Ειρωνική απάντηση έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, με την οποία εξαπέλυσε ευθεία προσωπική επίθεση στον Νίκο Δένδια, με αφορμή δηλώσεις του κ. Δένδια κατά την πρόσφατα επίσκεψή του στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας απαντά: «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να “ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις “υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία».

Στις δηλώσεις του που προκάλεσαν την επίθεση των Τούρκων, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, είχε σημειώσει: «Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την 15η Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού Πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε. Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μου προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης το 1974, απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος».

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας χαρακτήριζε τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Άμυνας «χαμηλού επιπέδου, ψευδείς και συκοφαντικές», ενώ συνεχίζοντας σε προκλητικούς τόνους ανέφερε ότι «ο τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το δικαίωμα εγγυήσεως της Τουρκίας και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό (…) από απόπειρα γενοκτονίας».

Κατηγορούσε, επίσης, τον κ. Δένδια για «προσπάθειες για υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο», καθώς και «προσπάθειες να κάνει πολιτική καριέρα, δημιουργώντας ταραχές μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού».