Ως αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027 με έναν καθαρό ορίζοντα χωρίς καμία κάλπη, διαβάζουν στην κυβέρνηση το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, στον πρωινό καφέ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του, έγινε η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, με τον πρωθυπουργό να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακυρώθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού που είχε προγραμματιστεί για αύριο στην Ιορδανία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει αύριο στον Alpha, ενώ αμετάβλητος παραμένει ο προγραμματισμός που υπήρχε με το υπουργικό συμβούλιο να γίνεται κανονικά την ερχόμενη Παρασκευή.

Στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι δεν έπιασαν τον στόχο που είχαν θέσει και για τον λόγο αυτό δεν προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την πραγματικότητα. Ωστόσο, θεωρούν ότι παρά τις απώλειες η εμπιστοσύνη των πολιτών για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παραμένει, καθώς η ΝΔ εξακολουθεί να είναι πρώτη και μάλιστα το ποσοστό της είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών του δεύτερου και του τρίτου κόμματος.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου και εκεί θα γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας δεν συγκρίνονται με αυτές που καταγράφηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, όπως στη Γαλλία, με τον Μακρόν να έχει υποστεί συντριπτική ήττα με τα ποσοστά του κόμματός του να πέφτουν στο 15% και με τον ίδιο να ανακοινώνει διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου.

Επίσης, στη Γερμανία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελάριου Σολτς κατετάγη τρίτο, με δεύτερο κόμμα να αναδεικνύεται η ακροδεξιά. Πρώτο κόμμα με 29,5% αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU).