Με χαμηλά ποσοστά ψηφίζονται οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα αντισυστημικά κόμματα στην ελληνική Βουλή, σύμφωνα με το κείμενο πολιτικής «Τα αντί-ευρωπαϊκά κόμματα στην Βουλή» που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Στο κείμενο πολιτικής αναλύεται ο βαθμός που κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης υπερψηφίζει ή καταψηφίζει τους νόμους που περιέχουν κυρώσεις Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης:

Από το 2004 έως το 2023, από τα 15 κόμματα που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση: Τη μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ σημείωσε το Ποτάμι υπερψηφίζοντας το 87%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 75,9%, η ΝΔ με 74,4% και ο ΛΑΟΣ με 66,7%. Τη μικρότερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ σημείωσε το ΚΚΕ με 2%, ενώ ακολουθούν η ΧΑ με 6%, το ΜέΡΑ25 με 10,5% και η Ελληνική Λύση με 11,1%.

Όσον αφορά τη νομοθετική στάση των κομμάτων στα νομοσχέδια της ΕΕ σε σύγκριση με τη στάση τους στο σύνολο των νομοσχεδίων: το ποσοστό στο οποίο το Ποτάμι υπερψήφισε τα νομοσχέδια της ΕΕ είναι κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο απ’ ό,τι στο σύνολο των νομοσχεδίων, ενώ ακολουθούν ο ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων. Το ποσοστό στο οποίο η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε τα νομοσχέδια της ΕΕ είναι 19 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο απ’ ό,τι στο σύνολο των νομοσχεδίων, ενώ ακολουθούν οι Σπαρτιάτες, η Πλεύση Ελευθερίας και οι ΑΝΕΛ.

Πηγή: ΑΠΕ