Απόλυτη μυστικότητα εξακολουθεί να καλύπτει τις συναντήσεις του Άβιντγκορ Λίμπερμαν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, αλλά και το «ιδιωτικό πρόγραμμα» του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, ο οποίος θα παραμείνει στην Αθήνα ως την Κυριακή.

Ο κ. Λίμπερμαν συναντήθηκε σήμερα το πρωί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, γεγονός που τροφοδοτεί σενάρια συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα εξοπλισμών, ενώ αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, όπου δεν θα γίνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι το πυκνό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, θα συνεχιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της κάθε χώρας.

Η Ελλάδα, συνέχισε, έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή εντάσεων και την ασφάλεια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ασφαλείας, που κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως, όπως ανέφερε.

Εξάλλου, ο κ.Βενιζέλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και μπορεί να παίξει ένα θετικό και επικοδομητικό ρόλο, για την επίλυση χρόνιων και ιστορικών προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο κ.Λίμπερμαν εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του, για τη βοήθεια της Ελλάδας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα και σε ευαίσθητα θέματα.

Η διμερής συνεργασία, πρόσθεσε, θα συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις όπως το περιβάλλον, τη μετανάστευση και την πράσινη ενέργεια, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση που έχει απευθύνει προς τον υπουργό ΄Αμυνας να επισκεφθεί το Ισραήλ, σε ένα μήνα.

Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Λίμπερμαν με τον ομόλογό του, Δημήτρη Δρούτσα συζητήθηκε η προετοιμασία του κοινού Υπουργικού Συμβουλίου των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου το Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία των δύο χωρών σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε ενεργειακά ζητήματα, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία του Ισραήλ με την Κύπρο για το κοίτασμα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ερμηνεύεται και ως πίεση προς την Τουρκία, οι σχέσεις της οποίας με το Ισραήλ είναι παγωμένες τον τελευταίο καιρό.