Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ανοίγοντας τα χαρτιά του για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία, αφορά όμως κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Και βέβαια στην ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σίγουρα δεν είναι το πρώτο θέμα». Τόνισε ότι έχει μελετήσει πολύ το θέμα και πρόσθεσε ότι «Το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλειφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά τι είναι ο γάμος; Το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον θεσμό του γάμου είπε ότι «Ο γάμος είναι από τη φύση του θα έλεγα ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο. ¨όχι για εκκλησία, ρύζια και στέφανα».
Για τις αντιδράσεις από την εκκλησία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, σέβομαι και την απόψη της εκκλησίας, ήταν απέναντι στην πολιτικό γάμο απέναντι στην καύση των νεκρών η πολιτεία προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη αλλά νομοθετεί η πολιτεία».
Οι κοινωνίες προχωρούν
Τόνισε ακόμα ότι θέλει να ωριμάσει αυτή η συζήτηση πριν το φέρει στο υπουργικό συμβούλιο. Τώρα μπαίνουμε στην λεπτομέρεια των θεμάτων. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό δίκαιο γινόντουσαν από την Αριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις, θυμάμαι ακόμα το 1982 όταν ηρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο η ΝΔ καταψήφισε διατάξεις που έδιναν την δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της οι κοινωνίες προχωρούν».
«Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη»
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. «Το θέμα των παιδιών είναι το πιο ευαίσθητο, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντίρρηση στο γάμο. Έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. Τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά; Παιδιά υπάρχουν και κανείς δεν αμφισβητεί μια πραγματικότητα ότι τα ομόφυλα ζειγάρια έχουν παιδιά και δεν θα εξαφανιστούν αυτά τα παιδιά αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα».
Έφερε ως παράδειγμα μια ιστορία: «Μια μητέρα η οποία συζεί με τα συντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα».
Και πρόσθεσε: «Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη. Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά που αφορά; Πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο μπούλινγκ όταν γίνονται στα κρυφά ή όταν μιλάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;»
Δεν θα πειράξουμε το καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις του παρένθετου γονέα. Είπε: «Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία – όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει αυτό δεν πρόκειται να γίνει – σημαντική διαφορά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα δικαιωμάτων πχ ένας ανδρας μονος του να μπορεί με παρένθετη μητέρα να κάνει παιδί, αυτό δεν θα γίνει».
Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2
Δεν θα υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2 είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ένας ανδρας μόνο μπορεί να υιοθετήσει και αυτό επιτρέπεται από το 1946 άρα δεν βάζουμε αστυνόμο ηθικής στο σπίτι του. Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες τι κάνουμε. Πήρα οριστικά την απόφαση ότι θελω να προχωρήσω όταν άκουσα ιστοριες παιδιών. Η ομοφυλοφιλία υπάρχει από καταβολής του ανθρώπινου γένους και παιδιά υπήρχαν και πρέπει να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα δικαιώματά τους», είπε.
Τα παιδιά θα έχουν πάντα ισότιμα δικαιώματα αλλά νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτό τον τρόπο, τόνισε και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε: «Το σχέδιο νόμου είναι καλά επεξεργασμένο και λελογισμένο και έχει σημαντική διαφορά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δικό μας νομοσχέδιο δεν δίνει τη δυνατοτητα σε κάποιον μόνο άνδρα να κάνει με παρένθετη μητέρα, παιδί».
«Δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες»
Για τον χρόνο που θα διαρκέσει ο διάλογος ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Εκτιμώ όχι πολύ. Δεν βάζω ορόσημο εκλογικό ούτε ζυγΊζω πολιτικό κοστος ή όφελος νομίζω το έχω αποδείξει αυτό στην σταδιοδρομία μου. Κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πιστεύουμε, και δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες».
Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές. «Είναι θέμα συνείδησης δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές το έχω πει από την πρώτη στιγμή- θέλουμε να πείσουμε βουλευτές μας και ενδεχομένως να πεισουμε κάποιους που έχουν αρνητική».
Ωστόσο, έστειλε μήνυμα στους υπουργούς λέγοντας: «Οι βουλευτές ψηφίζουν όχι οι υπουργοί, με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία, όμως προφανώς όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο τα νομοσχέδια εγκρίνονται από υπουργούς αλλα και και αυτό θα έλεγα ότι είναι μια λεπτομέρεια γιατί ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ είναι προφανώς σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».
Ο Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων – Εγώ δεν φοράω παπούτσια με κορδόνια
Ερωτηθείς για την φράση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη «Εμείς δεν πρόκειται να «δέσουμε τα κορδόνια» της ΝΔ» ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Δηλαδή ο κος Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας: αν μπορω να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ, εγώ λεω δεν βάζω κομματική πειθαρχία, δεν με ενδιαφέρει λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ . Είπε δεν θα δέσω τα κορδόνια, σήμερα τουλάχιστον φοράω παπούτσια χωρίς κορδόνια, επιλέγω να φοράω παπούτσια χωρίς, πολύ ξεπερασμένη λογική, αντί να δούμε την ουσια του θέματος».
Και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μη διχαστούμε ως κοινωνία, να έχουμε τις απόψεις μας, θα ωφεληθουν κάποιοι, δεν ζημιώνεται κάποιος κάνουμε σημαντική κίνηση ως προς τα ανθρώπινα δικαιωματα μιας μικρής μερίδας συμπολιτών μας. Δεν ζημιώνεται κάποιος.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα περάσει» και είπε: «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το περάσουμε. Αυτή είναι πρόθεσή μου, είναι ότι διαφορετική άσκηση, δεν βάζω κομματική πειθαρχία, έχω την ευθύνη να πεισω γι’ αυτό είπα την κουβέντα για το κάρο και το άλογο και παρεξηγήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Λαμβάνουμε υπόψη την κοινωνία αλλά δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις αλλά για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ μας είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και να μην είναι αιτία διχασμού».
Η αποχή αξιοπρεπής στάση
Σε περίπτωση που κάποιοι βουλευτές επιλέξουν την αποχή την χαρακτήρισε αξιοπρεπή στάση. «Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί να εκφράσει κάποιος τη διαφωνια του χωρις να δημιουργήσει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
«Ώριμο αίτημα τα F-35»
Αναφορικά με τα εθνικά θέματα και την πορεία του αιτήματος για τα F35 είπε: Θέλω να σταθώ σε μια παρατήρηση που έκανε ο Μπλίνκεν ότι δεν θυμάται να είχαν ποτέ τόσο καλές σχέσεις η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα και είναι ώριμο και θα εγκριθεί σύντομα από τις αμερικανικές αρχές.
Επανέλαβε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ετεροπροδιορίζονται και δεν μπορούν να απαγορευσει η Ελλάδα στις ΗΠΑ την πώληση F16. Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δυο εβδομάδες από τώρα για ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ τόνισε ακόμα και θα βρεθώ στο Σικάγο για μια εκδήλωση της ομογένειας και ελπίζω να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου.
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι η Αθήνα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της, εκτιμώντας ότι η παραπομπή της διαφοράς οριοθέτησης ΑΟΖ στη Χάγη δεν είναι τόσο μακριά όσο ήταν πριν από έναν χρόνο.
Συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δεν είναι τόσο εύκολο. «Δεν υπάρχει έλληνας πρωθυπουργός που να μην ήθελε να επιλυθεί το θέμα με όρους συμφέροντες για την πατρίδα μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας χωρίς να ενεργοποιείται κάποιος κόκκινος συναγερμός».
«Δεν είμαι αφελής», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι έχει δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Είμαι αισιόδοξος ότι έχει μπει πολύ νερό στ’ αυλάκι. «Μπορούμε να κρατήσουμε ως κεκτημένο την σημαντική εξομάλυνση των σχέσεών μας».
Εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την επιτροπή ανταγωνισμού
Για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός και τι φταίει είπε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό και ειδικά με χαμηλά εισοδήματα. Τόνισε ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα με 700 εκατ. για την ενίσχυση των αδυνάμων και πλέον είπε έχουμε πολλά εργαλεία στα χέρια μας.
«Όταν είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία το εννοούσα»
Όταν είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία το εννοούσα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι αδικαιολόγητο για πολυεθνικές να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα. Για το βρεφικό γάλα όπου είδαμε στρεβλώσεις προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και καθορίσαμε περιθώριο κέρδους.
Η διατίμηση που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι αντέτεινε και πρόσθεσε ότι έχουμε βρει ισορροπία και θα δυσαρεστηθούν κάποιες εταιρείες αλλά πρέπει να το πάρουν απόφαση.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και τόνισε ότι όταν διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς και καθώς δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε. Για τις τηλεπικοινωνίες είπε ότι εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την επιτροπή ανταγωνισμού.
Δεν ζητάω πράγματα από την Εκκλησία τα οποία ξέρω ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει
Ερωτηθείς ξανά για τον ρόλο της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να φέρει στους βουλευτές του ο πρωθυπουργός είπε:
«Η Εκκλησία πρεσβεύει την αγάπη. Και νομίζω ότι όταν ακούσει ο οποιοσδήποτε τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από ορισμένους ανθρώπους, οικογένειες που είναι απλά διαφορετικές από το πώς έχουμε συνηθίσει εμείς την έννοια της οικογένειας, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν άποψη για το ζήτημα αυτό. Αλλά θέλω να τονίσω και πάλι ότι η Εκκλησία έχει σταθεί με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια και σε ζητήματα με τα οποία διαφωνούσε. Θα το ξαναπώ: η Εκκλησία, ας πούμε, διαφωνεί με την αποτέφρωση. Δεν ζήτησα από την Εκκλησία να ψάλλει εξόδιο ακολουθία στη διαδικασία της αποτέφρωσης. Όπως δεν ζητώ και από την Εκκλησία να κάνει θρησκευτικό γάμο. Δεν ζητάω πράγματα από την Εκκλησία τα οποία ξέρω ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει».
«Κάθε αλλαγή προσώπου είναι και μία έμμεση αναγνώριση ότι μπορούμε καλύτερα»
Για τα θέματα ασφάλειας και τον ανασχηματισμό τόνισε: «Καμία αλλαγή προσώπου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα. Όπως είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, τις οποίες θα υλοποιήσουμε με μεγάλη ταχύτητα. Είναι επίσης σαφές ότι, ασχέτως των προσώπων, η κυβέρνηση υπηρετεί ένα συνολικό έργο στον τομέα αυτό, άλλοτε με περισσότερες, άλλοτε με λιγότερες επιτυχίες.
Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, κυρίως τα προβλήματα τα οποία έχουν βαθύτερες κοινωνικές αιτίες.
Παραδείγματος χάρη, παραβατικότητα και βία των ανηλίκων. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μόνο αστυνόμευσης. Δεν μπορώ να πάρω ένα παιδί 15 χρονών να το βάλω στη φυλακή. Δεν μπορεί να είναι αυτή η αντιμετώπιση, η τιμωρητική αντιμετώπιση μόνο ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου. Θέματα bullying στα σχολεία, θέματα τα οποία έχουν να κάνουμε με τη βία κατά των γυναικών, εκεί έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις».
Για κάτι πιο οργανωμένο στα θέματα bullying ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε ήδη ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για το bullying, το οποίο εφαρμόζεται τώρα και το οποίο δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορούν τα παιδιά στο σχολείο να έχουν έναν δάσκαλο στον οποίο να μπορούν να πηγαίνουν να μιλήσουν. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για τα νέα παιδιά, κυρίως τα παιδιά του Δημοτικού, για το πώς μπορούν να λύνουν τις διαφορές τους χωρίς να καταφεύγουν στη βία. Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα, όπως σύνθετο είναι και το πρόβλημα των γυναικοκτονιών».
Ερωτηθείς γιατί αρνείται να χρησιμοποιήσει νομικά τον όρο γυναικοκτονίες απάντησε ότι είναι δολοφονίες και πρόσθεσε: «Γιατί η γυναικοκτονία είναι η αναγνώριση, η λέξη από μόνη της, είναι η αναγνώριση ενός εγκλήματος, μιας δολοφονίας, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα, δολοφονία είναι.
Και στο κάτω-κάτω εμείς ήμασταν αυτοί που αυστηροποιήσαμε τις ποινές, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα. Άρα, τώρα αυτή η κριτική νομίζω ότι δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση.
Αυτό το οποίο, αντίθετα, έχει αξία είναι το γεγονός ότι αρκετές εκατοντάδες γυναίκες σήμερα έχουν το «panic button». Το «panic button» έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές και έχει σώσει ανθρώπινες ζωές.
Αυτές είναι οι πολιτικές, μαζί με τη γραμμή υποστήριξης, το 1555, μαζί με τα κέντρα οικογενειακής βίας, τα γραφεία οικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, μαζί με την εκπαίδευση της Αστυνομίας ότι όταν κάποια γυναίκα πηγαίνει και καταγγέλλει ένα περιστατικό πρέπει να το παίρνουν σοβαρά, δεν είναι «έλα μωρέ τι έγινε». Και έχουμε δει σημαντικές διαφορές. Αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο».
Τόνισε ότι όλα τα ζητήματα ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην προτεραιότητά του.
«Προφανώς κάθε αλλαγή προσώπου είναι και μία έμμεση αναγνώριση ότι μπορούμε καλύτερα και δεν το έκρυψα εξάλλου ποτέ αυτό. Και ο νυν Υπουργός σίγουρα είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό».
Κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά
Όσον αφορά στην υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «Έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολλά πλεονεκτήματα και με πολλά προβλήματα, τα οποία πρέπει όμως ταυτόχρονα να διορθώσουμε. Οι προσλήψεις, όπως ξέρετε, δρομολογούνται ήδη. Έχουμε κάποια ουσιαστικά ζητήματα κάλυψης θέσεων, κυρίως σε νησιά, όπου πρέπει να δώσουμε ενδεχομένως ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι βγαίνουν προκηρύξεις και οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες».
Τόνισε ακόμα ότι «Φέρνουμε και αρκετούς γιατρούς από το εξωτερικό πια. Κάνουμε πρωτοποριακές επεμβάσεις πια και στην Ελλάδα. Πρόσφατα έγινε μια επέμβαση τελείως πρωτοποριακή, μεταμόσχευση από ζωντανό δότη ήπατος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά καινοτόμα. Είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας οι επιστήμονές μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά».
Πρόσθεσε ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. «Θα με βλέπετε πολύ συχνά τους επόμενους μήνες να εγκαινιάζω δομές οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που μας έλεγαν «μα δεν διοχετεύετε αρκετούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία. Εξάλλου, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ορόσημο το τέλος του 2025 και τα έργα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε πολλά καινούργια έργα να εγκαινιάζονται τους επόμενους μήνες».
Κασσελάκης και Ανδρουλάκης θα κριθούν στα δύσκολα
Για την στάση της αντιπολίτευσης και την συναινετική διάθεση που δείχνει σε πολλά θέματα σημείωσε: «Εγώ δεν έχω ποτέ αποκρούσει οποιαδήποτε διάθεση για συναίνεση. Και πρέπει να σας θυμίσω ότι και την προηγούμενη τετραετία, παρά τα όσα έλεγαν τα κόμματα στην προεκλογική τους περίοδο, πολλά νομοσχέδια τελικά, ή τμήματα νομοσχεδίων, ψηφίστηκαν με θετικές ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θετικό είναι αυτό. Και μακάρι ο καινούργιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, αν και τον βλέπω μερικές φορές να παλινωδεί μεταξύ συναινετικών κινήσεων και ενός λόγου που είναι πολύ ακραίος και μου θυμίζει τα χειρότερα πρόσωπα, τουλάχιστον ως προς την οξύτητα του λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά είναι νέος ακόμα και καινούργιος Πρόεδρος, θα κριθεί στην πορεία.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον κ. Ανδρουλάκη. Και θα κριθούν στα δύσκολα. Για το νομοσχέδιο το οποίο συζητήσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση ακόμα. Να δούμε λοιπόν πώς θα τοποθετηθεί απέναντι σε αυτό το οποίο εμείς εισηγούμαστε.
Από εκεί και πέρα όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς έχουμε μια εντολή δραστικών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Και υλοποιούμε, όπως βλέπετε, αυτή την εντολή. Θυμάμαι ότι τους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής μας θητείας υπήρχε κάποια επιφύλαξη σχετικά με τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου».
«Κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής»
«Θα αστειεύεστε βέβαια», απάντησε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για την συζήτηση το τελευταίο διάστημα ότι μπορεί να υπήρξε κάποια δική του πρόταση προς τον κ. Κασσελάκη να γίνει Υπουργός το 2019.
Για το αν θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα ο πρωθυπουργός απάντησε «Κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής».
Και πρόσθεσε: «Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα.
Τήρησα τις δεσμεύσεις μου για τον χαρακτήρα της ΝΔ
Με αφορμή την επέτειο των 8 χρόνων στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κάνοντας μια αναδρομή υπογράμμισε: «Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω και βλέποντας τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει: να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία, να τη διευρύνω, να την ανανεώσω, να την φέρω πιο κοντά σε κοινωνικά ρεύματα, να την κάνω πιο συμπεριληπτική αλλά και πιο προοδευτική, κρατώντας ταυτόχρονα ακέραιες και ατόφιες τις αξίες μας, νομίζω ότι αυτή τη δέσμευση που είχα δώσει τότε στους ανθρώπους εκείνους που στήθηκαν στην ουρά να με ψηφίσουν, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να μην ανήκαν και στη Νέα Δημοκρατία, την τήρησα. Όπως τήρησα και τη δέσμευσή μου απέναντι στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα ξανακάνω τη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Νομίζω ότι αν το 2016 λέγατε «αυτός ο νέος αρχηγός» -για τον οποίον κάποιοι μπορεί να είχαν επιφυλάξεις, όπως θυμάστε, κάποιοι τον είχαν αντιμετωπίσει και με μεγάλη ειρωνεία, με απαξίωση σχεδόν θα έλεγα-, αν σας έλεγαν το 2016 ότι αυτός θα μπορέσει να κερδίσει δύο εκλογές, φέρνοντας δύο φορές ποσοστό 40%, μάλλον δεν θα το πιστεύατε ή δεν θα βάζατε λεφτά σε αυτή την πρόβλεψη».
Για το αν αποξενώνετε από τη δεξιά της ταυτότητα τη Νέα Δημοκρατία απάντησε: «Καθόλου. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να συγκεράσει τα παραδοσιακά συντηρητικά της χαρακτηριστικά με έναν νεοτερισμό, ο οποίος -όπως σας λέω- είναι ευθυγραμμισμένος με τον τρόπο με τον οποίον προοδεύει η ίδια η κοινωνία. Η κοινωνία είναι πολύ πιο σύνθετη από ένα κόμμα, αλλά ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας. Νομίζω ότι αυτές οι ταμπέλες έχουν πολύ λιγότερη σημασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική του διακήρυξη μίλησε για την ανάγκη να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς. Το είδε αυτό το 1974, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά και γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να έχουν πιο, θα έλεγα, πατριωτικές ανησυχίες, για δείτε πού είναι η Ελλάδα σήμερα, πού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας σήμερα, πού ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Η μόνη χώρα η οποία παρουσίασε στην Ευρώπη ως παράδειγμα επιτυχίας τη διαχείριση του προσφυγικού. Ήρθε η Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σοσιαλίστρια, και μας έδωσε τα εύσημα γι΄ αυτό το οποίο κάνουμε».
Για τις ευρωεκλογές: Δεν θα έχουμε ψηφοδέλτιο lifestyle
Για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και αν θα είναι υποψήφιοι με σταυρό όλοι οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με ποιο πολιτικό σκεπτικό θα καταρτιστεί τόνισε: «Θέλουμε να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια με κριτήριο τα πρόσωπα να μπορούν να είναι σε θέση να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο ως Έλληνες ευρωβουλευτές.
Αυτό είναι, θα έλεγα, το αποκλειστικό μου κριτήριο: ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα και από αυτό το κριτήριο απορρέουν όλες οι επιλογές μου. Δεν θα είναι «ψηφοδέλτιο lifestyle». Αυτό, εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει και από τις επιλογές που έκανα, παραδείγματος χάρη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν και να σταθούν, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα και πειθώ, σε ένα δύσκολο βήμα όπως το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και να εκπροσωπήσουν τελικά την Ελλάδα, την παράταξη αλλά και την Ελλάδα, επάξια».