Το διεθνές προφίλ του Μητσοτάκη
Καλημέρα στα ουκρανικά: Доброго ранку! Ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες αιφνιδίασε χθες ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη-αστραπή στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και… πετάχτηκε όχι στο Κίεβο αλλά στην Οδησσό, όπου υπήρχε έντονο ελληνικό στοιχείο. Απλά, πριν σας αναφέρω πώς κλείστηκε το ταξίδι και δώσω λίγο παρασκήνιο, να σημειώσετε όσα σας έχω υπογραμμίσει εδώ και καιρό για το σενάριο περί μετακίνησης του έλληνα πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό ρόλο. Νομίζω ότι η χθεσινή επίσκεψη στην Ουκρανία ενισχύει το διεθνές προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συναντήθηκε και συνομίλησε με τον ουκρανό πρόεδρο, Ζελένσκι.
Το κρίσιμο τηλεφώνημα
Η επίσκεψη κλείστηκε επί της ουσίας πριν περίπου 40 μέρες. Είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι στα τέλη Ιανουαρίου, όταν και ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία που είχε εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό. Και αυτό διότι ήθελε να στείλει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία. Υπήρχε, όμως, και ελληνοκεντρικός στόχος, καθώς ήθελε να σταλεί και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της χώρας, δεδομένου ότι η Οδησσός πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς. Μην ξεχνάμε ότι ήταν και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.
Η μυστική οργάνωση
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων. Και ήταν μήνυμα του Μητσοτάκη και σε διάφορα κέντρα, στις ΗΠΑ, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι, για τα μελλούμενα και κυρίως για το τι ρόλο μπορεί ο ίδιος να διαδραματίσει, εάν χρειαστεί. Κρατήστε το.
Με Μακρόν στην Ουκρανία
Να σας αποκαλύψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζητήσει να πάει στην Ουκρανία από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους ηγέτες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, μου είπαν συνομιλητές του, αποφάσισε πως εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες μπορεί να μεταβεί μόνος του, ώστε να συμπαρασταθεί εκ μέρους της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Και αυτό διότι τον είχε προσκαλέσει ο Ζελένσκι, απαντώντας θετικά.
Η υψηλή διπλωματία Μητσοτάκη
Στο 45λεπτο τετ α τετ των δυο ανδρών έμαθα ότι συζητήθηκαν πολλά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αύξησε τον πήχη των απαιτήσεών του σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο και ζήτησε πολλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μου έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει και συμμετείχε στις συσκέψεις που ακολούθησαν στην Οδησσό, έβαλε ένα μέτρο στο τι μπορεί να δώσει η Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα μας θα ενισχύσει εκ νέου την Ουκρανία με ανατολικού τύπου όπλα και πυρομαχικά, ενώ θα συμβάλει σημαντικά και στην ανοικοδόμηση της Οδησσού, φέρνοντας ελληνικές κατασκευαστικές σε δεύτερο χρόνο, για να αναλάβουν τα σύνθετα έργα. Πρόκειται για συμφωνίες «win win», μου έλεγε ο άνθρωπός μου στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Οργή Αθήνας για Ράμα
Να μείνω, όμως, στα της εξωτερικής πολιτικής με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, που καταδικάστηκε. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί οργή και δεν θα το αφήσει έτσι ο πρωθυπουργός, όπως μου είπαν. Ετοιμάζει κινήσεις και παρεμβάσεις. Μάλιστα χθες υπήρξε μια πρώτη τέτοια κίνηση, κατ’ εντολή του, καθώς στο Συνέδριο του ΕΛΚ, που διεξάγεται στο Βουκουρέστι, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, παρουσίασε στην ολομέλεια έκτακτο ψήφισμα της ΝΔ, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα γκρίζα σημεία της υπόθεσης Μπελέρη και επισημαίνεται ότι μετά από 10 μήνες φυλάκισης, το αλβανικό δικαστήριο μόλις χθες τον καταδίκασε με ποινή δύο ετών, χωρίς να λάβει υπόψη την ομολογία του κύριου μάρτυρα της υπόθεσης, ο οποίος δήλωσε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία, για να κατηγορήσει ψευδώς τον Μπελέρη.
Εξωτερική ανακατωσούρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Και να μείνω στο εξωτερικό, αλλά αυτή τη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προβλήματα με το θέμα των εταιρειών του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, στις ΗΠΑ. Όπως προκύπτει, αποτελεί μείζον ζήτημα μετά και την παρέμβαση της εισαγγελίας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά παράλληλα σε υψηλούς τόνους στην ήπια κριτική που του ασκεί η ΝΔ. Αυτό που ανησυχεί πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αυτό το θέμα υπάρχει στην επικαιρότητα, ενώ άλλοι λένε ότι έπρεπε να δημοσιοποιήσει ο ίδιος μόνος του το πόθεν έσχες μετά την ιστορία με το δάνειο στο κόμμα.
Αγωνία για το μέλλον
Και δεν είναι λίγοι, παράλληλα, αυτοί που μου είπαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα σημαντικό, εάν ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του από τη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που όντως κριθεί ότι εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου που αφορούν την απαγόρευση ιδιοκτησίας εταιρειών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα. Μην ξεχνάμε ότι πέρασαν 5 μήνες από όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ότι, όταν έσκασε το θέμα, είχε δηλώσει άγνοια για το νομικό καθεστώς απαγόρευσης συμμετοχής σε εταιρίες αλλοδαπής σε αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, βάσει του νόμου του 2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πόρτα στη Νέα Αριστερά
Αυτό που είδα με ενδιαφέρον και το συζήτησα με βουλευτές στο εντευκτήριο της Βουλής, απ’ όπου πέρασα χθες, για να πάρω κλίμα σχετικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ήταν η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως να συμπράξει με τη Νέα Αριστερά, που ζήτησε να κατατεθεί πρόταση μομφής. Ρώτησα, λοιπόν, γιατί δεν τη δεχθήκατε και μου είπαν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κίνηση της Νέας Αριστεράς -πολύ βαρύ αυτό που επισήμαναν- εξυπηρετούσε τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, μου έλεγαν ότι μία πρόταση μομφής τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές θα συσπείρωνε την κυβέρνηση, «η οποία έχει βγει πληγωμένη μετά το κάζο με την ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο και θα της δίναμε με έμμεσο τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης».
Όταν ο Χαρδαλιάς έδωσε τα «φώτα» στους Γερμανούς
Μια αποκάλυψη έκανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, επισκεπτόμενος χθες τη διεθνή έκθεση ITB Berlin 2024, που διεξάγεται στη γερμανική πρωτεύουσα. Όπως μου είπε άνθρωπος που βρισκόταν μαζί του, σε συζήτηση που είχε με φορείς ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2021, που η Γερμανία επλήγη από φονικές πλημμύρες, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του (τότε ήταν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων) διακομματική αντιπροσωπεία από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ), από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Γερμανίας καθώς και ο πρέσβης της εν λόγω χώρας στην Αθήνα, ζητώντας τη βοήθειά του. Παραδέχθηκαν ότι δεν διαθέτουν μηχανισμό αντίστοιχο με το νούμερο έκτακτης ανάγκης «112», που είχαμε θεσπίσει εμείς μετά την τραγωδία στο Μάτι και ακούστηκε να λέει κάποια στιγμή ότι «χάρις σ’ εμάς απέκτησαν τεχνογνωσία».
Προχωράει το deal εξαγοράς του Κωτσόβολου
Καμία περίπτωση που να αντιβαίνει τις αρχές του ανταγωνισμού δεν παρουσιάζει η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ. Αυτό αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία δίνει ουσιαστικά τις ευλογίες της για να προχωρήσει η συμφωνία και να περιέλθει και επίσημα η εταιρεία στον μεγαλύτερο όμιλο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Την ίδια στιγμή, πάντως, αρχίζει να υποχωρεί η όποια φημολογία είχε αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για ενδεχόμενη εξαγορά εταιρείας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, βέβαια, εξαιρείται η δραστηριότητα του ομίλου ΔΕΗ στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών, όπου επενδύει σημαντικά κεφάλαια.
Η εταιρεία που μπήκε στο Μινιόν και στα γραφεία της PwC
Νέες επενδύσεις μαθαίνω ότι ετοιμάζει η Elvial, η εταιρεία παραγωγής προϊόντων αλουμινίου που έχει έδρα στη Βόρεια Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 1990 από τον Δημήτρη Τζίκα, ο οποίος δούλευε σε ανταγωνίστρια εταιρεία, την Alumac, η οποία στη συνέχεια πτώχευσε και πρόσφατα ο ίδιος εξαγόρασε το εργοστάσιό της. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Elvial είναι ότι η επιχείρηση έχει επενδύσει 118 εκατομμύρια ευρώ από το 2005 έως και σήμερα και ετοιμάζει νέες επενδύσεις 16 εκατομμυρίων ευρώ το επόμενο διάστημα, ενώ ο τζίρος της αγγίζει τα 132 εκατομμύρια ευρώ. Τα συστήματα αλουμινίου, που παράγει η οικογενειακή βιομηχανία, έχουν τοποθετηθεί στο νέο Μινιόν, στο κτίριο της PwC στην Κηφισίας, που ανήκει στη Eurobank, αλλά και αλλού, ενώ το 75% του τζίρου της είναι εξαγωγές.
Ανοίγεται η Άκτωρ
Αυτό που βλέπω τελευταία είναι ότι η Άκτωρ έχει ξεκινήσει να ανοίγεται και πάλι σε έργα εκτός Ελλάδας, γι’ αυτό και ξεκίνησε την κατασκευή των μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων της Ρουμανίας, στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου, που με βάση το πλάνο εκτιμάται ότι θα συμβάλει όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιακών υποδομών της χώρας, αλλά και στην ενίσχυση ενός κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη σιδηροδρομικού διαδρόμου. Η εκκίνηση της διάνοιξης των σηράγγων έγινε στην περιοχή Ormeniș area της επαρχίας Brașov και περιλαμβάνεται στο τμήμα του έργου Apața-Cața της σιδηροδρομικής γραμμής Brașov – Sighișoara, που κατασκευάζεται από κοινοπραξία με επικεφαλής την Άκτωρ. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό, που αγγίζει τα 573 εκατομμύρια ευρώ.
Τι έφερε η πώληση της Πειραιώς
Ακόμα ένα πακέτο ελληνικής τράπεζας βγήκε προς πώληση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με το τίμημα να φτάνει στο ανώτατο επίπεδο με το εύρος τιμής να κλείνει στο νήμα στα 3,90 έως 4 ευρώ λόγω της υψηλής ζήτησης. Στο τραπέζι έπεσαν οι αιτήσεις αγοράς Προσφερόμενων Μετοχών, που έφτασαν στο κατώφλι των 4 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή, ενώ οι αιτήσεις αγοράς κάτω από το συγκεκριμένο ποσό δεν θα ληφθούν -κατά πάσα πιθανότητα- υπόψη για την κατανομή των προσφερόμενων μετοχών. Η τραπεζική αγορά, πάντως, επισημαίνει ότι κυρίαρχο κριτήριο για το ΤΧΣ αποτέλεσε η ποιότητα των ενδιαφερόμενων επενδυτών και όχι το ύψος των οικονομικών προσφορών, προκειμένου να επιλέξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το τελικό μείγμα των επενδυτών στο placement της Πειραιώς.
Οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις του 2024
Μία διόλου ευκαταφρόνητη λίστα αποκρατικοποιήσεων προκύπτει από τη φετινή λίστα για τις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ελλάδα, της PwC. Η ΓΕΚ Τέρνα και η Egis Projects είναι οι προτιμώμενοι πλειοδότες για την Εγνατία Οδό και τους τρεις κάθετους οδικούς άξονες για 35ετή παραχώρηση. Η δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το ΤΑΙΠΕΔ, από την άλλη, έκανε διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, με προτιμώμενο μειοδότη τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έναντι τιμήματος 3,3 δισ. ευρώ. Εντός του 2024 αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή που κατέθεσε η κοινοπραξία Vinci – Mytilineos. Μία από τις μεγάλες συμφωνίες της χρονιάς στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων είναι αυτή κατά την οποία το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στις 7 Φεβρουαρίου 2024. Τα δημόσια έσοδα ανήλθαν σε 770 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην οριστική κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία που αποτελείται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την AD Holdings AG για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία διαχειρίζεται η ΛΑΡΚΟ Α.Ε. Η υπογραφή των συμβάσεων αναμένεται το 2024. Το 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (HPO S.A.) από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην κοινοπραξία των Grimaldi Euromed S.p.A. και Minoan Lines S.A., μία συναλλαγή αξίας 80 εκατ. ευρώ. Από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.