Αναφορά στο ταξίδι του στο Λονδίνο και την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Επέστρεψα χθες από το Λονδίνο. Δυο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Βρετανία σε βάθος χρόνου. Έχουν ένα ιστορικό βάθος. Είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης: ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα -όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη- το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
«Ήθελα να σας ενημερώσω για μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες απολύτως συνεπείς με το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται στις επιτροπές το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτό που προστέθηκε είναι ότι αν κάποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης και τα έσοδα από αυτή την παρέμβαση κατευθύνονται σε υγεία και Παιδεία.
Επίσης, χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ατιμωρησίας. Η μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και οι έλεγχοι όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα θα συνεχίζονται αμείωτοι», τόνισε.
Οι δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το θέμα των Γλυπτών
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενη στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε: «Παρακολουθήσαμε όλοι όσα έγιναν στο Λονδίνο και αυτό που βρίσκω σημαντικό είναι ότι ο Παρθενώνας, που είναι όχι μόνο το σύμβολο της κλασικής περιόδου για τον πλανήτη, για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι σημαντικός, γιατί είναι το σύμβολο της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας, η επανένωση των Γλυπτών, που είναι αίτημα της χώρας μας από συστάσεως ελληνικού κράτους αλλά τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει. Έχει βρει την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη -και τη βρετανική- και αυτό είναι το κέρδος, γιατί μερικά πράγματα δε λύνονται αυτόματα, αλλά θέλουν τον χρόνο τους. Νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση αργά ή γρήγορα».