Ημέρα της ελληνοτουρκικής διπλωματίας είναι η σημερινή με την επίσκεψη των έξι ωρών του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι και χθες αργά το βράδυ που έκλεινε η στήλη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν σε κόκκινο συναγερμό, για να είναι όλα έτοιμα για τη σημερινή μεγάλη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο ρόλος – κλειδί και το λόμπινγκ
Έντονη παρασκηνιακή δουλειά έχει γίνει για τη σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και μάλιστα έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν βγει τόσο μπροστά. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι ρόλο – κλειδί έχει παίξει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είναι δυναμικός στο λόμπινγκ. Θυμίζω ότι ενάμιση μήνα πριν ήταν στη Ζάκυνθο, συμμετέχοντας σε διεθνή διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης, όπου υποδέχθηκε στελέχη της Frontex, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, UNHCR, και εκπροσώπους από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την πατρίδα του την Κύπρο και την Τουρκία.
Η απουσία της Εμινέ
Από την επίσκεψη του Ερντογάν, θα απουσιάζει η σύζυγός του Εμινέ, αν και, όπως έμαθα, έως την τελευταία στιγμή την ανέμεναν στην Αθήνα. Μάλιστα μου είπαν πως είχαν και έτοιμο πρόγραμμα για το τι θα κάνει. Και μπορεί να μην έρχεται η Εμινέ, αλλά θα είναι οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν, για να υπογραφούν 15-20 συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών.
Η ταχεία βίζα και η συμφωνία για το μεταναστευτικό
Σήμερα μάλιστα αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ταχεία χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, πρόκειται για μια συμφωνία που γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αφορά τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο. Η διαφορά σε σχέση με άλλα νησιά είναι ότι θα δίνεται πάλι βίζα, θα γίνεται έλεγχος από τις αρχές, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα συγκεκριμένα νησιά.
Η αποφυγή κακοτοπιών
Και όπως έμαθα, φρόντισαν να είναι όλα στην εντέλεια σήμερα και να φανούμε ιδιαίτερα φιλόξενοι καθ΄όλη την διάρκεια της παραμονής του Ερντογάν και της πολυπληθούς υπουργικής συνοδείας του. Αυτό που έμαθα στο πλαίσιο των τελευταίων πληροφοριών που συνέλεξα, είναι ότι θα έχουμε μόνο δηλώσεις σήμερα των δυο ηγετών. Δε θα γίνουν ερωτήσεις των δημοσιογράφων και αυτό θεωρήθηκε εξ αρχής αναγκαίο, για να μην υπάρξει περιθώριο λάθους, έστω και εσκεμμένου, το οποίο θα μπορούσε να τορπιλίσει το κλίμα. Πρόσωπο κύρους της ελληνικής διπλωματίας μου εξήγησε πως έχουμε φροντίσει να ξεπεράσουμε όλες τις… κακοτοπιές, που μπορεί να δημιουργήσει ο απρόβλεπτος Ερντογάν.
Ο… αυτόνομος Δένδιας
Σε αυτό τον κύκλο των προετοιμασιών για τις συναντήσεις και των υπουργών των δυο χωρών, το κέντρο θα είναι το υπουργείο Εξωτερικών, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το Κοινοβούλιο. Εκεί θα γίνουν όλες οι συναντήσεις εκτός από αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του ομολόγου του. Ούτε στο Πεντάγωνο δεν θα βρεθούν, για τον απλό λόγο πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, γιατί μετά τις συναντήσεις θα παραβρεθούν όλοι για τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου και, βέβαια, στο γεύμα που θα ακολουθήσει. Έτσι, αποφασίστηκε ότι η συνάντηση θα γίνει, αλλά στη Λέσχη Αξιωματικών στην οδό Ρηγίλλης.
Αντεπίθεση Κασσελάκη
Σε αυτό το κλίμα, και ενώ και χθες είχαμε αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και μάλιστα δεκάδες τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεκινήσει την αντεπίθεσή του. Μετά τη συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται και για μια ακόμη συνέντευξη σε εφημερίδα της Κυριακής. Για να δούμε τι θα πει και εάν θα είναι ενδιαφέρον.
Φεύγει και ο Δραγασάκης;
Και επειδή σας ανέφερα για αποχωρήσεις, έμαθα ότι είναι σίγουρη η έξοδος του Γιάννη Δραγασάκη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Το πολύπειρο στέλεχος της Αριστεράς μαθαίνω ότι θα κάνει αυτές τις ημέρες την κίνηση της παραίτησής του και μένει να φανεί εάν τελικά, όπως προβλέπουν πολλοί, επιλέξει να φύγει και από το κόμμα. Δύσκολο μου λένε όσοι ξέρουν, αν και δεν αποκλείουν τίποτα.
Οι ζυμώσεις της κεντροαριστεράς
Πολλά λέγονται για προσεγγίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όσων έφυγαν με το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μιλάνε για συνεργασία ή συμμαχία, αλλά τουλάχιστον να συνομιλούν, και αυτό έμαθα θα γίνει και στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) σήμερα το απόγευμα, όπου θα γίνει εκδήλωση για τον προϋπολογισμό με ομιλητές, τον Θόδωρο Μητράκο, Οικονομολόγο της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστήμιου Κρήτης και μέχρι πρόσφατα συντονιστή του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και τον Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην υπουργό Οικονομικών, που διετέλεσε και βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ. Και όλοι είναι συνομιλητές του Γ. Δραγασάκη, πνευματικό παιδί του οποίου είναι το Ινστιτούτο, στον οποίο πέφτουν όλοι οι προβολείς τις τελευταίες ημέρες, κυρίως για το τι θα κάνει, εάν θα φύγει ή όχι από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Πρεμιέρα της Νέας Αριστεράς
Την πρώτη της εμφάνιση έκανε χθες και επίσημα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, με την ομιλία του Αλέξη Χαρίτση επί του φορολογικού. Και το ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο συζητήθηκε αρκετά και προκάλεσε και ερωτηματικά σε διάφορους κύκλους, ήταν η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τους ευχηθεί καλή επιτυχία. «Να ευχηθώ “καλή επιτυχία” στην Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. Το γεγονός ότι πληθαίνουμε αυξάνει την υποχρέωση της τήρησης των χρόνων, για να διασφαλίζεται ότι όλοι ακουγόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός με την έναρξη της ομιλίας του, προκαλώντας και αμηχανία στους παριστάμενους βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Και επειδή πήγα μια βόλτα από το Κοινοβούλιο χθες και πέρασα και από το καφενείο, είδα ψυχρότητα μεταξύ των βουλευτών της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πρότινος ήταν στο ίδιο κόμμα.
Τα σχέδια του Μπογδάνου
Όπως ενδεχομένως μάθατε, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έκλεισε το πολιτικό του γραφείο, καθώς ναυάγησαν τα σχέδιά του να εισέλθει ξανά στην κεντρική πολιτική σκηνή και τώρα μελετά τα επόμενα βήματά του. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ξαναγυρνάει στη δημοσιογραφία. Θα τον διαβάζουμε στα αγγλικά, καθώς θα αρθρογραφεί στο ευρωπαϊκό συντηρητικό site Brussels Signal, ενώ θα «τρέχει» και πάλι την ελληνική ιστοσελίδα του, στην οποία, όπως βλέπω, έχουν αναρτηθεί από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της 170 δημοσιεύσεις του – εντάξει, τον εμφανίζει ακόμη ως… «Βουλευτή Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας», αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια. Παράλληλα, ξεκινά με τη σύζυγό του μια επιχείρηση στο χώρο του γυναικείου ενδύματος. Και μια λεπτομέρεια: Το κόμμα ΠΑΤΡΙΔΑ (Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής), που ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2022, θεωρητικά δεν κλείνει. Απλώς αναστέλλει τη λειτουργία του. Δεν πρόκειται πάντως να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ταγκό για τρεις η χαρτοβιομηχανία στην Ελλάδα
Δύο ισχυρούς παίκτες έχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η χαρτοβιομηχανία, η οποία κυριαρχείται από την Intertrade (Softex) και τη Maxi καθώς και από τον όμιλο Σκλαβενίτη με τα προϊόντα Γλάρος. Η Intertrade σέρνει αυτή τη στιγμή το χορό, αποτελώντας τη μεγαλύτερη δύναμη του κλάδου με προγραμματισμένη στρατηγική επένδυση 99 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2022 η Intertrade Hellas έκλεισε με κύκλο εργασιών 126,64 εκατομμύρια ευρώ από 78,14 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 3,92 εκατ. ευρώ από 1,42 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η Maxi, η οποία έχει υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ κατά την τελευταία δεκαετία και φέτος θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο. Ρυθμιστής της αγοράς είναι και ο Σκλαβενίτης, ο οποίος έχει τον Γλάρο, που διατίθεται σε όλα τα καταστήματά του, με τζίρο 87,3 εκατομμύρια ευρώ στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση του 2021. Δραστηριότητα που για τον Σκλαβενίτη συνεχίζει να μεγαλώνει παράλληλα με την ανάπτυξη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, καθώς ο όμιλος φέτος -με βάση τα όσα γνωρίζω- θα αγγίξει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τζίρο. Για να είμαι ακριβής πάντως, στο τζίρο του Γλάρου περιλαμβάνονται και άλλες εταιρείες του Σκλαβενίτη, όπως η Baker Master με τα προϊόντα ζύμης, η Bonora στον καφέ αλλά και η Meat House στα κρεατικά.
Ποιος έσυρε στο ΣτΕ τις Ελληνικές Αλυκές
Η Τρικαλινός είναι μία εταιρεία που έχει γίνει γνωστή για το αυτογάραχο Μεσολογγίου που παράγει, όμως τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στην αγορά και το συσκευασμένο αλάτι – ανθό Μεσολογγίου (αφρίνα). Και όπως μαθαίνω αυτή την περίοδο σέρνει στα δικαστήρια τις Ελληνικές Αλυκές, εταιρεία συμφερόντων του Υπερταμείου. Η υπόθεση έχει φτάσει στο ΣτΕ, γιατί η πλευρά Τρικαλινού υποστηρίζει ότι η λέξη «αφρίνα» αποτελεί δική της εμπορική ονομασία, κάτι που, όμως, μου λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, φαίνεται ότι ως επιχείρημα θα καταρριφθεί πολύ σύντομα στην πράξη από το ανώτατο δικαστήριο. Η συνέχεια της διαμάχης του αλατιού αναμένεται με ενδιαφέρον.
Νέες ανατιμήσεις θα πληρώσουμε το 2024
Με καινούργιες ανατιμήσεις, που θα φτάσουν το 4,5% στο 2024 και θα προστεθούν σε αυτές που ήδη έχουν γίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα κληθούμε να πληρώσουμε σε βασικά προϊόντα το 2024. Ποσοστό μειωμένο σε σύγκριση με το ποσοστό του 7,3%, που ήταν οι αντίστοιχες ανατιμήσεις του 2022 και προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana. Το 2024 η χρονιά θα συνεχίσει να κινείται πληθωριστικά, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2023. Οι ανατιμήσεις στο σύνολο των βασικών αγαθών καθοδηγούνται, όπως είναι εύληπτο, από τα τρόφιμα, που εισφέρουν το 75% του συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα.
Τα ΕΛΤΑ και η δύσκολη εξίσωση
Μία έντονα ζημιογόνα δραστηριότητα αποτελούν τα ΕΛΤΑ, ο επικεφαλής των οποίων Γρηγόρης Σκλήκας, αποφεύγει την οποιαδήποτε αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού. Οι οικονομικές καταστάσεις, που θα δείχνουν μέρος της εικόνας, θα βγουν στη δημοσιότητα, όπως μαθαίνω, αύριο Παρασκευή. Λέγεται πάντως ότι τα ΕΛΤΑ αποτελούν μία από τις δύσκολες εξισώσεις για το Υπερταμείο και την κυβέρνηση και στόχος είναι η άμεση εξυγίανσή τους το προσεχές χρονικό διάστημα. Είναι γνωστό στην πιάτσα ότι τα ΕΛΤΑ αναζητούν κάθε τρόπο, για να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν. Ωστόσο, παρά την ενίσχυση ρευστότητας ύψους 250 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο το 2020 και τις κινήσεις εξοικονόμησης εξόδων με την εφαρμογή ενός κοστοβόρου προγράμματος εθελουσίας εξόδου περίπου 2.000 εργαζομένων το 2021 -κόστισε περί τα 112 εκατ. ευρώ -, οι οικονομικές επιδόσεις της κρατικής επιχείρησης εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά μακριά από το επιθυμητό αποτέλεσμα των στελεχών της.
Το πρόστιμο στη Jacobs και το νέο πρόστιμο στα σκαριά
Μου λένε ότι τελευταία το υπουργείο Ανάπτυξης εκτός από το λιανεμπόριο έχει βάλει στο στόχαστρο και τη βιομηχανία. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, δεν θεωρείται η πρόσφατη υπόθεση επιβολής προστίμου 1 εκατομμυρίου ευρώ στη Jacobs Douwe Egberts. Η Jacobs είναι αυτή τη στιγμή ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην Ελλάδα στον καφέ. Μαθαίνω, όμως, ότι δε θα μείνει εκτός των προστίμων και ένας ακόμα μεγάλος παίκτης της ίδιας αγοράς το επόμενο διάστημα. Η πλευρά του υπουργείου φαίνεται αποφασισμένη να χτυπήσει φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά, ξεκινώντας από τη βιομηχανία και φτάνοντας έως και τα σημεία πώλησης. Αυτό μάλιστα που ακούω είναι ότι το νέο πρόστιμο που θα ακολουθήσει θα κάνει ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο.