσμα στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου να επικρατεί «κόκκινος συναγερμός».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως ήδη έχει γράψει το Νewsbeast η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση σε κάθε επίπεδο και έχουν καταστρωθεί σχέδια έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα όσο και αν χρειαστεί ο μαζικός απεγκλωβισμός Ελλήνων, Κυπρίων και άλλων ευρωπαίων από τον Λίβανο.

Το θέμα θα απασχολήσει την Παρασκευή την Σύνοδο EU-MED9 στην Πάφο αλλά και των επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τους 27 να έχουν καταλήξει ήδη σε προσχέδιο συμπερασμάτων στο οποίο μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του «να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα» και τη δέσμευσή του «για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».