Δέκα σχεδόν ημέρες μετά τον πύρινο εφιάλτη που «χτύπησε» την Αττική και με την κλιματική αλλαγή να δείχνει για τα καλά τα «δόντια» της, καθώς σε λίγες ώρες στη Δυτική Ελλάδα ανετράπη το σκηνικό του καιρού άρδην με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα και το 112 να προειδοποιεί τους κατοίκους, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη. Αρμόδιοι υπουργοί, ο περιφερειάρχης Αττικής και οι δήμαρχοι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς από κοινού καταρτίζουν σχέδιο για την επόμενη ημέρα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους, ενώ προχωρούν εντατικά οι αυτοψίες και η καταγραφή ζημιών, για να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση σε κτίρια και υποδομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει ο πρώτος απολογισμός για το τι συνέβη και θα είναι μια καλής τάξεως ευκαιρία για να δοθούν απαντήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση που επιμένει να αμφισβητεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τη λειτουργία της πολιτικής προστασίας.

Χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με βίντεο που δημοσίευσε στα social media επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Για την Πολιτική Προστασία και την Kλιματική Κρίση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Πόσα έχουν απορροφηθεί; Το 1%. Έχουμε την κυβέρνηση του 1%!», επεσήμανε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης, προσθέτοντας πως «σε 5 χρόνια έχουν καεί οι περισσότερες εκτάσεις στην ιστορία της χώρας». Το γάντι σήκωσε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αστήρικτες αιτιάσεις και χονδροειδή ψέματα του κ. Κασσελάκη, με τις κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι «έχουμε απαντήσει με αναλυτικά στοιχεία και συγκεκριμένες πράξεις», χαρακτηρίζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «περιφερόμενο influencer» και κάνοντας λόγο για «κατήφορο χυδαιότητας».

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι «κάθε χρόνο εστιάζουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώνουμε το σύστημα πολιτικής προστασίας και πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής» και προσέθεσαν ότι γι’ αυτό άλλωστε «έχουμε αυξήσει όσο ποτέ άλλοτε τον αριθμό των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ενώ η προσπάθειά μας συνεχίζεται βάσει ολοκληρωμένων πολιτικών για ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας».

Η αλήθεια σε αριθμούς

Κυβερνητικά στελέχη απαντώντας στο κατηγορώ της Κουμουνδούρου εξηγούσαν ότι αυξήθηκε σημαντικά ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τα 583 εκατ. ευρώ σε 680 εκατ. ευρώ το 2024, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες, ενώ έως τις 8 Αυγούστου είχε λάβει και τονωτική οικονομική ένεση επιπλέον 80 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα:

26/02, 16,5 εκατ. ευρώ: Προκειμένου να λάβουν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού αεροπυρόσβεσης, με επιπλέον δαπάνη για τη μίσθωση των εναέριων μέσων.

25/04, 20 εκατ. ευρώ: Για την κάλυψη των αναγκών που αφορούν την αντιπυρική περίοδο του έτους 2024, με επιπλέον δαπάνη για τη χρήση των εναέριων μέσων.

30/04: 3,6 εκατ. ευρώ: Για πρόσθετες ανάγκες συντήρησης στα ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.

25/06, 5 εκατ. ευρώ: Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

18/06, 4 εκατ. ευρώ: Για την υπερωριακή απασχόληση κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, για το β’ εξάμηνο έτους 2024 για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης (Π.Π.Υ), λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας.

16/07, 4 εκατ. ευρώ: Για την εκτέλεση πρόσθετης υπηρεσίας πυροσβεστικού προσωπικού κατά την αντιπυρική περίοδο.

29/07, 2,4 εκατ. ευρώ: Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου (συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων ξηράς και οχημάτων, καύσιμα κίνησης, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, προμήθεια σωλήνων πυρόσβεσης κ.λπ.).

29/07, 2 εκατ. ευρώ: Για υπερωριακή απασχόληση κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες του εποχικού πυροσβεστικού προσωπικού, λόγω του μεγάλου αριθμό πυρκαγιών και του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας.

06/08, 14 εκατ. ευρώ: Προκειμένου να καλυφθεί το πρόσθετο κόστος των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.