Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής έφθασε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης εισηγείται τον διπλασιασμό -σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο- των ενισχύσεων που μπορεί να δοθούν σε επίπεδο τετραετίας.
Εκτός των άλλων, σε μια προσπάθεια να μην ακυρωθούν επενδύσεις οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί με βάση τον προηγούμενο νόμο, αλλά δεν πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας υπό τον όρο βεβαίως ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο νέος νόμος αναμένεται να εφαρμοσθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου προβλεπόταν ότι οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις δεν μπορούν να υπερβούν σωρευτικά κατά τη διάρκεια μιας τετραετίας το όριο των 10.000.000 ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και των 15.000.000 ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων και για επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται εντός της ίδιας περιφέρειας.
Με τη χθεσινή προσθήκη, τα παραπάνω ποσά για τα επενδυτικά σχέδια γενικής επιχειρηματικότητας διπλασιάζονται σε 20.000.000 και 30.000.000 ευρώ αντιστοίχως. Εκτός από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, τις οποίες κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μελετά και άλλες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο χρόνος διάρκειας των φοροαπαλλαγών να αυξηθεί στα 8 χρόνια (από 6 που προβλέπεται στο αρχικό νομοσχέδιο) για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και στα 10 χρόνια (από 8) στις νέες επιχειρήσεις.