Με κεντρικό στόχο να ανοίξουν και να διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις περισσότερα από 200 χιλιάδες ακίνητα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πολιτική της για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αυξημένων ενοικίων.

Έρευνα υπολογίζει ότι μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση στη χώρα μας περίπου ένα εκατομμύριο κατοικίες είναι κλειστές και αναξιοποίητες. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές κατεβάζουν την εκτίμηση στα 200 χιλιάδες ακίνητα, καθώς στον συνολικό αριθμό θα πρέπει να συνυπολογιστούν αποποιήσεις κληρονομιάς (450 χιλιάδες ακίνητα), αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες, αλλά και κατεσχεμένες ή δεσμευμένες από funds.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξετάζει φοροαπαλλαγές για όσους επιλέξουν μακροχρόνιες μισθώσεις για τα ακίνητά τους και αύξηση του ΕΝΦΙΑ για εκείνους που θα τα κρατήσουν σε εμπορική εκμετάλλευση τύπου airbnb

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» το φθινόπωρο θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», για το οποίο βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης οι διαπραγματεύσεις του Νίκου Παπαθανάση με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Θα παρέχει προνομιακά επιτόκια για δάνεια σε τριάντα χιλιάδες ζευγάρια, στα οποία θα συμπεριληφθούν και όσοι βρίσκονται μεταξύ 40 και 50 ετών που είχαν εξαιρεθεί από την πρώτη δάση του προγράμματος.