Με ένα μακροσκελές πολιτικό μήνυμα επέλεξε να στείλει τις ευχές του ενόψει του Πάσχα ο πρώην υπουργός, Στέφανος Τζουμάκας, που αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, διαφωνώντας με την ασκούμενη πολιτική του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως αναφέρει στο σχετικό email που έστειλε προς τους ψηφοφόρους του:

Σε μια περίοδο παρακμής και γελοιοποιήσεων και στον προοδευτικό χώρο, είμαστε απέναντι. Έχουμε δυνατότητες, αρχές και αξίες. Και γιατί δεν είμαστε όλοι υπήκοοι και τιποτόφρονες, μα ούτε ιδιοτελείς και επιτήδειοι στη λογική του «σκοπού που αγιάζει κάθε μέσο», που κάθε επίπεδο ορισμένοι το έχουν μετατρέψει σε δάπεδο πλήρους ευτέλειας.

Ο Αριστοφάνης και ο Ευριπίδης θα επιβεβαίωναν με το φιλοσοφικό τους στοχασμό τις αξίες του ουμανισμού που -μεταξύ των άλλων- συμβόλιζαν την ισχύ της Ακμής έναντι της παροδικότητας, της παρακμής και της ανοχής. Και οι αναφορές τους οδηγούσαν στη σύνθεση, στη νέα ενότητα, στη νέα προοπτική.

Η όξυνση των αντιθέσεων και των αντιφάσεων στη διεθνή κοινότητα, δυτικά και ανατολικά, αποτυπώνουν τη διαρκή κρίση, με το νέο μακελειό των ιμπεριαλιστικών πολεμικών συγκρούσεων και τη σφοδρότητα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τα ταμεία στα χρηματιστήρια, οι εταιρείες όπλων και λαθρεμπορίου καυσίμων, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η συγκρότηση εγκληματικών οργανώσεων από ορισμένες ολιγαρχίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ αποτελούν ένα δίκτυο που υπονομεύει την Ειρήνη, τις Ελευθερίες, την Ανάπτυξη και τη Δικαιοσύνη.

Την επικύρωση την έχουν αναθέσει σε ελεγχόμενους πολιτικούς ή σε καρικατούρες που μιλούν για πολεμική οικονομία σε κοινωνίες που η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός καλπάζουν, που πολλοί άνθρωποι έχουν εισέλθει στην κατάσταση του λούμπεν, του υποβαθμισμένου ανθρώπου που ρέπει στον τυχοδιωκτισμό από τα αδιέξοδα επιβίωσης και την έλλειψη προοπτικής για εναλλακτική λύση στη χώρα.

Η Γαλλία έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, έναν θεσμό αιώνων για τον πολιτισμό και την άμιλλα και ο Πρόεδρος της χώρας και ευνοημένος των καναλαρχών θέτει θέμα να αποκτήσει η ΕΕ ατομική βόμβα.

Χρειαζόμαστε άμεσα λόγο και όχι μόνο φωνή. Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες αποβολής από τον δημόσιο βίο της χώρας και της ΕΕ κάθε τυχοδιωκτικού στοιχείου.

Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες για να αλλάξουμε πορεία. Το μπορούμε. Υπάρχουν δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία και με πολιτικές αρχές και με κοινωνική συνείδηση που μπορούμε να διαμορφώσουμε πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία σε προοδευτική κατεύθυνση. Ως πολίτες και ως άνθρωποι, ας γιορτάσουμε την νέα προοπτική και την ελπίδα! Σας εύχομαι Καλό Πάσχα με ένα αφιέρωμα από την ποίηση του διανοούμενου του Ελληνισμού και της διεθνούς κοινότητας, του ποιητή και διπλωμάτη Οδυσσέα Ελύτη.

«Χαιρέτισαν με βάγια τον ερχομό του έρωτα.

Έπειτα οι ίδιοι τον σταύρωσαν

τον τρύπησαν με τη λόγχη

τον πότισαν χολή και ξίδι

τον εξομοίωσαν με τους ληστές.

Και πάλι περίμεναν πως θ’ αναστηθεί για χάρη τους».

Ο. Ελύτης Παρίσι, Γενάρης ‘71.