«Έχει κάνει ανάρτηση με συγνώμη και πηγαίνει άμεσα για παροχή εξηγήσεων στον γραμματέα της ΚΟ, Σταύρο Καλαφάτη, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη.

Παράλληλα, την απόλυτη καταδίκη του εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Με την αρμοδιότητά μου, καταδικάζω με απόλυτο τρόπο οποιαδήποτε εκδήλωση βίας σωματικής και λεκτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει τοποθετηθεί για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.

«Υπήρξε επικοινωνία με τον πρώην υπουργό, μόλις ήρθε στο φως αυτό το βίντεο. Θεωρώ ότι πρέπει να ειπωθεί μια συγνώμη σε κάθε περίπτωση και να δοθούν εξηγήσεις», είπε νωρίτερα σήμερα στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Παύλος Μαρινάκης, αναφορικά με βίντεο με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος καταγγέλθηκε ότι χτύπησε υπάλληλο αεροδρομίου και καταγγέλεται ότι έχει απειλήσει αστυνομικούς με δυσμενή μετάθεση.

Συμπλήρωσε ότι «θα βγει ανακοίνωση από τον ίδιο σε λίγο. Περιμένουμε τη θέση του πρώην υπουργού και πλέον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πάντως ότι «για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου μπορεί να δίνεται χρόνος, αλλά σε περιπτώσεις συμπεριφορών, αυτές κρίνονται ακαραία και λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”, δεν γίνονται αποδεκτές από τον πρωθυπουργό».

Σημειώνεται πως ο κ. Αυγενάκης ζήτησε συγγνώμη για «την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας», δηλώνοντας, πάντως, «έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες».

Περιγράφοντας ο ίδιος το περιστατικό, σημειώνει πως πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας «καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβαση.

Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος».

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», o κ. Αυγενάκης ζήτησε και πάλι «μια συγγνώμη πρώτα από όλα στον εργαζόμενο αλλά και σε όποιον άλλον προκλήθηκε αναστάτωση».

Έκανε λόγο μόνο για λεκτικό περιστατικό, τονίζοντας πως δεν υπήρχε καμία χειροδικία. «Χειρονομία υπήρχε γιατί πήρα το τηλέφωνο να μιλήσω ο ίδιος», εξήγησε, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Μίλησε για «ένα ατυχές περιστατικό το οποίο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε».

«Εφόσον θελήσει ο εργαζόμενος να κινηθεί νομικά είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει άρση της ασυλίας μου. Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου. Παρόλα αυτά επαναλαμβάνω μία ειλικρινή συγγνώμη», τόνισε ακόμη ο κ. Αυγενάκης.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Μη διαμαρτύρεστε “41τακατο”. Μην κάνεις τη δουλειά σου “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”. “Διαφωνία και λεκτική ένταση μόνο”. Η ασυλία της αλαζονείας θα τελειώσει», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτησή του σχετικά με το επεισόδιο στο αεροδρόμιο με τον Λευτέρη Αυγενάκη.

«Εάν δεν υπήρχε το περιστατικό καταγεγραμμένο σε βίντεο κυκλώματος ασφαλείας, όλοι ξέρουμε ποια θα ήταν η κατάληξη της υπόθεσης. Σύσσωμη η ΚΟ θα καταψήφιζε την άρση ασυλίας του βουλευτή τους, αν βέβαια έφτανε ποτέ η υπόθεση στη Βουλή…», σχολιάζει ο κ. Κασσελάκης και προσθέτει: «Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε ανάλογο περιστατικό και ο ΠΘ δεν θα είχε ήδη αποπέμψει τον αντίστοιχο βουλευτή;».

«Σταματήστε τις χειραγωγήσεις, τα ψέματα και τα “χαστούκια” στον ελληνικό λαό.Τώρα οφείλει ο Κ. Μητσοτάκης να διαγράψει τον τραμπούκο Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Και βεβαίως να δεσμευτεί ότι δεν θα τον προστατέψει μέσω της ψήφου των βουλευτών του, όταν συζητηθεί η άρση ασυλίας του. Καμία ανοχή», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, τονίζει πως ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει τον Λ. Αυγενάκη. «Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, τις καταδικάζουμε σε απόλυτο βαθμό. Δεν νομίζω ότι χωρεί αμφιβολία, βλέποντας και το σχετικό βίντεο, ότι υπήρχε μία βίαιη συμπεριφορά, δεν ξέρω αν είναι χειροδικία, του κ. Αυγενάκη. Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα να αποπέμψει και να διαγράψει τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε συμπεριφορές οι οποίες υπερβαίνουν τον κόσμιο χαρακτήρα.

Δεν μπορεί να μείνει στην ΚΟ της ΝΔ με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Κι αν ισχύουν οι καταγγελίες της ομοσπονδίας των εργαζομένων ότι ο κ. Αυγενάκης επικαλέστηκε την ιδιότητά του για να πει ότι έχει ασυλία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα», σημειώνει η κ. Κεχαγιά.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σημειώνει «σχετικά με τη βίαιη συμπεριφορά του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη»:

«Η ντροπιαστική και βίαιη συμπεριφορά του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, σε βάρος υπαλλήλου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι απολύτως καταδικαστέα.

Η “συγγνώμη” του κ. Αυγενάκη με 24 ώρες καθυστέρηση και αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν πείθει.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, είναι προϊόν αλαζονείας και έχουμε χρέος να τις απομονώσουμε γιατί ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στην υπόθεση έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook: «Ο λόγος και οι πράξεις κάθε βουλευτή αποτελούν υπόδειγμα προς την κοινωνία. Ο τρόπος του κυρίου Αυγενάκη είναι απαράδεκτος και ντροπιαστικός». Και καταλήγει το μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης: «Πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να τον διαγράψει».

Ο λόγος και οι πράξεις κάθε βουλευτή αποτελούν υπόδειγμα προς την κοινωνία. Ο τρόπος του κυρίου Αυγενάκη είναι απαράδεκτος και ντροπιαστικός. Πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να τον διαγράψει.

Posted by Παύλος Χρηστίδης on Wednesday, July 3, 2024

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, σε σχόλιό του «για τους τραμπουκισμούς του βουλευτή της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη, σε βάρος εργαζόμενου στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας», τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η υπεράσπιση των αντεργατικών επιλογών και η περιφρόνηση απέναντι στους εργαζόμενους οδηγεί κάποιους ακόμη και σε τέτοιες άθλιες ενέργειες. Η αθλιότητα, μάλιστα, συνεχίζεται και μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, με την προσπάθεια του βουλευτή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να βγάλει “τρελούς” όσους ήταν μάρτυρες, αλλά και όλους όσοι είδαν το επίμαχο βίντεο».

«Αφού ο κ. Αυγενάκης δεν βρίσκει την πύλη εξόδου του αεροδρομίου, ας βρει τουλάχιστον την “πύλη εξόδου” της Βουλής αν έχει στοιχειώδη ευθιξία. Σε διαφορετική περίπτωση να τον διαγράψει το κόμμα του. Αυτονόητα η βουλευτική ασυλία δεν αφορά τις απαράδεκτες ενέργειες του κ. Αυγενάκη και πρέπει αμέσως να αρθεί», σημειώνει ακόμη το ΚΚΕ.