«Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου είναι μια μεταρρύθμιση που βάζει ένα μεγάλο “stop” σε μια παθογένεια, όχι δεκαετιών, αλλά αιώνων» επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Όπως τονίζει: «Το Κτηματολόγιο σημαίνει καθημερινότητα του πολίτη» και υπογραμμίζει ότι «ο στόχος είναι ξεκάθαρος και είναι κατά βάση κοινωνικός: διαφάνεια, ασφάλεια, βιώσιμη ανάπτυξη και δικαιοσύνη για όλους». Αναφερόμενος στη χρήση εργαλείων ΑΙ σημειώνει ότι «το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που υιοθετεί αυτή την καινοτομία, καταργώντας τη γραφειοκρατία».

Παράλληλα, δηλώνει ότι «κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ότι η περιουσία του είναι ξεκάθαρη και προστατευμένη. Αυτό είναι το κλειδί για μια νέα εποχή ανάπτυξης! Το προσωπικό μου στοίχημα; Να είμαι κι εγώ κρίκος της αλυσίδας που θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της αβεβαιότητας».

«Από το 1995 μέχρι τον Ιούλιο του 2023, η ολοκληρωμένη κτηματογράφηση στη χώρα ήταν στο 39%. Από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 52%. Από σήμερα που μιλάμε έως το 2025, θα έχει φτάσει στο 100%. Είμαστε αποφασισμένοι. Αυτό είναι το στοίχημά μας. Δεν είναι ένα προσωπικό στοίχημα· είναι δέσμευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κυβέρνησης που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο. Κάθε σπιθαμή της χώρας μας μπαίνει σε τάξη» σημειώνει ο κ. Κυρανάκης.

Οι αλλάγες

Ο νέος νόμος για τα ακίνητα φέρνει ουσιαστικές αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, τόνισε ο υφυπουργός. Σύντομα και περιεκτικά, παραθέτω 5 συν 1 σημαντικές αλλαγές που απλοποιούν τη διαδικασία και ωφελούν άμεσα τους πολίτες, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα:

Μονομερής τροποποίηση των συμβολαίων: Από εδώ και στο εξής, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να διορθώσει μονομερώς τα τετραγωνικά ή άλλα στοιχεία του ακινήτου του, εφόσον έχουν δηλωθεί λάθος, χωρίς να χρειάζεται η σύμπραξη των υπόλοιπων ιδιοκτητών. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολυκατοικίες όπου υπήρχαν χρονοβόρα εμπόδια για τέτοιες διορθώσεις.

Εξωδικαστική λύση για ακίνητα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά:Τα ακίνητα που αποχαρακτηρίστηκαν επιστρέφουν εύκολα στους ιδιοκτήτες τους χωρίς δικαστικές κοστοβόρες διαδικασίες.

Εξωδικαστική λύση για ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη: Για ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”, υπάρχει πλέον η δυνατότητα εξωδικαστικής διόρθωσης υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη, αποφεύγοντας τις μακροχρόνιες και δαπανηρές δικαστικές διαμάχες.

Έκτακτες ενισχύσεις προσωπικού σε νησιωτικούς και ακριτικούς δήμους: Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, όπου η στελέχωση αποτελεί πρόβλημα. Με έκτακτες ενισχύσεις προσωπικού, οι τοπικές αρχές θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

24ωρη ψηφιακή υποβολή πράξεων: Από τον Ιανουάριο του 2025, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ψηφιακά τις πράξεις τους στο Κτηματολόγιο όλο το 24ωρο. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, χωρίς περιορισμούς ωραρίου.

Τεχνητή Νοημοσύνη στο Κτηματολόγιο: Εισάγουμε ένα νέο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που θα επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων, βάζοντας τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις.