Εκτονώθηκε η ένταση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έρευνας του ιταλικού πλοίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνά του βάσει του αρχικού προγραμματισμού, ενώ «λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διάλογου, χωρίς να υποχωρούμε από τις εθνικές γραμμές».

Σε αντίστοιχη ενημέρωση προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Όπως είπε «από την ενημέρωση που είχαμε από το υπουργείο Εξωτερικών, το ιταλικό ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας και όλα βαίνουν καλώς. Ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 12 η ώρα το βράδυ χθες. Ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα».

Και πρόσθεσε ο ίδιος ότι «το πλοίο διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».

«Δεν υπήρχε περίπτωση να μπει στο ζύγι κάτι που δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Είναι μια ερευνητική διαδικασία που ολοκληρώθηκε και ακολουθήθηκε το διπλωματικό πρωτόκολλο», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα η ελληνική Navtex πήρε παράταση και για σήμερα, έως αργά το βράδυ 24 Ιουλίου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πάντως να λέει ότι το πλοίο τελικά ολοκλήρωσε την αποστολή του.