Την ανάγκη για επανατοποθέτηση της εικόνας της Αττικής («rebranding») και για περισσότερη εξωστρέφεια, ανέδειξε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, από την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), τονίζοντας τις πολλαπλές δυνατότητες και εμπειρίες που προσφέρει η Περιφέρεια στον επισκέπτη της.
«Θα πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα ‘γιατί να μείνει ένας επισκέπτης περισσότερο από ένα βράδυ στην Αθήνα;’» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της ΙΤΒ και υπογράμμισε την σημασία της επιμήκυνσης της μέσης παραμονής και της μέσης τουριστικής δαπάνης στην Αττική, ως στοιχείο που θα συνεισφέρει και στον στόχο για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι περισσότεροι τουρίστες που περνούν χρόνο στην Αττική προέρχονται από την Ευρώπη, εξήγησε, γεγονός το οποίο κατέστησε ιδιαίτερα σημαντική την συμμετοχή της Περιφέρειας στην ΙΤΒ, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως. «Η Αττική θέλει να είναι πρωταγωνίστρια τα επόμενα χρόνια. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε, να υπάρχουν όροι εξωστρέφειας. Και είναι σημαντικό αυτό να εντάσσεται σε μια συνολική εθνική και διαπεριφερειακή πυξίδα και στρατηγική», επισήμανε ο περιφερειάρχης.
Με σημεία αιχμής τα δεκάδες μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την γαστρονομία, τις οινικές ποικιλίες, τις άρτιες υποδομές διαμονής και εστίασης, τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και το μεσογειακό κλίμα, η Αττική, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως και βεβαίως να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
Προκειμένου όλα αυτά να καταστούν εφικτά, ο περιφερειάρχης Αττικής περιέγραψε το σχέδιο που εκπονείται προκειμένου να επιτευχθούν, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων και η φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα. «Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στα νησιά μας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, η μείωση των περιβαλλοντικών πιέσεων στα ευαίσθητα τοπικά οικοσυστήματα και η υιοθέτηση καλών πρακτικών για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας», εξήγησε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με την προετοιμασία της Αττικής στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης τόνισε την μητροπολιτική διάσταση της Περιφέρειάς του και σημείωσε ότι τα έργα πρέπει να υλοποιούνται με αυτό το δεδομένο. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, αναμένονται ειδικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα διευκολύνουν τον σχεδιασμό, αλλά και κυρίως την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής στην Αττική, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες.
Αναφερόμενος στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον φυσικά φαινόμενα τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τους ισχύοντες σχεδιασμούς και τόνισε την ανάγκη «να ξεκινήσει μια συζήτηση για την αλλαγή των ορίων αντοχής των έργων που αφορούν την θωράκιση της ανθρώπινης ζωής και την προστασία της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος». Αυτή η συζήτηση, παραδέχθηκε, προϋποθέτει και μεγάλα κονδύλια. «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τα πάντα. Απαιτείται λοιπόν μια συζήτηση αναθεώρησης των δεδομένων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών. Και αυτή η συζήτηση έχει ωριμάσει, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου», πρόσθεσε.
Ο περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε ακόμη, ότι εντός των προσεχών τριών μηνών θα είναι σε θέση να παρουσιάσει συνολικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή της Αττικής, αλλά και για την ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος, π.χ. με τη διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ και την δημιουργία κέντρου πολιτισμού. «Όλα αυτά θα ‘κουμπώσουν’ σε ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσουμε – όχι γενικά και απροσδιόριστα, αλλά με ορόσημα, χρονοδιαγράμματα και τρόπους χρηματοδότησης», υπογράμμισε και επισήμανε ότι όλοι όσοι έχουν συμφέρον από την παραμονή των επισκεπτών στην Αττική, θα κληθούν να ενταχθούν σε ένα συντονισμένο σχήμα. «Έχουμε δυνατότητες να επενδύσουμε στον τουρισμό» διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, «αλλά με όρους αποτελέσματος – κάθε ευρώ που δαπανούμε, θα πρέπει να φέρνει πολλαπλάσιο αποτέλεσμα για το ΑΕΠ της Αττικής και της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.