Στην Πεντέλη που επλήγη από την καταστροφική φωτιά θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη 20 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψή του θα γίνει το απόγευμα, θα τον συνοδεύει κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών, ενώ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων.

Η σύσκεψη θα αφορά τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη θα γίνει η πρώτη ολοκληρωμένη αποτίμηση της πυρκαγιάς που έπληξε τη Βορειοανατολική Αττική, στο επίκεντρο θα βρεθούν το πλέγμα των μέτρων για την αποζημίωση των πληγέντων με fast track διαδικασίες και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Σε ειδικό χάρτη θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα στοιχεία με τις καμένες εκτάσεις είτε πρόκειται για δασικές, είτε για αστικές από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον γενικό διευθυντή Δασών, Ευάγγελο Γκουντούφα.

Στο κλιμάκιο θα συμμετέχουν:

  • υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
  • υπ. Εσωτερικών,
  • υπ. Πολιτικής Προστασίας – υφυπ. Κρατικής Αρωγής,
  • υπ. Οικονομικών – ΤΑΙΠΕΔ,
  • Περιφέρεια Αττικής,
  • δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων και όλων των άλλων δήμων που επλήγησαν.

Κάθε υπουργός, το αντικείμενο του οποίου σχετίζεται με το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών, θα παρουσιάσει τι έχει συμβεί στον τομέα δράσης του, π.χ. οι υπουργοί Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα δεδομένα από τα ακαθάριστα οικόπεδα, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα, αλλά και να αξιολογηθεί τι δεν πήγε καλά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, θα εξηγήσει πώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, θα παρουσιάσει τον κατάλογο των αυτοψιών στα καμένα κτίρια. Στη σύσκεψη από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου θα δώσουν το παρών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.