Έχουμε δει αμέτρητες φορές βουλευτές να ανεβαίνουν στο βήμα και να μη λένε να κατέβουν. Αν και ο χρόνος είναι προκαθορισμένος, οι εκπρόσωποι του έθνους τον παραβαίνουν συστηματικά, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις, που αποτρέπουν την παρακολούθησή τους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην πρόσφατη τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με τη συνυπογραφή των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενεγράφησαν για να μιλήσουν συνολικά 178 βουλευτές.
Εν τέλει, όμως, τον λόγο πήραν 118: 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι 8 πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και βέβαια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκλεισε και τη συζήτηση πριν ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει πως 60 βουλευτές δεν πρόλαβαν να πάρουν τον λόγο, επειδή ξεπέρασαν τα χρονικά όρια οι προηγούμενοι.
Κι αν σκεφτήκατε πως θα μπορούσαν να κρατήσουν οι συζητήσεις περισσότερες ώρες, σας πληροφορούμε ότι την πρώτη ημέρα η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά τις 02:30 το πρωί και τη δεύτερη ημέρα σχεδόν στις 03:30 τα ξημερώματα!
Άπαντες ομονοούν ότι θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, θέτει το ζήτημα ύπαρξης ενός «κόφτη», όπως ισχύει στα κοινοβούλια αρκετών χωρών της Ευρώπης. Εάν ένας βουλευτής έχει δικαίωμα να μιλήσει 7 λεπτά, στο 6ο λεπτό να προειδοποιείται με μια φωτεινή ένδειξη ή ένα ηχητικό σήμα (το οποίο υπάρχει και σήμερα, αλλά σχεδόν όλοι αδιαφορούν γι’ αυτό), ώστε να συντομεύει την τοποθέτησή του, και, μόλις συμπληρώνονται τα 7 λεπτά, να κόβεται αυτομάτως ο ήχος του μικροφώνου και παράλληλα να μη γράφεται τίποτα από εκεί και πέρα στα πρακτικά. Αντιστοίχως, το ίδιο να συμβαίνει και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που έχουν δικαίωμα ομιλίας 12 λεπτών, να προειδοποιούνται από το 11ο λεπτό. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα προτείνεται να αποτελούν μονάχα οι πολιτικοί αρχηγοί.
Το μέτρο συζητήθηκε ακροθιγώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων και βρήκε θετικούς τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, με εξαίρεση την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν αφορά την ίδια προσωπικά, αφού ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα παρέμβασης όποτε θέλει και να υπάρχει και η ανοχή, όποτε ξεπερνιέται ο προβλεπόμενος χρόνος.