Λίγες μόλις ημέρες πριν τον δεύτερο και τελικό γύρο που θα καθορίσει ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν καλεσμένος στον ΣΚΑΪ μιλώντας για όλες τις εξελίξεις γύρω από την εσωκομματική διαδικασία.

Αρχικά, τόνισε ότι αυτό το διάστημα το ΠΑΣΟΚ επέδειξε έναν ιδιαίτερο πολιτικό πολιτισμό, με διάλογο υψηλού επιπέδου και πολιτικό ήθος, πράγμα που όπως είπε αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. «Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες εθελοντές που βοήθησαν να έχουμε μια διαδικασία άκρως επιτυχημένη. Νομίζω καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό και ο κόσμος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν ταλαιπωρήθηκε». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η συμμετοχή και από το 2017 στο 2021 πάλι κατά περίπου 40.000 άτομα είχε αυξηθεί, όπως τώρα, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη και τώρα, αποτελώντας «αφετηρία για τα επόμενα βήματα».

Ως προς το θέμα του ντιμπέιτ, ο κ. Ανδρουλάκης διαβεβαίωσε πως είναι θετικός για διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ του ίδιου και του Χάρη Δούκα, ωστόσο, όπως είπε, «θα πρέπει να βρεθεί σωστός χρόνος, ημέρα και ώρα με υψηλή τηλεθέαση για να είναι εφάμιλλο και του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ των 6».

«Ο κόσμος πιστώνει σε μένα πως το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει αυτόνομο και δυνατό»

«Χθες συναντήθηκα με τον Παύλο Γερουλάνο, μάλιστα μού ανέφερε και κάποιες προτάσεις. Νομίζω δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και φάνηκε αυτό και στην προεκλογική εκστρατεία. Προφανώς το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνει ότι ο κόσμος πιστώνει σε μένα πως το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει ως αυτόνομος πόλος στο πολιτικό σύστημα. Πετύχαμε και στην ενότητα και στην ανανέωση, άλλωστε στις νεότερες γενιές τετραπλασιάσαμε τα ποσοστά μας», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν βλέπει να τον χωρίζουν μεγάλες διαφορές με τον Χάρη Δούκα, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, που όμως «αν τις συζητήσουμε, μπορεί να προκύψουν συνθετικές απόψεις, όπως στα ελληνοτουρκικά».

Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θα ήθελε να μπει στη συζήτηση περί ποσοστών 70-30, γιατί θα μπορούσε με την ίδια λογική να πει και αυτός ότι «το 80% αποδοκιμάζει το πρόσωπο του κ. Δούκα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ». «Ας μείνουμε στην πολιτική, άλλος ο πρώτος γύρος, πάμε τώρα στον δεύτερο γύρο» σημείωσε ο ίδιος.

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνει ότι ένας κόσμος μου πιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει ως αυτόνομος πόλος στο πολιτικό σύστημα και ότι κανείς -ούτε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ούτε η εγχώρια ελίτ- δεν μπορεί να του συμπεριφερθεί ως συμπλήρωμα. Προφανέστατα, υπάρχει και μήνυμα αλλαγών, οι οποίες θα γίνουν. Άρα, νομίζω ότι ο κόσμος κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα κάνει μία επιλογή συνέχειας με διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές».

Κληθείς να περιγράψει τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Πρέπει σε κάποιους τομείς, όπως η Αυτοδιοίκηση και θέματα που αφορούν στους εργαζομένους, να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα και παράλληλα να δημιουργήσουμε από τα κάτω τις συνθήκες μιας πολιτικής συζήτησης για το πρόγραμμά μας ώστε να γίνουν κοινωνοί των θέσεών μας ακόμη περισσότεροι. Θα τις επεξεργαστούμε περαιτέρω και, αν πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν, θα αλλάξουν.

Πιστεύω ότι το πρόγραμμά μας είναι πάρα πολύ καλό, αλλά μπορεί να χρειάζονται και κάποιες προσθήκες. Στη συνέχεια αυτή η διαδικασία θα κορυφωθεί σε ένα πολιτικό συνέδριο και σε ένα οργανωτικό συνέδριο. Όλα αυτά θα έχουν στόχο την πολιτική επάρκεια και την αμφίπλευρη διεύρυνση. Το σχέδιό μου είναι: πολιτική επάρκεια που εκφράζεται στη Βουλή και στην κοινωνία και αμφίπλευρη διεύρυνση η οποία εκφράζεται καθημερινά σε κάθε αγώνα και που οδηγεί στις επόμενες εθνικές εκλογές να υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα αντιμετώπισης της Νέας Δημοκρατίας».