Εκρηκτικό είναι το κλίμα για άλλη μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να στέλνει εξώδικο στα όργανα του κόμματος για τη διαρροή του πόθεν έσχες του και να προειδοποιεί με προσφυγή στις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.

Η διάσπαση στο κόμμα φαίνεται πως είναι προ των πυλών, ενώ η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο, ενδέχεται να εξετάσει το σενάριο να μην επιτρέψει στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται από χθες αν θα διαγραφεί ή όχι ο Στέφανος Κασσελάκης. Και αυτό διότι εξόργισε πολλούς με τη στάση του να στείλει εξώδικο στο κόμμα μετά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το πόθεν έσχες του.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τρίτης (08/10/2024) δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στο επίσημο site του κόμματος.

Δείτε εδώ το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη: Το συνολικό καθαρό εισόδημα του Στέφανου Κασσελάκη ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), το οποίο προκύπτει από μισθωτές υπηρεσίες, εισοδήματα, πρόσθετες αμοιβές.

Δείτε εδώ το πόθεν έσχες του Παύλου Πολάκη.

Δείτε εδώ το πόθεν έσχες του Σωκράτη Φάμελλου.

Δείτε εδώ το πόθεν έσχες του Νίκου Φαραντούρη.

Δείτε εδώ το πόθεν έσχες του Απόστολου Γκλέτσου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως η κατάθεση του πόθεν έσχες στην Κεντρική Επιτροπή στο πλαίσιο της κατάθεσης της υποψηφιότητάς του, αποτελεί «ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίησή του στην ιστοσελίδα».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συγκληθεί εκτάκτως θα συζητήσει το θέμα του εξωδίκου, με τους «87» να ζητούν πλέον ανοιχτά τη διαγραφή του.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας: «Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδρίασε σήμερα, μεταξύ άλλων, για να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, και την ανάρτηση, σήμερα, του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε.

Συνεπώς, διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρο και επιστρέφεται ως απαράδεκτη.

Επισημαίνεται ότι, στην απόφαση της Κ.Ε. της 21 Σεπτεμβρίου 2024, τίθεται ως προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και σημειώνεται ότι “είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε”. Ως εκ τούτου, η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών, καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίησή του στην ιστοσελίδα.

Η Π.Γ. συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο 12/10/2024 κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου».

Τι είπαν οι «87» στην Πολιτική Γραμματεία

Στην παρέμβασή της, η Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να απορριφθεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, που όπως σημείωσε «εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης, δεν σέβεται τις καταστατικές αρχές και αποφάσεις». Η ίδια ζήτησε και την παραπομπή του έκπτωτου προέδρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε κι εκείνος τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής γιατί «η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής εκφεύγει της αρμοδιότητας της Πολιτικής Γραμματείας. Οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός αλά γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σε αυτό το επίπεδο, ανήκουν αποκλειστικά στον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Κεντρική Επιτροπή είχε βάλει ως προϋπόθεση τον σεβασμό των συλλογικών οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι απεστάλη από τον Στέφανο Κασσελάκη εξώδικο στα συλλογικά όργανα και, μάλιστα, με την ιδιότητα του προέδρου».

Η Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε ότι ζήτησε την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφή, λέγοντας χαρακτηριστικά μπροστά στους δημοσιογράφους: «Είπα ότι πρέπει να παραλάβουν το εξώδικο τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ, στα οποία απευθύνεται και να γίνει μια έκτακτη Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει πώς θα απαντήσουμε. Και είπα ότι αν θέλετε τη γνώμη μου, πρέπει να είναι με το ερώτημα της διαγραφής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται την προσφυγή στη βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση πρώην πρόεδρος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου να απειλεί το κόμμα με εισαγγελέα. Απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα, παρά μόνο στο κόμμα. Παρακάλεσα τη Θεοδώρα Τζάκρη να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και δεν απάντησε».