Σε λίγες ημέρες, περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Politico έχει ήδη βγάλει τους επόμενους ευρωβουλευτές με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης «POLITICO Poll of Polls» που αναλύθηκαν από το Τμήμα Έρευνας και Ανάλυσης του μέσου.

Για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ανάλυση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα κερδίσει 9 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, 4 ο ΣΥΡΙΖΑ, 3 το ΠΑΣΟΚ, από 2 το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση και 1 η Πλεύση Ελευθερίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως σχολιάζει το Politico, «βρίσκεται σε πορεία απότομης μετατόπισης προς τα δεξιά. Μάλιστα, ο αριθμός των ακροδεξιών ευρωβουλευτών μπορεί να ξεπεράσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι εικασίες είναι πολλές σχετικά με το ποιοι συνασπισμοί θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τις 9 Ιουνίου».

27 χώρες

Κληρονόμος μιας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) έξι χωρών που είχε εγκαθιδρυθεί με τη Συνθήκη της Ρώμης (1957), η ΕΕ της Συνθήκης του Μάαστριχτ (1992) περιλαμβάνει πλέον 27 μέλη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το 28ο μέλος, αποχώρησε στις 31 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του Brexit.

Η πιο σημαντική διεύρυνση έγινε το 2004 με την είσοδο δέκα χωρών: οκτώ πρώην κομμουνιστικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, καθώς και τα νησιά της Μεσογείου Κύπρος και Μάλτα.

Είκοσι από τα μέλη της συναλλάσσονται σε ευρώ, ένα νόμισμα που τέθηκε σε κυκλοφορία το 1999. Η Κροατία είναι η χώρα που μπήκε πιο πρόσφατα στην ευρωζώνη, το 2023. Ορισμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Δανία και η Σουηδία, έχουν επιλέξει να διατηρήσουν το εθνικό νόμισμά τους, ενώ άλλες κάνουν τα απαραίτητα διαβήματα για να υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα.

Στον διαδραστικό πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να επιλέξετε την Ελλάδα, ή όποια άλλη χώρα επιθυμείτε, για τους υποψηφίους με τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν ευρωβουλευτές.