«Απέναντι στη ΝΔ και την πολιτική της, εμείς θα απαντήσουμε με τις θέσεις, την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτά που κυρίαρχα, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορούν να εκφράσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή. Το ζητούμενο είναι να βάλουμε ξανά στο επίκεντρο την πολιτική και τις ιδέες μας. Να τις υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση, χωρίς φοβικότητα, αλλά και χωρίς τις εμμονές του παρελθόντος».
Σε αυτές τις φράσεις συμπυκνώνεται το νόημα των όσων είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλώντας χθες το βράδυ στην πολυσυζητημένη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;» και συμμετείχαν πέραν του εκπροσώπου του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, η μαζική συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στην εκδήλωση, «αναδεικνύει την αγωνία του προοδευτικού κόσμου για να βρεθεί μια ισχυρή και πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απέναντι στη δεξιά να σταθεί η ακροδεξιά», υπενθυμίζοντας πως ο πλουραλισμός ήταν πάντα στοιχείο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης που μπορεί να ενσωματώσει ετερογενείς πολιτικές αφετηρίες, από τη σύγχρονη Αριστερά μέχρι το μεταρρυθμιστικό κέντρο. «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαρίσουμε το κέντρο και την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη ΝΔ»
Τόνισε επίσης ότι την συντηρητική πολιτική της ΝΔ «δεν την κερδίζει απλώς ένα πρόσωπο αλλά μια πολιτική. Αυτή η πολιτική οφείλει να έχει ιστορική συνέχεια, να συνθέτει γενιές, όχι με όρους διαγενεακής αντιπαράθεσης, αλλά με όρους αλληλεγγύης. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του «αντί». Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις. Δεν αθροίζουμε θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια είναι η δική μας πρόταση και η ιδεολογική μας βάση».
Αναλύοντας τις βασικές αρχές που συνιστούν τη βάση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας ανέφερε πως «είμαστε με την ανοιχτή οικονομία ως μέσο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, που θα μεταφράζεται σε πολιτικές κοινωνικής ανταποδοτικότητας, για ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με ποιοτικά δημόσια αγαθά. Με την ανοιχτή κοινωνία, την ισότητα και τον εμπλουτισμό των δικαιωμάτων, με τη θεσμική θωράκιση της πολιτείας, των αρχών και των εξουσιών της, με την αποκεντρωμένη διάρθρωση της διοίκησης της. Αταλάντευτα πατριώτες, είμαστε με αυτούς που αγαπάμε την πατρίδα μας, όχι με εκείνους που μισούν τις πατρίδες των άλλων – αταλάντευτα στραμμένοι στην Ευρώπη, θέτοντας στο προσκήνιο την ατζέντα των νέων προκλήσεων: για την κλιματική κρίση, το δημογραφικό, τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη».
Τέλος υπογράμμισε πως «είναι αναγκαίο να επιδιώξουμε πολιτικές διεργασίες σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, από τα «κάτω», στην αυτοδιοίκηση, στους μαζικούς χώρους, στα συνδικάτα, στο κοινοβούλιο. Δεν συζητάμε για συγκολλήσεις κομμάτων, για συνενώσεις κορυφής, για συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες ή σε σκοτεινούς διαδρόμους».