Τρόπους ανάσχεσης της εκτεταμένης αποχής από τις κάλπες αναζητά το υπουργείο Εσωτερικών μετά το δυσθεώρητο ποσοστό που καταγράφηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου το 58,61% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου δεν προσήλθε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Στο πλαίσιο αυτό καταρχάς ξεκινά άμεσα η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων που θα μας αποκαλύψει και πόση πραγματικά ήταν η αποχή στις 9 Ιουνίου. Ειδικότερα, θα διαγραφούν όσοι έχουν αποβιώσει και ο θάνατός τους δεν δηλώθηκε ποτέ στα ληξιαρχεία με αποτέλεσμα να θεωρούνται έως και σήμερα ενεργοί εκλογείς.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και έχει γεννηθεί πριν την Πρωτοχρονιά του 1944 (δηλαδή έως και 31 Δεκεμβρίου 1943) ενώ ταυτόχρονα δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση ή δεν έχει διαβατήριο σε ισχύ, θα πρέπει σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις να προσέλθει στον δήμο ή στο προξενείο (με φυσική παρουσία ή με τη χρήση των υπηρεσιών απομακρυσμένης εξυπηρέτησης mykeplive και myconsullive) ώστε να διαγραφεί το όνομά του από τους εκλογικούς καταλόγους.

Από την 1η Νοεμβρίου και μετά, όσοι εκλογείς εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και δεν αξιοποιήσουν το τετράμηνο για να δηλώσουν τη διατήρηση της εγγραφής τους, θα διαγραφούν αυτομάτως από τους εκλογικούς καταλόγους. Τα ερωτήματα που γεννιούνται από μια τέτοια κίνηση βέβαια είναι πολλά. Καταρχάς τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση αλλά διατηρεί το δικαίωμα ψήφου και δεν υπέβαλλε αίτημα να μην διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους;

Σε μια τέτοια περίπτωση η σχετική πρόβλεψη αναφέρει πως ο συγκεκριμένος εάν προσέλθει στο εκλογικό τμήμα και δεν βρεθεί το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους, μπορεί να ψηφίσει ως παραληφθέν εκλογέας λαμβάνοντας βεβαίωση από τον δήμο στον οποίο ανήκει. Η σχετική βεβαίωση δίνεται εννοείται και την Κυριακή των εκλογών, καθώς οι δήμοι είναι ανοιχτοί για τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα με τη βεβαίωση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα που βρίσκεται στα όρια του οικείου δήμου.

Το ερώτημα που τίθεται επίσης είναι πόσοι πολλοί μπορεί να είναι αυτοί που έχουν γεννηθεί πριν το 1944, βρίσκονται εν ζωή και δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση; Είναι τόσοι που να μειώσουν δραματικά το ποσοστό αποχής; Το πιθανότερο είναι πως όχι και ότι θα πρόκειται για μερικές χιλιάδες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενδεχομένως να εντοπιστεί στους εκλογείς του εξωτερικού που μπορεί να έχουν πεθάνει αλλά να μην έχει δηλωθεί ο θάνατός τους στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα τα μάθουμε μόλις εκκαθαριστούν οι κατάλογοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.