Από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, καλούμαστε να αναδείξουμε μέσω της κάλπης τους εκπροσώπους της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο, για την νομοθετική περίοδο 2024 – 2029. Πολλοί αναρωτιούνται όμως πόσοι σταυροί μπορούν να μπουν στο ψηφοδέλτιο και τι θα συμβεί εάν κατά λάθος βάλουμε περισσότερους;

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθένας μας όταν θα προσέλθει στο εκλογικό κέντρο θα λάβει έναν φάκελο με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής και τον πάκο με ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν καθώς κι ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Ακολούθως, θα μπούμε στο παραβάν όπου είτε βάζουμε σκέτο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που μας εκπροσωπεί (ή το λευκό), είτε προηγουμένως επιλέγουμε και υποψήφιους της αρεσκείας μας, βάζοντας δίπλα τους έναν σταυρό με μπλε ή μαύρο στυλό.

Το ανώτατο όριο σταυρών που επιτρέπεται να βάλουμε είναι τέσσερις, να επιλέξουμε δηλαδή έως τέσσερις υποψηφίους. Σε περίπτωση που τεθούν από τον εκλογέα περισσότεροι σταυροί, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας από τους σταυρούς.