Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι με ψήφους 163 υπέρ και 120 κατά τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στη θέση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι 210 ψήφισαν διά ζώσης, 76 ψήφισαν τηλεφωνικά. Σύνολο ψήφισαν 286. Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής, απαιτούνται το 50% συν ένα από τα 295 μέλη, δηλαδή 148.

Η ψηφοφορία για τη διεξαγωγή της πρότασης μομφής έγινε μυστικά, κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, με ψήφους 122 υπέρ και 90 κατά, υιοθετώντας την πρόταση των «87». Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε τονίσει την ανάγκη για τερματισμό των φραξιών και των «βαρονιών».

Η διαδικασία προβλέπει ότι εάν εγκριθεί η πρόταση μομφής, θα ακολουθήσει έκτακτο συνέδριο με νέα σύνθεση μελών, το οποίο θα καθορίσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου και τις υποψηφιότητες. Επισημαίνεται ότι το συνέδριο, ως ανώτατο κομματικό όργανο, έχει τη δυνατότητα ακόμα και να ακυρώσει τη διαδικασία εκλογής και να διατηρήσει την υπάρχουσα ηγεσία.

Σε ειρωνικό τόνο, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε τη διαδικασία, λέγοντας «τώρα θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν». Ο ίδιος υποστήριξε πως η ψηφοφορία θα έπρεπε να είναι ανοιχτή και ονομαστική, ενώ οι αντίπαλοί του προτίμησαν να είναι μυστική.