Την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να αντλούν φθηνά κεφάλαια και να προχωρούν σε επενδύσεις, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από τον «δύσκολο» και ακριβότερο τραπεζικό δανεισμό αναμένεται να ανοίξει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει γενναία κίνητρα για την είσοδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα θα παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές σε επενδυτές που συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές αλλά και σε angel investors που θα επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στις επιχειρήσεις αυτές.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το φθινόπωρο και μέσω αυτού το υπουργείο Οικονομικών επιχειρήσει να δώσει ώθηση στις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, στις αγορές μικρότερων από μεγαλύτερες εταιρείες καθώς και πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές φθηνής χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να μεγαλώσει το μέγεθος των ελληνικών εταιριών, να διευρυνθούν οι χρηματοδοτικές επιλογές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια που, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθούν από τον τραπεζικό δανεισμό. Όλα αυτά συντείνουν στο μεγάλο ζητούμενο: Να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Τα κίνητρα

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται τα εξής:

  • Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σ’ αυτά θα περιλαμβάνονται και αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Ισχυρά κίνητρα θα προβλέπονται και για τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές των επιχειρήσεων αυτών κατά την εισαγωγής τους στην Εναλλακτική Αγορά.
  • Μείωση του κόστους εισαγωγής μέσω και της ελαστικοποίησης των σημερινών αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλουν τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου για όσες εταιρείες εισάγονται στην Εναλλακτικη Αγορά.
  • Φοροαπαλλαγές για τους angel investors που θα επενδύουν τα κεφάλαιά τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Εναλλακτικής Αγοράς. Θα είναι αντίστοιχα αυτών που ισχύουν σήμερα για το Elevate Greece και προβλέπουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά έτος.

Σήμερα για την ένταξη μιας επιχείρησης στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ απαιτούνται έξοδα εξέτασης της αίτησης ( 1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον), εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής (έως 7.500 ευρώ), τριμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές διαπραγμάτευσης μετοχών, ανάθεση του Λογιστηρίου και της Νομικής υποστήριξης της εταιρίας σε Ορκωτούς Λογιστές, σύνταξη ενημερωτικού δελτίου κά. Το κόστος αυτό θα επιστρέφεται στον επιχειρηματία μέσω των αυξημένων αποσβέσεων που θα προσφέρει η ένταξη τους στο ΧΑ. Μέσω αυτής θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια έως 5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης:

  • Η επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το εύρος των πιθανών συγχωνεύσεων και συνεργασιών.
  • Κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, και έχουν ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας δηλαδή δεν είναι πλέον startups. Το κόστος των κινήτρων αυτών θα καλυφθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά εργαλεία που θα προετοιμάσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία.