«Ανακατεύεται η τράπουλα» στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, μετά τη βέβαιη κάθοδο της Άννας Διαμαντοπούλου ως υποψήφια πρόεδρος του Κινήματος. Μετά τις υποψηφιότητες των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Παύλου Γερουλάνου, που φαίνεται ότι είναι στην πρώτη τριάδα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρώην υπουργός έρχεται να… ταράξει τα νερά και να προσπαθήσει να μπει ανάμεσά τους

Όπως έγραφε το BEAST, τέσσερις ποιοτικές έρευνες τη δείχνουν να έχει υψηλές ταυτίσεις με δύο συνυποψήφιούς της, άρα δυνητικά θα μπορούσε να υφαρπάξει ψήφους από δύο δεξαμενές. Το ζητούμενο, όμως, είναι αν της φτάνουν, για να φτάσει δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία. Βέβαια, η πολιτικός μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει… κουνήσει μαντήλι εδώ και χρόνια στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και αυτό θα είναι ένα μείον στην προεκλογική της καμπάνια.

Ήδη το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τον πρώην «εκσυγχρονιστή» και συνυποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε: «Για μένα είναι αδιανόητο πρόσωπα που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ να θεωρούν φυσιολογικό να φλερτάρουν με τις επιλογές του κ.Μητσοτάκη ή να τις υπηρετούν. Εγώ είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές και αντιλήψεις. Πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε». Αυτά είπε ο κ. Κατρίνης, φωτογραφίζοντας με αυτό τον τρόπο την πρώην υπουργό και βουλευτή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής Ηλείας δεν είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, δείχνοντας έτσι ότι έχει… αποτάξει τη σχέση του με το «εκσυχρονιστικό μπλοκ». Μία εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα του Δικτύου της Άννας Διαμαντοπούλου.

Το Καταστατικό

Εκτός από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, που έχει «πονοκεφαλιάσει» τα επιτελεία των άλλων υποψηφίων, ήρθε να προστεθεί και άλλος ένας πονοκέφαλος, που αφορά το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Σύμφωνα με διαρροή από στελέχη που επικαλούνται το άρθρο 38 του καταστατικού του κόμματος, προβλέπεται ασυμβίβαστο για μονοπρόσωπες θέσεις, όπως του προέδρου και του γραμματέα, για εκείνους που έχουν έμμισθες θέσεις και στην αυτοδιοίκηση. «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα», αναφέρεται χαρακτηριστικά το «προβληματικό» κεφάλαιο του καταστατικού για την εκλογή αρχηγού και τα ασυμβίβαστα. Η πλευρά Δούκα αναφέρει ότι το θέμα το έθεσαν στην υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή, όπου όλοι την υποδέχθηκαν όπως και ο νυν πρόεδρος

Ο Χάρης Δούκας, μιλώντας σήμερα στον «Real FM», δήλωσε: «Έτσι όπως το διαβάζετε αποκλείει και βουλευτές. Θέλω να απαντήσω όμως ξεκάθαρα: Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, δηλαδή ασυμβίβαστου, έβαζαν η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε. Ωστόσο, τις υποψηφιότητες τύποις εγκρίνει η ΕΔΕΚΑΠ», ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας τις υποψηφιότητες για την ηγεσία έχει πει: «Είναι θεμιτές οι όποιες φιλοδοξίες».