«Το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.
Όπως είπε, στόχος είναι να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα του επιδόματος ανεργίας, ενώ «επιπλέον εξετάζεται το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά στην αρχή να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά – σιγά να βαίνει μειούμενο». «Μέσα στο 2024, θα λειτουργήσει πιλοτικά σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πώς κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά» συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.
Αναφορικά με την αύξηση των γιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι, για πρώτη φορά, υπερδιπλασιάζονται οι γιατροί των ΚΕΠΑ, οι οποίοι από 500, που είναι σήμερα, θα γίνουν 1.200. Επιπλέον, αυξάνονται οι ειδικότητες.
«Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν σημαντικές ειδικότητες, όπως, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι. Ο περιορισμένος αριθμός τους σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που περιμένει να περάσει από την επιτροπή αξιολόγησης είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να καθυστερεί η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας. Με σκοπό τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, αυξάνουμε και κατά 50% την αμοιβή των γιατρών των ΚΕΠΑ, ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή τους» διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου.
Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, πριν από τα Χριστούγεννα, έγινε αυτή η σημαντική αλλαγή, η οποία θα βοηθήσει τόσο τους συνταξιούχους όσο και την αγορά εργασίας. «Πλέον, οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται με μία μικρή παρακράτηση του 10%. Στο μέτρο αυτό προστίθενται και οι αναπηρικές συντάξεις. Στο τέλος του Φεβρουαρίου 2024, θα ξεκινήσει η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για να μπορούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν την απασχόλησή τους, προκειμένου να υπαχθούν στο νέο καθεστώς» υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, η υπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Το 2019, είχαμε 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις. Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες, έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, τον Αύγουστο του 2023, εκκρεμούσαν 35.000 αιτήσεις και, πλέον, έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024, θα φτάσουν τις 24.000.
Οι επικουρικές, τον Αύγουστο του 2023, ήταν περίπου 45.000 και, πλέον, αυτές για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοσή τους ανέρχονται σε 35.000. Σχετικά με τη διαδικασία απονομής των κύριων συντάξεων, καθυστερήσεις παρατηρούνται μόνο στις περιπτώσεις που εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις ή γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ, γι’ αυτό και για τη δεύτερη περίπτωση προχωρούμε σε αύξηση των γιατρών των ΚΕΠΑ. Στις επικουρικές συντάξεις, το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις που πρόκειται για διαδοχικά ταμεία από τρία και πάνω. Όμως, η ειδική ομάδα, η οποία έχει συσταθεί και επικεντρώνεται σε όσες συντάξεις έχουν κολλήσει χρόνια, θα μας βοηθήσει να λύσουμε και το κομμάτι των διαδοχικών συντάξεων που εκκρεμούν».