Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τον Απόστολο Τζιτζικώστα στο γραφείο του, στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, στη συμπρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ συζήτησαν για περισσότερο από δύο ώρες τα θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση, με φόντο και τις επικείμενες αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ενόψει της «Νέας Χάρτας Αυτοδιοίκησης» που μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε την ανάγκη ο νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης να παραχωρεί στις Περιφέρειες αυξημένες αρμοδιότητες και μεγαλύτερες ελευθερίες, προκειμένου να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κρίσιμα έργα και παρεμβάσεις για τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα διακυβέρνησης. Αυτός εξάλλου, είναι και ο άξονας της μητροπολιτικότητας που προτάσσει ο Νίκος Χαρδαλιάς ως το μόνο «λειτουργικό μοντέλο αυτοδιοίκησης», όπως συνηθίζει να λέει.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του ως Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η ανάληψη ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί πλέον η Αυτοδιοίκηση θα έχει έναν δικό της άνθρωπο, έναν άνθρωπο που έρχεται μέσα από τα σπλάχνα της, στον πυρήνα του κέντρου λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς. Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξήρε τη στενή συνεργασία που είχαν οι δύο άντρες αυτά τα χρόνια στα αυτοδιοικητικά όργανα και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται με όλες του τις δυνάμεις δίπλα στις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης.