Η ατζέντα του πρωθυπουργού την εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη με μικρά και μεγάλα ζητήματα και όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, το μοτίβο αυτό θα ακολουθηθεί και για το επόμενο διάστημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να ανακόψει την δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης και κυρίως να απαντήσει με χειροπιαστά αποτελέσματα στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινά ζητεί να ενημερώνεται για κάθε υπουργείο ξεχωριστά και αν προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. «Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει ότι τρία χρόνια είναι πολλά. Έχουμε να υλοποιήσουμε μια δέσμη μέτρων σε πολλούς τομείς και ο χρόνος πιέζει», τόνιζε συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Παράλληλα προετοιμάζεται για την συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε περίπου 10 ημέρες στη Νέα Υόρκη, ενώ ταυτόχρονα χτίζει συμμαχίες για το μεταναστευτικό το οποίο θα θέσει και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ειδικά όσον αφορά στα ενεργειακά η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην μείνει με τα χέρια σταυρωμένα ενόψει του χειμώνα που αναμένεται να αυξηθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας αλλά και απέναντι στο άλμα που έκαναν ήδη οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπου δεν επισημαίνει απλά το πρόβλημα αλλά προτείνει και λύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 4 προτάσεις καλεί την ΕΕ να πάρει μέτρα πριν να είναι αργά για τα ελληνικά και όχι μόνο νοικοκυριά.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κατακερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλες διαφορές στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των υπολοίπων μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συνοπτικά οι τέσσερις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

  • Ισχυρότερη διακυβέρνηση
  • Μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία από την ΕΕ
  • Ειδική διευθέτηση όσον αφορά τη στόχευση των ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία
  • Νέα ώθηση για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Η εξειδίκευση των μέτρων

Τα όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης με τους αρμόδιους υπουργούς να τα εξειδικεύουν.

Αυτό που τώρα περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως θα γίνουν δεκτά από τους πολίτες και αν θα αλλάξουν την εικόνα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει επίσης να δρα προληπτικά για θέματα τα οποία σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν αγγίζουν το μέσο πολίτη αλλά αν δεν ληφθούν μέτρα τότε μπορούν να γίνουν θηλιά στο λαιμό.

Όπως για παράδειγμα η λειψυδρία με το αρμόδιο υπουργείο να ανακοινώνει μέτρα και να ζητά από τους πολίτες να μην σπαταλούν αλόγιστα το νερό.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, μπορεί όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να το έχουμε λύσει, ωστόσο, η στάση της Γερμανίας η οποία αψηφά μια διεθνή συνθήκη όπως η Σένγκεν δεν μπορεί να περάσει έτσι.

Κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν ότι τα όσα βίωσε η χώρα την περίοδο 2015 – 2017 με τις αθρόες αφίξεις μεταναστών που εγκλωβίστηκαν εντός των ελληνικών συνόρων δεν μπορούν να επαναληφθούν.