Τον τρόπο με τον οποίο οραματίστηκε αλλά και έκανε πράξη το επιτελικό κράτος περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, κλείνοντας την εκδήλωση με τίτλο: «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση».
«Ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε για το επιτελικό κράτος αποτελούσε τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησής μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για μια «σημαντική συνεισφορά της κυβέρνησης για να γίνουμε πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η διαδρομή είχε πολλές αναταράξεις» και εξήγησε ότι η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, η τακτική συνεδρίαση με ατζέντα και προγραμματισμό, ένα συλλογικό όργανο που γίνεται ουσιαστική συζήτηση, δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε (σ.σ. συνεδρίαση) και κάθε 15 μέρες, καθώς είναι συλλογικά όργανα διαβούλευσης. Ένα εργαλείο παραγωγής πολιτικής σε συλλογικό επίπεδο», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «ο κεντρικός πυρήνας του επιτελικού κράτους πατάει σε δυο πόδια: τη γραμματεία κεντρικού συντονισμού της πολιτικής, που αποτελεί κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα, και την ελληνική δημόσια διοίκηση».
Εξήγησε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι συνταγματικά πολύ ισχυρός, αλλά ήταν αδύναμος, για να επιτελεί το συνταγματικό του έργο και αυτό το διόρθωσε η γραμματεία συντονισμού που θέτει στόχους και τους παρακολουθεί.
Τόνισε ακόμα ότι πλέον οι υπουργοί λογοδοτούν για την υλοποίηση των ετήσιων σχεδίων που έχουν υποβάλει οι ίδιοι.
Αναφερόμενος στην «καλή νομοθέτηση» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Έχει συντελεστεί τεράστια πρόοδος και αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς. Αφορά τη λειτουργία της βουλής αλλά και την προετοιμασία και τη δημόσια διαβούλευση σε μια εποχή που οι σχέσεις εμπιστοσύνης δοκιμάζονται. Τα σχόλια των πολιτών λαμβάνονται υπόψη, όταν κριθεί ότι πρέπει να συμβεί. Η διαβούλευση είναι μια ζωντανή διαδικασία, καθώς στο παρελθόν οι κοινοβουλευτικές παρεκκλίσεις έτειναν να γίνουν κανόνας.
Κάνοντας αναφορά στο παρελθόν μίλησε για «Σωρεία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δημιουργήθηκαν με βουλευτικές τροπολογίες ούτε καν υπουργικές».
Εν τέλει κατέληξε: «Η άσκηση της διακυβέρνησης είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία. Η κωδικοποίηση βάζει τάξη στο χάος. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα φανούν στον χρόνο και με τον τρόπο τους θα έχουν αντίκτυπο στο να αποκτήσουμε καλύτερο κράτος με διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα».