Οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν το πλάνο τους για την «επόμενη μέρα» με σαφή στόχο να κερδίσουν καταρχάς τη μάχη των εντυπώσεων και να μετρήσουν τη… δυναμική τους.
Όπως φαίνεται και μέσω των δημοσκοπήσεων ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας ανέβηκαν στο βήμα εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, γεγονός που δείχνει και την τάση που έχουν στο εσωτερικό του κόμματος.
Αν και υπήρξαν σαφείς αιχμές προς την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, η λέξη που ακούστηκε με μεγάλη συχνότητα ήταν αυτή της ενότητας και της ευκαιρίας. Όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος αναφέρουν πως πρόκειται για μια κρίσιμη διαδικασία, η οποία θα καθορίσει το μέλλον της παράταξης, αλλά και της χώρας. Είδαν όλοι την ευκαιρία που παρουσιάζεται στο ΠΑΣΟΚ, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οποία και οι έξι υποψήφιοι ανέφεραν ότι έχει χάσει τη δυναμική της.
Πρώτος το λόγο πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε πως το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει επίθεση σε όλους όσους αμφισβητούν την ικανότητα του να επαναφέρει το Κίνημα στην εξουσία.
«Κι αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε. Χωρίς επιχειρήματα. Επειδή έχουν απλώς τις δικές τους φιλοδοξίες. «Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί; Γιατί έτσι, εγώ θα τα κάνω καλύτερα».
Στις 7 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και στις 7:10 είχαν θέσει θέμα ηγεσίας.
Ο κόσμος θα κρίνει αν αυτοί που έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7:10 αγωνιούσαν για την καλή πορεία της παράταξης λίγα λεπτά πριν. Δεν άφησαν ούτε μερικά λεπτά τον προβολέα στη βαθιά ηττημένη Νέα Δημοκρατία που έχασε 13% σε έναν χρόνο. Έφτασαν στο σημείο να πουν ότι «χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν κάτι μας έδειξε η εμπειρία άλλων κομμάτων είναι ότι η προοπτική δεν βρίσκεται στους “μεσσίες” και στα περιτυλίγματα, αλλά στη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, τη μεθοδικότητα. Δεν γίνεται να κατηγορείς τους άλλους για ασυνέπεια και να είσαι ο ίδιος ασυνεπής. Να καταγγέλεις τον κυνισμό και να λειτουργείς ο ίδιος κυνικά.
Τα κόμματα που επενδύουν στο κύμα της συγκυρίας και του εφήμερου τακτικισμού, συνήθως ξεφουσκώνουν μαζί του… Δεν είναι αυτά για το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να γίνει έτσι το ΠΑΣΟΚ! Αυτό πίστευα πάντα και αυτός είναι ο δικός μου δρόμος στην πολιτική: Σταθερά βήματα και όχι τις εύκολες υποσχέσεις στον αέρα».
Ο Χάρης Δούκας υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν μια ήττα για το κόμμα. «Δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Η εκλογή Προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει Εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο.
Γιατί από τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια. Το εάν θα κερδίσουμε και πάλι την ΕΛΠΙΔΑ.
Για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί ξανά ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω», ανέφερε ο Χάρης Δούκας, στην ομιλία του στη ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κ.Μητσοτάκη πως επιχειρούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ότι «όσο και αν μεγάλα συμφέροντα τους στηρίζουν, ο κύκλος της φθοράς τους, ξεκίνησε. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η κοινωνία εγκαταλείπει κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη».
Ο Παύλος Γερουλάνος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη για «Αναγέννηση» λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέα ηγεσία που ενώνει και μπορεί, ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης». «Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα. Πολιτικό σχέδιο που δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται να τα αλλάξει συθέμελα. Έρχεται να αλλάξει παράδειγμα. Έρχεται να επιφέρει σαρωτικές αλλά και πολύ συγκροτημένες αλλαγές. Η “Αναγέννηση”, είναι ένα σχέδιο πολιτικό, ανθρωποκεντρικό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ο δεύτερος λόγος που ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ είναι γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Αυτό κάνω όλη μου την πολιτική ζωή, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό δεν έχω κομματική παρέα. Δεν έχω “δικούς μου”. Δεν χρειάζομαι τη δική μου ομάδα για να προεδρεύσω. Δεν έχω μάθει έτσι. Έχω μάθει να φτιάχνω ομάδες. Αξιοποιώντας όποια και όποιον θέλει να προσφέρει. Συνθέτοντας δυνάμεις και προσφέροντας προοπτική. Όπου κι αν βρέθηκα. Αυτό έκανα πάντα. Αυτό, θα κάνω και ως πρόεδρος, αν εκλεγώ», τόνισε.
Τόσο η Νάντια Γιαννακοπούλου, όσο και ο Μιχάλης Κατρίνης εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και άφησαν αιχμές για την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην ψηφίσουν εμένα. «Από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε φάση ανόδου, μετατροπής του σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της ελπίδας ή θα παραμείνει κόμμα θολών θέσεων, ετεροπροδιορισμών, ασαφούς προσανατολισμού και φυσιογνωμίας.Από το αποτέλεσμα της εκλογής θα κριθεί αν θα παραμείνουμε συμβιβασμένοι με την στασιμότητα ή τα μικρά βήματα που δεν οδηγούν πουθενά ή θα ξαναγίνουμε το κόμμα που μπορεί να συγκρουστεί με τον Κ. Μητσοτάκη και την Ν.Δ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Δεν σκοπεύω ούτε να αφομοιωθώ ούτε να προσχωρήσω σε αυτές τις λογικές. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου είπε εξαρχής πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει με την κοινωνία και πως η παράταξη χρειάζεται ένα μεγάλο «big bang» για να αρχίσει πάλι από την αρχή. «Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, δυναμώνουμε την Ελλάδα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ υπογράμμισε ότι «για να ανταποκριθεί στα νέα ιστορικά του καθήκοντα , για να γίνει η εναλλακτική λύση στην διακυβέρνηση της χώρας και η διέξοδος για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, πρέπει να μετεξελιχθεί με γοργά βήματα στο Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ. ». Περιέγραψε τη σημερινή πολιτική συγκυρία από την οποία αναδεικνύεται ξανά ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σ΄ όλους το τομείς. « Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία και έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχεδιασμού για το μέλλον, φοβισμένη από το πολιτικό κόστος και βυθισμένη σε κομματικές αντεγκλήσεις και προσωπικές έριδες. Η συνθηκολόγηση του κ. Μητσοτάκη με τον ακραίο συντηρητισμό είναι η συνταγή της παράλυσης.», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.