Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο 40 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες, είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στην πιο πρόσφατη ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική. Παράλληλα, τόνισε ότι το νέο δόγμα με την χρησιμοποίηση των drones, μπροστά στις συνθήκες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά συνάντησε μεγάλες δυσκολίες, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Ανέφερε ότι πήραν μέρος 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για το συντονισμό τους), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, η Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112, εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.

«Θα πω για άλλη μία φορά ότι στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της Πυροσβεστική. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν όταν επικρατούσαν ακραίες συνθήκες, όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή κάποιες ακραίες συνθήκες και κάποιες πυρκαγιές, το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο.

Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, αλλά και οικισμοί με μέσα διάσπαρτα σπίτια.

Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε, μιλάμε για το δυσκολότερο, επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Οι άνθρωποι, οι πολίτες, που όλες αυτές τις ώρες, έζησαν τις πραηαμτικές συνθήκες κατά τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική, τη γνωρίζουν την κατάσταση».