Σφοδρή αντιπαράθεση πυροδότησαν στη Βουλή οι αναφορές του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, για την αμοιβή ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που, όπως υποστήριξε, έλαβε ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Παύλος Σαράκης, για νομικές υπηρεσίες που πρόσφερε για την υπόθεση «Νοβάρτις».

«Εμένα, όποτε έβλεπα κάποιον άνθρωπο να παρεκκλίνει από το εθνικό ιδεώδες, την εθνική γραμμή, ειδικά στην Ελληνική Λύση, «του παίρναμε το κεφάλι» και τον στέλναμε στο αγύριστο…», είπε αρχικά ο κ. Βελόπουλος κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, που αφορά τον εκσυγχρονισμό του ΣτΕ.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην υπόθεση της Νοβάρτις είπε χαρακτηριστικά:

«Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε; Για τη Νοβάρτις; Οι Αμερικανοί πήραν ήδη 350 εκατ. Η Ελλάδα τι πήρε; Ο δικηγόρος που ήταν εκεί πήρε τα 30 εκατ. μαζί με τους προστατευόμενους μάρτυρες, η Αμερική πήρε 350 εκατ. ευρώ και η Ελλάς, τίποτα;».

Κληθείς από βουλευτές να διευκρινίσει σε ποιον βουλευτή αναφέρεται, απάντησε ότι «αν θέλετε και το όνομα του δικηγόρου, είναι ο κ. Σαράκης. Το έμαθα προχθές ότι πήρε 30 εκατ. ευρώ».

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του παριστάμενου υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που σημείωσε ότι «παρόλο που το κόμμα του κ. Βελόπουλου πουλάει διαρκώς διαφάνεια και ηθική, ο ίδιος παραδέχθηκε πως υπήρξε σίγουρα μια βαλίτσα, η οποία περιείχε 30 εκατ. ευρώ και η οποία παραδόθηκε σε έναν -μέχρι πριν 10 μέρες- βουλευτή του κόμματός του».

«Πρέπει να γίνουν γνωστά, ποιες υπηρεσίες προσφέρθηκαν», σημείωσε ο κ. Φλωρίδης και συνέχισε: «Στη Novartis υπήρχε μια βαλιτσα με 30 εκατ. ευρώ και ω! του θαύματος παραδόθηκε σε βουλευτή του κόμματος που τιμήθηκε στην Ελληνική Λύση ως βουλευτής Επικρατείας. Ελπίζω να μάθουμε ποιες ήταν οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν σε αυτούς που προσφέρθηκαν τα 30 εκατ. ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι διαλαλούσαν ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Τη μάθαμε την αλήθεια, ότι ήταν μια σκευωρία, είχε όμως μια αμοιβή 30 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος. Πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε σε ποιους και με ποιο τρόπο προσφέρθηκαν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζήτησε και πήρε το λόγο, για να τονίσει ότι ο κ. Βελόπουλος έκανε απλά μια νύξη και δεν προέβη σε καταγγελία σε βάρος του Παύλου Σαράκη.

Όπως είπε, «το σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβραβεύει μάρτυρες σε υποθέσεις όπως η Novartis, που το αμερικανικό δημόσιο βγαίνει κερδισμένο και μέρος της αμοιβής πηγαίνει στον δικηγόρο αυτών».

«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Δεν μπορεί ο αρχηγός ενός κόμματος να μιλά και να διαψεύδεται από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο. Υπάρχουν τα πρακτικά», σχολίασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας.

«Ο αρχηγός σας αναφέρθηκε σε αθέμιτη συναλλαγή, την οποία προσδιόρισε σε 30 εκατ. ευρώ. Είπε στη συνέχεια ότι το έμαθε λίγες μέρες πριν. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μάρτυρες, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Αμερική ως μάρτυρες διαφορετικοί από αυτούς που κατέθεσαν και προστατεύτηκαν στην Ελλάδα, πιθανότατα είναι τα ίδια πρόσωπα. Και ενώ γνωρίζατε την ανάμειξη του βουλευτή σας το 2019, έπρεπε να το ελέγξετε πριν τον θέσετε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας», συμπλήρωσε ο κ. Μπούγας.

«Αν κάναμε λάθος ή όχι, πού είναι το μεμπτό;», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Χήτας και συνέχισε:

«Το τι επάγγελμα έκανε ή τι υποθέσεις είχε είναι άσχετο. Ήταν δικηγόρος σε μια υπόθεση που το αμερικανικό δημόσιο εισέπραξε 346 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν την Ελλάδα και τα άλλα όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Υπήρχαν προστατευόμενοι μάρτυρες, πήραν λεφτά. Στο σάιτ του υπουργείου Δικαιοσύνης της Αμερικής έχει τρεις περιπτώσεις με αριθμούς, πόσα λεφτά πήρε ο καθένας. Γιατί στην Αμερική επιτρέπεται αυτό, στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται. Μιλάτε λες και είναι φοβερή αποκάλυψη. Έγινε μια αναφορά στη Βουλή ότι ο δικηγόρος και οι προστατευόμενοι μάρτυρες κερδίσανε μια δίκη, πήραν κάποια χρήματα, τι να κάνουμε… Ναι, πήραν, γιατί το δικαιούνταν, γιατί το προβλέπει η νομοθεσία στην Αμερική. Τώρα αν φορολογήθηκαν, πάρτε τον κ. Πιτσιλή να σας τα πει. Νόμιμα χρήματα ήταν».

«Μας ενημέρωσε ο κύριος Βελόπουλος ότι ο δικηγόρος κ. Σαράκης πήρε 30 εκατ. για τους εντολείς του, προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis. Για να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας, σύμφωνα με το ελληνικό καθεστώς, δεν πρέπει να έχεις φάκελο. Μας ενημέρωσε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν πάρει 30 εκατ. ευρώ, άρα προφανώς θα αξιολογήσει η ελληνική Δικαιοσύνη κατά πόσο μπορούν να βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς οι μάρτυρες», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης.

Έντονη αντίδραση Παύλου Σαράκη με αιχμές κατά Βελόπουλου

Την έντονη αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή, Παύλου Σαράκη, προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Βελόπουλου, που ζήτησε και πήρε τον λόγο επί προσωπικού, για να αποσαφηνίσει, όπως είπε, κάποια πράγματα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η αμοιβή που έλαβα για τις νομικές μου υπηρεσίες για την πολύκροτη υπόθεση Νοβάρτις είναι εκείνη και αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωσης που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση από την πολυεθνική εταιρία Νοβάρτις για αθέμιτες πρακτικές. Θα πρέπει να γνωρίζουν και οι συνάδελφοί μου και η ελληνική κοινωνία ότι τα χρήματα αυτά έχουν δηλωθεί στις ελληνικές αρχές, φορολογούνται κανονικότατα και έχω αποδώσει και θα αποδώσω εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή επιστρέφω στους έλληνες πολίτες εκατομμύρια ευρώ».

«Είμαι υπερήφανος που εισέρχομαι στην πολιτική οικονομικά αυτοδύναμος. Και αν κάποιους αυτό ενοχλεί, λυπάμαι πάρα πολύ για αυτούς. Εγώ εισήλθα στην πολιτική σκηνή όντας οικονομικά αυτοδύναμος, ώστε να έχω την ελευθερία της έκφρασης και της άποψης. Λυπάμαι, αν εξαιτίας αυτού του λόγου, πικραίνεται ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος. Αν θέλετε οποιαδήποτε συζήτηση για την υπόθεση της Νοβάρτις στην αμερικανική δικαιοσύνη -και μη συγχέετε την υπόθεση αυτή στην ελληνική δικαιοσύνη-, όποτε θέλετε, είμαι έτοιμος να την κάνουμε. Αν αντέχετε, πολύ ευχαρίστως», κατέληξε ο κ. Σαράκης.

Πηγή: ΑΠΕ