Αποκωδικοποίηση

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Σήμερα θα ξεκινήσουμε από τις συζητήσεις που είχα με κεντρικά στελέχη των κομμάτων για τις δημοσκοπήσεις. Θα τα πάρουμε με τη σειρά καθώς κάθισα και τις αποκωδικοποίησα μιλώντας με στελέχη που ασχολούνται με τη στρατηγική των κομμάτων.

Η ΝΔ και το 33%

Αρχίζω με τη ΝΔ που είναι εκείνη που έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μου λένε και… κλάμα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ποσοστό που φέρεται να συγκεντρώνει η ΝΔ είναι κοντά στο 33%, το οποίο έχει θέσει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές.

Μακριά από το 20%

Τις τελευταίες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης αρχίζει και μιλάει για ποσοστό κοντά στο 20%. Τι μου είπαν όσοι διαβάζουν τις μετρήσεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κινηθεί κάπου κοντά στο 15%, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να βρίσκεται στην τρίτη θέση με ένα ποσοστό πάνω από το 12%. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Η μάχη της τέταρτης θέσης και του 3%

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την τέταρτη θέση ανάμεσα στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «μετριέται» μεταξύ 9 και 11% και το κόμμα του Περισσού μεταξύ 8 και 10%. Μεγάλη μάχη θα δοθεί και μεταξύ των μικρότερων κομμάτων με τα κοινοβουλευτικά (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά) να συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να ξεπεράσουν το 3% ενώ πιο πίσω βρίσκονται Δημοκράτες και Φωνή Λογικής.

Η εκτίμηση για τα ποσοστά

Από εκεί και πέρα η διακύμανση των ποσοστών κομμάτων είναι σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλη. Το ποσοστό της ΝΔ είναι πάνω από 30% και μπορεί να φτάσει μέχρι το 35,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 13,7% μέχρι το 18,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ από 10,5% μέχρι 14,5%.

Η πεποίθηση Μητσοτάκη

Μετά από αυτά που τα διαβάζει και ο πρωθυπουργός, ο ίδιος επιμένει ότι η ΝΔ θα είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, όπως συνέβη και στις βουλευτικές εκλογές του 2023. Αυτό το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία τους σε πολίτες στα Γιαννιτσά. Ρώτησαν συνομιλητές του εάν πραγματικά το πιστεύει. Ναι μου είπαν, αλλά μου διευκρίνισαν πως η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τις ευρωεκλογές.

Διαβεβαίωση στην δεξιά της ΝΔ

Αυτό όμως που μου είπαν είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να μπετονάρει περισσότερο τα δεξιά της ΝΔ, δεν πρόκειται, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και όσα γίνονται στην Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση να κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με την γειτονική χώρα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στα ύψη το θερμόμετρο

Οι εξελίξεις με την Βόρεια Μακεδονία ανεβάζουν και το πολιτικό θερμότερο. Στο δρόμο προς τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ Θα κρατήσει ψηλά το θέμα στην προεκλογική ατζέντα, δεδομένου ότι η Συμφωνία είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, και θα επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, αφενός γιατί η ΝΔ είχε εκφράσει εξαρχής τη διαφωνία της και είχε καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και, αφετέρου, γιατί επί πέντε χρόνια διακυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών Μνημονίων Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Ιδιαίτερη σημασία, όπως μου είπε συνομιλητής του Στ. Κασσελάκη, έχει το γεγονός ότι την Τετάρτη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή τα τρία μνημόνια, ως προτάσεις νόμου, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η γαλάζια γραβάτα νίκης και το ροκάνισμα στα δεξιά της ΝΔ

Κοσμοσυρροή στην Κατερίνη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού με τους κατοίκους να τον σταματούν συνέχεια για να τον χαιρετήσουν, να ευχηθούν καλή επιτυχία αλλά και να φωτογραφηθούν μαζί του. Η γαλάζια κινητοποίηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με τον πρωθυπουργό να έχει πολύ καλή διάθεση και να σταματά σε καφέ και εμπορικά καταστήματα για να ανταλλάξει δυο – τρεις κουβέντες με καταναλωτές και καταστηματάρχες. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και μάλιστα ένας πολίτης τον σταμάτησε και του έκανε δώρο «την καθιερωμένη – όπως είπε- γραβάτα νίκης». Νωρίτερα είχε επισκεφτεί το Λιτόχωρο αντίστοιχη εικόνα και εκεί: «Προεδράρα έλα να φωτογραφηθείς και μαζί μας» του είπε ιδιοκτήτρια καφέ, ενώ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα μέσα Μαΐου ένας κατοίκους του είπε: «Να επεκτείνετε επίδομα θέρμανσης, βλέπετε και εσείς έχει ακόμα κρύο» με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, είδατε έχει πέσει η τιμή του ρεύματος». Το «ροκάνισμα» των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης συνεχίστηκε με τις επισκέψεις σε Ημαθία και Πέλλα.

Τι ρωτάνε τα τοπικά στελέχη τους «Αθηναίους»

Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα έχουν διασκορπιστεί υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, στο πλαίσιο της κινητοποίησης του κυβερνώντος κόμματος για τις ευρωεκλογές. Από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και τον Έβρο, και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και τη Μεγίστη, δεν υπάρχει περιφέρεια και πρωτεύουσα νομού που να μην έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό. Αλλά, δεν είναι αυτή η είδηση. Το θέμα είναι τι ρωτάνε τα τοπικά στελέχη τους «Αθηναίους»: τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και αν είναι αλήθεια ότι μπορεί να «μετακομίσει» σε ευρωπαϊκό πόστο ο πρωθυπουργός. Για το πρώτο, ο καθένας λέει ότι ξέρει ή έχει διαβάσει στα sites και τον Τύπο. Για το δεύτερο, όμως, όλοι είναι -όπως πρέπει- προσεκτικοί. Και απαντούν με όσα έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συνεντεύξεις του. Δεν είναι θέμα στο οποίο να θέλει κανείς να κάνει λάθος. Είτε ο ανασχηματισμός γίνει Ιούνιο, είτε Σεπτέμβριο, είτε οι αλλαγές γίνουν σε δύο δόσεις, όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά.

Η τρίτη λύση

Εκείνοι που είναι βέβαιοι πως ο πρωθυπουργός θα μείνει στην Ελλάδα είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό και αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος»; Βέβαια και μόνο το ερώτημα δείχνει ότι ορισμένοι στον χώρο της Κεντροαριστεράς αναζητούν «τρίτη λύση». Πέρα από τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Για να φτάσουν, όμως, εκεί θα πρέπει να περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Κυριακή (της 9ης Ιουνίου) κοντή γιορτή, λοιπόν.

Ο Κασσελάκης στην Μητρόπολη

Μια αναπάντεχη συνάντηση με τον πατέρα Θωμά Συνοδινό στον μητροπολιτικό ναό των Αθηνών είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο Στ. Κασσελάκης περπατούσε με συνεργάτες του επί της οδού Μητροπόλεως. Στη συνέχεια, ενώ πραγματοποίησε μια στάση στην ομώνυμη πλατεία και συνομιλούσε με πολίτες, εξήλθε από τον μητροπολιτικό ναό των Αθηνών ο πατέρας Θωμάς Συνοδινός. Εκεί ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας κάλεσε τον Στ. Κασσελάκη για να συνομιλήσουν και ακολούθως του πρότεινε να τον ξεναγήσει στη μητρόπολη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε την πρόταση και έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τα σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια που αντίκρισε στη μητρόπολη Αθηνών, με τον προϊστάμενο του μητροπολιτικού ναού να του εξηγεί την ιστορία των αντικειμένων. Ο π. Θωμάς έμαθα του έκανε μνεία στον «εγκάρδιο τρόπο που απευθύνεται στον κόσμο», ενώ ο Στ. Κασσελάκης αφού τον ευχαρίστησε αναφέρθηκε στη «μεγάλη σημασία» που πρέπει να δοθεί στον θρησκευτικό τουρισμό στη χώρα ώστε να αναδειχθούν θρησκευτικού είδους μνημεία σε μεγάλα κοινά. Το ωραίο της υπόθεσης; Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης του Στέφανου Κασσελάκη ήταν μαζί του και δύο τουρίστες που έτυχε να βρίσκονται στο σημείο. Στο τέλος της ξενάγησης, που διήρκεσε περίπου 20 – 30 λεπτά, ο πατέρας Θωμάς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αγκαλιάστηκαν και φωτογραφήθηκαν.

Η αθόρυβη Ραλλία

Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό τις περιοδείες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνω ότι το οργανωτικό του κόμματος ίσως κάπου χωλαίνει ή ο κόσμος έχει βαρεθεί πλέον να πηγαίνει σε πολιτικές συγκεντρώσεις και προτιμά άλλα. Για παράδειγμα, στη Λάρισα δεν είχε τόσο κόσμο όσο περίμενα βάσει του ποσοστού που αναμένει ο Στέφανος Κασσελάκης και έχει μπροστά το 2. Αν και ο Βασίλης Κόκκαλης το προσπάθησε, το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Είδα όμως αρκετό κόσμο στην συγκέντρωση της Ηλιούπολης και πήρα τηλέφωνο τον άνθρωπό μου να μάθω ποιος ασχολήθηκε εκεί. Μου είπε λοιπόν, ότι αν και εκεί είναι η περιφέρεια του Νίκου Παππά, δούλεψε σαν «μυρμήγκι» για την εκδήλωση η Ραλλία Χρηστίδου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που διαμένει και στην περιοχή «όργωσε» για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Κασσελάκη. Όταν είπα στην «πηγή» μου ότι δεν της το ‘χα μου είπε ότι αυτό είναι και το προτέρημά της. Αθόρυβη.

Η επόμενη μέρα

Να σας δώσω λίγο σήμερα τροφή για σκέψη, πηγαίνοντας στα του ΠΑΣΟΚ. Δύο βουλευτές οι οποίοι θα ήθελαν να δουν τον εαυτό τους στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, στηρίζουν Νίκο Παπανδρέου για τις ευρωεκλογές. Ο ένας ο οποίος κάνει ήδη ραντεβού στήνοντας και «ομάδα» για την επόμενη ημέρα τον παίζει σκληρά. Ενώ ο άλλος είναι προσεκτικός και κινείται με αργά βήματα μη θέλοντας να σπάσει «αυγά».

Oύνα φάτσα, ούνα ράτσα

Όσο πηγαίνουμε προς τον μεγάλο τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, υπάρχει εκτός από έντονο ενδιαφέρον και μπόλικο ψωμί. Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα πως οπαδοί του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ αγοράζουν εισιτήρια της Φιορεντίνα για να βρεθούν απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι ελληνικές σελίδες έχουν πηγή την ιταλική σελίδα labaroviola.com. Σε αυτό το σημείο να σας βοηθήσω λέφοντας πως η Φιορεντίνα μέχρι τώρα δίνει εισιτήρια μόνο στους κατόχους διαρκείας. Άρα πώς ψωνίζουν οι Έλληνες; Εντωμεταξύ, όταν επισκέπτεσαι το θέμα, διαβάζεις πως οι Ιταλοί επικαλούνται φήμες και πληροφορίες από την Ελλάδα. Una faccia, una razza. Ένα πρόσωπο, μία φυλή και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Επενδύσεις 100 εκατομμύρια για την Trastor

Σε συνολικές επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ μαθαίνω ότι προχωράει η εταιρεία ακινήτων Trastor, στην οποία κατά 99% ανήκει στην τράπεζα Πειραιώς. Τα logistics παραμένουν προτεραιότητα, όπως και τα γραφεία τα οποία δίνουν υπεραξία στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία. Μάλιστα, κατασκευάζει ήδη ένα μεγάλο κτίριο γραφείων στην οδό Χειμάρρας, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2025, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους χώρους γραφείων στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου.

Ξεκίνησε το κτιριακό συγκρότημα απέναντι από το Ιατρικό

Μπήκαν μπουλντόζες στο οικόπεδο απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο για την κατασκευή του νέου «πράσινου» Μεγάρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου θα δημιουργηθούν τα νέα του γραφεία. Εκεί όμως θα δημιουργηθεί και ένα ακόμα τμήμα γραφείων το οποίο θα εκμεταλλευτούν η Dimand και η Τερνα.

Το ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης και η πυρκαγιά στη Συγγρού

Οι ιδιοκτήτες του νέου ξενοδοχείου που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν λίγες μέρες στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Καλλιρόης, προχώρησαν στην ανάπλασή του σε χρόνο ρεκόρ. Ένα κτίριο που ανήκε προηγουμένως στη Eurobank, η οποία το πούλησε. Το ακίνητο αυτό είχε αποκτήσει η τράπεζα μαζί με άλλα ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή, περίπου στις αρχές του 2000. Ανήκει στον όμιλο Athenaeum Group, που έχει άλλα τέσσερα ξενοδοχεία πόλης στην Αθήνα. Σας θυμίζω ότι ένα από τα ξενοδοχεία της συγκεκριμένης αλυσίδας, το Athenaeum Palace Luxury Suites επί της λεωφόρου Συγγρού είχε τυλιχτεί στις φλόγες το 2019, ενώ από την ανακριτική διαδικασία που είχε ακολουθήσει το συγκεκριμένο περιστατικό είχε προκύψει ότι επρόκειτο για εμπρησμό. Ιδιοκτήτες του ομίλου είναι οι επιχειρηματίες Παναγιώτα Κελέση και Ιωάννης Βασιλόπουλος.

Νοικοκύρεμα στα δάνεια Δέλτα-Δωδώνη

Κινήσεις να νοικοκυρέψει τα δάνεια Δέλτα-Δωδώνη και να μειώσει το κόστος δανεισμού με καλύτερους όρους, κάνει τον τελευταίο καιρό όπως μαθαίνω ο όμιλος Vivartia, στον οποίο υπάγονται οι δύο εταιρείες και ουσιαστικά το αμερικανικό fund, CVC. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποσκοπεί στην σταδιακή αποδέσμευση των δύο εταιρειών από τον αρκετά βαρύ δανεισμό που τις βαρύνει.

Η real estate business του CVC

Μου είπε άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα πράγματα στο real estate ότι το CVC έχει αποκτήσει μεγάλη έκταση – φιλέτο στη Βούλα για να την αξιοποιήσει επενδυτικά. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο όπως μου είπε το ίδιο πρόσωπο, φαίνεται ότι το fund στρέφεται και σε έναν ακόμα κλάδο. Θα μάθω σύντομα περισσότερα και θα επιστρέψω με όλες τις λεπτομέρειες.

Πρόστιμα πάνω από 6 εκατομμύρια

Πηγές κοντά στον δήμο Αλίμου επιβεβαιώνουν ότι ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος βρίσκεται σε ανοιχτό μέτωπο με τον δήμαρχο της περιοχής Ανδρέα Κονδύλη. Ο δεύτερος έχει επιβάλλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για την κατάχρηση δημόσιου χώρου από τα δύο μαγαζιά στου Σταθοκωστόπουλου στην περιοχή, το Μαριδάκι και το Penarrubia. Σας θυμίζω ότι οι δύο πλευρές είχαν αντιπαρατεθεί έντονα και ανοιχτά πριν από περίπου έναν χρόνο όταν ο Κονδύλης είχε βάλει συνεργεία να γκρεμίσουν παράνομες κατασκευές στο Penarrubia. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο ανδρών όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί, αντιθέτως παραμένουν τεταμένες και όπως με πληροφορούν χωρίς προοπτική άμεσης βελτίωσης.

Νέα εξαγορά του Σκλαβενίτη

Κίνηση επέκτασης στη Ρόδο πραγματοποίησε ο Σκλαβενίτης, ο οποίος προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση δύο καταστημάτων της τοπικής αλυσίδας «Φλεβάρης» στο νησί των ιπποτών. Τα δύο καταστήματα είναι μεσαίου μεγέθους και βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές νησιού και συγκεκριμένα στα Κολύμπια και την Κάλαθο. Τα δύο καταστήματα προβλέπεται να μετατραπούν σε Σκλαβενίτης εντός Ιουνίου. Ο Σκλαβενίτης μετά από αυτή την εξαγορά έχει στη φαρέτρα του έξι καταστήματα στο νησί μαζί με εκείνα που ήδη διατηρούσε σε Ιαλυσό, Σγουρού, δύο στην πόλη της Ρόδου. Σημειώνεται ότι στο νησί υπάρχουν πέντε καταστήματα My market, επτά σημεία πώλησης της Bazaar, ενώ από τρία εταιρικά σούπερ μάρκετ διαθέτουν στη Ρόδο οι άλλες δύο μεγάλες αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.