Με αναφορά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο ξεκίνησε η συζήτηση με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget», στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συντονίστρια έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό γι’ αυτό το οποίο χαρακτήρισε ένα ιστορικό πέρασμα.
«Πρώτα απ’ όλα σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αναφορικά με τη νομοθέτηση για την ισότητα στον γάμο. Είμαι με λίγες ώρες ύπνο, αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο για τη χώρα μου και είμαι περήφανος που τη φέραμε εμείς ως ηγέτες μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης».
«Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε μέρισμα ειρήνης, πάντα δαπανούσαμε πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικές προκλήσεις που άλλες χώρες δεν αντιμετωπίζουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Μειώνουμε το χρέος και η ανάπτυξη μας οδήγησε να κάνουμε περισσότερα τόσο στην άμυνα όσο και συνολικά. Ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που τώρα είναι κατακερματισμένη. Για παράδειγμα, για αγορά φρεγάτας δεχόμαστε πέντε έξι διαφορετικές προσφορές κι αυτό δεν έχει νόημα. Σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, συμφωνήσαμε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα μετρούν στον προϋπολογισμό. Η άμυνα λόγω ζωτικού χαρακτήρα, είναι κάτι ξεχωριστό».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι αυτό που κάναμε μετά τον covid ήταν σημαντικό και πείσαμε την τότε Καγκελάριο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα ορόσημο. Κατανοώ τον σκεπτικισμό από τις πιο φειδωλές χώρες αλλά μέσα από την σωστή χρήση του να δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς πόρους».
Όταν επιθυμείς την ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές προκλήσεις με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα μας καθώς έχει να κάνει με έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά της και πάντα αισθανόμασταν ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να δαπανήσουμε για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ.
Ωστόσο, έχουμε στραφεί στην Τουρκία προκειμένου να έχουμε καλύτερες σχέσεις και μια κανονικότητα. Και μακροπρόθεσμα θα έλεγα πως ναι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερης κλίμακας συνεννόηση που θα μας οδηγούσε να ξανασκεφτούμε ακροθιγώς στο πως κατανέμουμε τους πόρους για την βιομηχανία της άμυνάς μας.
Αλλά, όταν κανείς είναι σε μια πολύπλοκη γεωπολιτική κατάσταση, γιατί ο κίνδυνος να είσαι αφελής σε επίπεδο μακρόπνοου σχεδιασμού θα μπορούσε να σε οδηγήσει σε κάποια χρονιά να βρεθείς σε επισφαλή θέση. Όλοι επιθυμούμε την ειρήνη αλλά υπάρχει και η γνωστή φράση: όταν επιθυμείς ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως είπε, και τόνισε ότι αποτελεί ένα σοκ.
H Eλλάδα έγινε χθες το βράδυ η 37η χώρα στον κόσμο, που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό επί της αρχής από την ολομέλεια με 175 «ναι», 77 «όχι» και 2 «παρών».
Σημειώνεται πως αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι το αποτέλεσμα ήταν «176» ναι και 76 «όχι», καθώς δεν είχε προσμετρηθεί σωστά η ψήφος του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Καρασμάνη, η οποία είχε κατατεθεί εγγράφως και όχι με τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος.
«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία, που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου», γράφουν διεθνή ΜΜΕ μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. «Τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα μπορούν πλέον να υιοθετούν νόμιμα παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στο κοινοβούλιο με ψήφους 175-77 (σ.σ. το τελικό διορθωμένο αποτέλεσμα)», σημειώνει το βρετανικό BBC.