Η εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής αποτελεί το βασικό στόχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στο Συνέδριο για την εφετινή Έκθεση του Συμβουλίου της Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, «Πυξίδα 2023».
Υπογράμμισε ότι «η ανταγωνιστικότητα αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας, απελευθερώνοντας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος της αγροτικής οικονομίας αλλά και να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης».
Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποτελεί βασικό εργαλείο για τη μετάβαση σε «έναν έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και έντονα αναπτυξιακό ελληνικό αγροτικό τομέα» καθώς και η υιοθέτηση σύγχρονων και καινοτόμων αντιλήψεων και τεχνολογιών όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και τη σχέση της με την αγροτική παραγωγή.
Έφερε ως παράδειγμα την πορεία των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας, που από την 3η θέση που βρισκόταν το 2020 σε ό,τι αφορά στον όγκο και στην αξία παραγωγής, το 2021 βρέθηκε στην 1η θέση της ΕΕ, με τη χώρα μας να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα τσιπούρας και λαβρακίου στην Ε.Ε. με ποσοστό 65% και 55% αντίστοιχα.
Μιλώντας για την αύξηση στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι κερδίζουν την αξιοπιστία των διεθνών αγορών, σημειώνοντας ότι καταγράφονται διαδοχικές αυξήσεις κατά (+)6% το 2018, (+)1,7% το 2019, (+)8,8% το 2020 και περαιτέρω εντυπωσιακή άνοδος κατά 16% και 18,7% τα έτη 2021 και 2022 αντίστοιχα. Όπως σημείωσε, βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της ανοδικής πορείας είναι τα παρθένα ελαιόλαδα, οι παρασκευασμένες ελιές, η φέτα, το βαμβάκι.
Για το λόγο αυτό τόνισε «στο ΥΠΑΑΤ εργαζόμαστε εντατικά και συστηματικά προκειμένου να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε την εξωστρέφεια της αγροτικής μας παραγωγής, η οποία αποτελεί ιστορικό και θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».