Σε μια από τις κρισιμότερες καμπές της ιστορίας του έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου είναι πολύ πιθανόν να μετατραπεί σε αρένα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν πλέον ανοικτά τον τρόπο που ασκεί την προεδρία ο Στέφανος Κασσελάκης. Ποια είναι τα πιθανότερα σενάρια αναφορικά με όσα περιμένουμε να συμβούν;
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Κατ’ αρχάς ο Στέφανος Κασσελάκης απορρίπτει σθεναρά στην παρούσα φάση την πρόταση προσφυγής στις κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Παρά την πίεση που δέχτηκε από στελέχη, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Παύλος Πολάκης κατά τη συνεδρίαση της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας, παρέμεινε σταθερός στη θέση του, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή του κόμματος. Ο Πολάκης, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» την απειλή του, ενώ οι επονομαζόμενοι «87» που έχουν επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα αποφασίσουν απόψε τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.
Θεωρείται βέβαιο ότι αύριο στο επίκεντρο των διεργασιών θα βρεθεί το θέμα της ηγεσίας. Για να αποκτήσει όμως πραγματικό αντίκτυπο η συζήτηση, η αντιπολίτευση εντός του κόμματος θα πρέπει να προχωρήσει σε επίσημη κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Ποιος, όμως, θα αναλάβει αυτό το ρίσκο;
Η ομάδα του Κασσελάκη εκτιμά ότι ο Παύλος Πολάκης πιθανότατα δεν θα είναι αυτός που θα καταθέσει την πρόταση. Όμως, οι «87» μπορεί να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 110 – 120 υπογραφές (επί συνόλου 301 μελών του οργάνου) για να δώσουν βαρύτητα στη φωνή τους, ακόμη και αν τελικά χάσουν στην ψηφοφορία. Θα έχουν όμως ενισχύσει τη θέση τους στην Κεντρική Επιτροπή.
Η αλήθεια είναι πως, αν τελικά κατατεθεί πρόταση μομφής, η πιθανότητα να υπερψηφιστεί φαίνεται περιορισμένη, με δεδομένη την ισχύ της ομάδας Κασσελάκη. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι εξελέγη για τρία χρόνια και δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την ηγεσία. Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια βρίσκει και στον νέο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, ο οποίος υποστηρίζει την άποψη αυτή.
Αν η μομφή απορριφθεί, ο Κασσελάκης θα βγει πολιτικά ενισχυμένος, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για να εδραιώσει τον έλεγχό του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αν η πρόταση μομφής περάσει, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ένα τακτικό συνέδριο, όπου θα εκλεγούν νέοι αντιπρόσωποι. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η ομάδα του Κασσελάκη έχει αυξημένες πιθανότητες να πλειοψηφήσει στο συνέδριο, ενισχύοντας περαιτέρω την κυριαρχία της.
Αν τώρα για κάποιο λόγο, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη δεν καταφέρουν να επικρατήσουν στο συνέδριο, τότε οι εξελίξεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου από τη βάση. Ο Κασσελάκης, φυσικά, θα είναι βασικός διεκδικητής της ηγεσίας, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση.
Παρότι ακούγονται ονόματα όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Φαραντούρης, καμία από αυτές τις υποψηφιότητες δεν έχει ακόμη πάρει επίσημη μορφή. Σε περίπτωση, βέβαια, που οι «Κασσελίστας» εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο συνέδριο, θα επιχειρήσουν να αναιρέσουν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «ο αρχηγός μας είναι ο Στέφανος Κασσελάκης».
Η ομάδα των «87» βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη συγκυρία. Ο Κασσελάκης έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματος, αδιαφορώντας για τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επιτυγχάνει τον στόχο της κυριαρχίας του. Αυτός ο στρατηγικός στόχος, που επικεντρώνεται περισσότερο στην εσωκομματική ισχύ παρά στη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους «87».
Αν δεν κινηθούν προσεκτικά, διατρέχουν τον κίνδυνο να εμπλακούν σε διαδικασίες που δεν θα τους ευνοήσουν, με αποτέλεσμα να ηττηθούν και να οδηγηθούν σε αποχώρηση μετά από μια σειρά χαμένων μαχών. Παράλληλα, οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στενά συνδεδεμένες με την επικείμενη εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς η έκβαση αυτής της διαδικασίας μπορεί να επηρεάσει δραστικά τις εσωτερικές ισορροπίες και τις στρατηγικές αποφάσεις στο κόμμα.
Συνοψίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, με το μέλλον του κόμματος να εξαρτάται από την επόμενη σειρά πολιτικών αποφάσεων και διαδικασιών. Η έκβαση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η πιθανή κατάθεση πρότασης μομφής και το συνέδριο που ενδέχεται να ακολουθήσει θα καθορίσουν αν ο Κασσελάκης θα διατηρήσει τον έλεγχο ή αν θα ανοίξει ο δρόμος για νέες ηγετικές φιλοδοξίες.