Στις αλλαγές στο Κτηματολόγιο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

«Αλλάζουν 4 βασικά πράγματα», ανέφερε και το πρώτο αφορά τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών διαμερισμάτων πολυκατοικίας που θέλουν να μεταβιβάσουν το διαμέρισμά τους και πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.

Το δεύτερο που αλλάζει είναι οι δασικές εκτάσεις. «Θα υπάρχει νέα διαδικασία διόρθωσης κτηματολογικών εγγράφων σε δασικές περιοχές. Αν βγει ότι έχεις καταπατήσει δάσος βγαίνει άκυρο και επιστέφει η περιουσία στα χέρια των πολιτών».

Επίσης ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι «πλέον οι δορυφόροι θα παρακολουθούν τις καμένες περιοχές».

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταπατημένες εκτάσεις ανέφερε ότι «αν κάποιος έχει καταπατήσει περιουσία κάποιου που δεν το έχει καταλάβει προβλέπεται από τον αστικό κώδικα. Αν έχεις χρησικτησία δεν είσαι καταπατητής. Η χρησικτησία ισοδυναμεί με τίτλο» απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κυρανάκης.

«Με τον καινούριο νόμο σε πάρα πολλές περιοχές της Κρήτης για παράδειγμα ο παππούς ξέχασε να δηλώσει. Έχουν ακόμα δυνατότητα να δηλώσουν. Όποιος έχει τίτλο που να αποδεικνύει ότι έχει χρησικτησία και ότι είναι μόνιμος ιδιοκτήτης μπορεί να εγγράψει αυτό που έχει στην κατοχή του», εήξησε.

Όπως τόνισε «δεν νοείται χρησικτησία σε βάρος του δημοσίου, απαγορεύεται». Ένας βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να δούμε και τι κατέχει πραγματικά το δημόσιο.

«Στη βόρεια Ελλάδα ένα πρόβλημα που είναι πολύ έντονο είναι τα προσύμφωνα» είπε αναφερόμενος στην τέταρτη αλλαγή.

«Διαμερίσματα που βασιζόταν σε προσύμφωνα και δεν υπήρχε μόνιμο συμβόλαιο. Αυτά με το νέο νόμο μετατρέπονται με αυτοσύμβαση σε συμβόλαιο» συμπλήρωσε.

Τέλος ανέφερε ότι «στο τέλος του 2025 θα ξέρουμε τι ανήκει και σε ποιον».