«Όταν ο νομοθέτης απέδιδε το απαραβίαστο του ασύλου στο Πανεπιστήμιο δεν φανταζόταν πως από χώρο ελευθερίας διακίνησης ιδεών θα εξελίσσονταν σε χώρο κοινωνικού ασύλου. Εγώ θα ήμουν ο τελευταίος που θα ζητήσω να καταργηθεί το άσυλο. Πρέπει όμως να αποδώσουμε στο άσυλο το σωστό περιεχόμενο», δήλωσε πριν από λίγο ο τομεάρχης Παιδείας και της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή την εισβολή λαθρομεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Όπως είπε, «το Πανεπιστημιακό Άσυλο θεσμοθετήθηκε για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και για την παντοδυναμία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η εισβολή λαθρομεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών που δημιούργησε χαοτική κατάσταση και επέφερε σημαντικές καταστροφές εντός του πρόσφατα ανακαινισμένου χώρου, ζημίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τα Πανεπιστήμια, αλλά και την χώρα μας γενικότερα, κατέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο παρεξηγημένη και αμφιλεγόμενη παραμένει η έννοια του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
Ο σεβασμός στην ιδέα του Πανεπιστημιακού Ασύλου πολλές φορές υπήρξε τόσο απόλυτος, ώστε εφαρμόσθηκε τόσο λανθασμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εντός των πανεπιστημίων συνθήκες υποπολιτισμού. Καταχρηστικά φαινόμενα, όπως η εισβολή λαθρομεταναστών, στην ουσία είναι σοβαρά συμπτώματα κοινωνικής κρίσης που εύλογα προκαλούν στους πολίτες ξενοφοβία και ρατσισμό. Είναι ειρωνεία που μικρές φοιτητικές ομάδες που υποτίθεται αγωνίζονται για την προστασία του ασύλου να υποδαυλίζουν με απαράδεκτες προβοκατόρικες ενέργειες τη λειτουργία του ασύλου, προσβάλλοντας το χώρο, τους ανθρώπους και τους θεσμούς.
Το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν συνιστά ένα ευρύ και απεριόριστο άβατο, μια ουδέτερη ζώνη, και δεν μετατρέπει τον πανεπιστημιακό χώρο, σε πειρατικό καταφύγιο «κατατρεγμένων». Άλλωστε ο χώρος ασύλου για τους λαθρομετανάστες είναι όλη η ελληνική επικράτεια που προσωρινά τους υποδέχεται και φιλοξενεί.
Αποτελεί υπέρτατο καθήκον της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου να υπερασπιστεί την έννοια του ασύλου και να αποκαταστήσει τον εκφυλισμό και την βεβήλωση του θεσμού. Το τέλμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθένος, θάρρος και αποφασιστικότητα από την συλλογική ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, την σωστή εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και την συνεργασία με τις αρχές, την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις φοιτητικές παρατάξεις».