Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασσιμάτη, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στην επόμενη μέρα μέρα μετά την αποπομπή Κασσελάκη από την προεδρία.

«Αρχικά να πω πως αύριο ξεκινούν τα σχολεία με τρομερές ελλείψεις, κενά και συγχωνεύσεις τμημάτων. Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση στο δημόσιο σχολείο και αυτό θα μας απασχολήσει. Ήδη υπάρχουν κινητοποιήσεις δασκάλων και γονέων για το ζήτημα. αυτό δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αντιπολίτευση, προσηλωμένη στον στόχο της και να μην υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση και διαμάχη», ανέφερε.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είναι αυτοκριτική και κριτική στο κόμμα μου, γιατί από την εκλογή του νέου προέδρου και μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, είναι αλήθεια ότι υπήρξε μια συνεχής εσωτερική έριδα. Θυμάστε ότι φτάσαμε στο Συνέδριο των θέσεων τον περασμένο Φεβρουάριο, και αντί να συζητάμε τις θέσεις μας συζητούσαμε για το εάν θα πάμε σε εκλογές ή όχι. Είχε υπάρξει αμφισβήτηση και η πρόσκληση να γίνουν εκλογές και να πάρει ο Στέφανος Κασσελάκης την πρωτοβουλία να πάει σε εκλογές. Τότε το συνέδριο είπε «όχι». Φτάσαμε στις ευρωεκλογές, φτάσανε κοντά στο εθνικό μας ποσοστό, δεν ήμασταν όμως ικανοποιημένοι. Και τώρα έχουμε αυτό το νέο επεισόδιο και ελπίζουμε να λήξει πάρα πολύ γρήγορα».

Και συνέχισε η κ. Κασιμάτη: «Δεν θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος. Δεν υπάρχει αυτός ο όρος στο καταστατικό μας. Δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία έκπτωσης, αλλά διαδικασία όπου το 50%+1 της ΚΕ μπορεί να αποφασίσει την άρση της εμπιστοσύνης. Αυτό συνέβη και βάσει του καταστατικού οδηγούμαστε σε έκτακτο συνέδριο. Το έκτακτο συνέδριο θα πρέπει να επιλύσει αυτή την διαφορά. Επειδή δεν είμαι τυπολάτρης, προφανώς και πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές για να λυθεί καθαρά το πρόβλημα. Να γίνουν εκλογές και για τον πρόεδρο και για τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για την ΚΕ και στην συνέχεια για την ΠΓ».

«Η ψηφοφορία στην ΚΕ έπρεπε να είναι φανερή»

Πότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές; Όπως υπογράμμισε η κ. Νίνα Κασιμάτη, «Δεν θα πρέπει να πάμε με την νέα χρόνια σε εκλογές, θα πρέπει το έκτακτο συνέδριο να γίνει άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος. Θα πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές ακόμη και τον Οκτώβριο. Πιστεύω ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά απονομιμοποιημένα, δεν έχουν αναλάβει το μερίδιο της συνολικής ευθύνης που τους αναλογεί για την διπλή συντριπτική ήττα του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ξέρουμε ως πρόεδρος παραιτήθηκε. Θεωρούσα και από τότε ότι τα όργανα έπρεπε να παραιτηθούν και να οδηγηθούμε σε συνέδριο για εκλογή νέων οργάνων και προέδρου. Προ πολλού θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Πρέπει γρήγορα να πάμε σε εκλογές και να κριθούμε από τα μέλη μας».

Τι έφερε τον κ. Κασσελάκη σε αυτή τη θέση; «Αυτό με τους «κουκουλοφόρους» έχει να κάνει ως εξής: Στην Βουλή, όταν ψηφίζουμε ως ένα εκλεκτορικό σώμα, για να «ρίξουμε» κάποιον που τον έχουν ψηφίσει οι πολίτες, αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ψήφου μας. έτσι θα έπρεπε να γίνει και σε μας, έπρεπε να γίνει με φανερή ψηφοφορία, για να έχουμε όλοι μας την ευθύνη έναντι των μελών. Ψηφίζουμε ελεύθερα όταν εκλέγουμε κάποιον, γι΄αυτό είναι και μυστική η ψηφοφορία. Όταν όμως θέλουμε να τον ακυρώσουμε από ένα αξίωμα που έχει λάβει από τους πολλούς πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Δεν πρέπει να υπάρχουν στα κόμματα σχέσεις εξάρτησης. Στην πολιτική, το να διατηρείς την αυτονομία σου, είναι κάτι που έρχεται με μεγάλο κόστος και πρέπει να κανείς να την προασπίζεται. Γι’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχουν στα κόμματα οι όροι της αυτονομίας», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.