Στη 1 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής που υπέβαλαν οι «87» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Κυριακής. Αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, άρχισαν τα τηλεφωνήματα προς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, ώστε να ψηφίσουν τηλεφωνικά, ενώ ξεκίνησε και η καταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, 210 μέλη ψήφισαν με φυσική παρουσία και 64 μέσω τηλεφώνου, συνολικά δηλαδή 274 άτομα. Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής, απαιτείται η πλειοψηφία 50% συν μία ψήφος, δηλαδή 148 από τα 295 μέλη.

Η ψηφοφορία διεξήχθη μυστικά, κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής με ψήφους 122 υπέρ και 90 κατά, υιοθετώντας την πρόταση των «87». Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε τονίσει την ανάγκη για τερματισμό των φράξιων και των «βαρονιών».

Εάν εγκριθεί η πρόταση μομφής, θα ακολουθήσει έκτακτο συνέδριο με νέα σύνθεση μελών, το οποίο θα καθορίσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου και τις υποψηφιότητες. Επισημαίνεται ότι το συνέδριο, ως ανώτατο κομματικό όργανο, έχει τη δυνατότητα ακόμη και να ακυρώσει τη διαδικασία εκλογής και να διατηρήσει την υπάρχουσα ηγεσία.

Σε ειρωνικό τόνο, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε τη διαδικασία, λέγοντας «τώρα θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν». Ο ίδιος υποστήριξε πως η ψηφοφορία θα έπρεπε να είναι ανοιχτή και ονομαστική, ενώ οι αντίπαλοί του προτίμησαν να είναι μυστική.

Το κλίμα ήταν φορτισμένο, με τον Παύλο Πολάκη να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία και να ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος. Ο κ. Κασσελάκης απάντησε σε έντονο ύφος, ασκώντας κριτική στους υποστηρικτές των εκλογών και αφήνοντας αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αντέκρουσε τις επικρίσεις του κ. Πολάκη σχετικά με το lifestyle, αμφισβητώντας αν το δικό του είναι αποδεκτό επειδή θεωρείται «αντρικής σχολής».