Οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, έχουν ως κοινό παρονομαστή την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό η οποία διατηρεί τις δυνάμεις της αλλά και έναν διαγκωνισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την δεύτερη θέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «αιμορραγεί» προς τα αριστερά.

Το κυβερνών κόμμα παίζει μεν χωρίς πολιτικό αντίπαλο αλλά όπως προκύπτει από τα ευρήματα των δυο τελευταίων μετρήσεων της Alco και της MRB, χτυπούν καμπανάκια για την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισή της αλλά και για το ύφος που βγάζει προς τα έξω η κυβέρνηση με το ποσοστό που δεν είναι ικανοποιημένο να μην είναι αμελητέο.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco καταγράφει μεγάλη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία των τιμών, με πάνω από επτά στους δέκα να δηλώνουν ότι έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν «πολύ ή αρκετά» τις αγορές βασικών αγαθών, όπως και ότι σε ποσοστό 67% σχεδιάζουν να περιορίσουν τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πιο αναλυτικά:

Η ΝΔ προηγείται με 20,6 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην αναγωγή επί των εγκύρων, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34,1% % (από 32,3%) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 13,5% (από 15,3%), και νιώθει την «καυτή ανάσα» του ΠΑΣΟΚ με 12,7% (11,8 τον Σεπτέμβριο) .

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,6% (7,7 τον Σεπτέμβριο), οι Σπαρτιάτες με 2,6%, η Ελληνική Λύση με 5,2%, η Νίκη με 3,2% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,6%.

Tο κυβερνών κόμμα καταγράφει άνοδο 1,8 μονάδων, ενώ αντίστοιχη πτώση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κερδίζουν σχεδόν από μία μονάδα, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα μόνον η η Νίκη και η Ελληνική Λύση καταγράφουν κάποια κέρδη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι Σπαρτιάτες καταγράφουν πτώση σχεδόν δύο μονάδων και μένουν πολύ κάτω από το όριο του 3%, ενώ οριακή πτώση εμφανίζει και η Πλεύση Ελευθερίας, που είναι στο 2,6% με την αναγωγή επί των εγκύρων.

Ωστόσο, στην ερώτηση «θα λέγατε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται αλαζονικά;», το 55% των ερωτηθέντων απαντά «Ναι», το 35% απαντά «Όχι» ενώ ένα 10% αποκρίνεται το «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Επίσης, στην δημοσκόπηση της Alco για το Νοέμβριο οι δείκτες ικανοποίησης από την κυβέρνηση δείχνουν να μειώνονται.

Από 46% που ήταν τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 52% να μην είναι  καθόλου ικανοποιημένο, ένα 19% να είναι λίγο, το 22% είναι αρκετά ικανοποιημένο και το 3% να είναι πολύ ικανοποιημένο.

Κυριαρχία Μητσοτάκη

Στην ερώτηση ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε ως πρωθυπουργό οι απαντήσεις είναι οι εξής: Μητσοτάκης 37%, Κασσελακης 8%, Ανδρουλάκης 7%, Κουτσούμπας 6%, Βελόπουλος 4%, Νατσιός 2%, Κωνσταντοπούλου 1% και Κανένας 30%.

Ψαλίδι στις δαπάνες από τα νοικοκυριά

Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι έχουν προχωρήσει σε περικοπές ακόμα και σε βασικά είδη. Το ποσοστό φτάνει το 73%, ενώ ένα 67% αναφέρει ότι σχεδιάζει να περιορίσει τη θέρμανση τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό που επίσης δεν πείθει τους καταναλωτές είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση των τιμών.

Ένα ποσοστό μάλιστα 80% εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα βοηθήσουν ελάχιστα ή καθόλου.

Αστερίκοι και στην δημοσκόπηση της MRB

Η δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα Νοεμβρίου από την εταιρίας MRB δείχνει παρόμοια εικόνα.

Η ΝΔ κυρίαρχη αλλά με αστερίσκους από τους πολίτες και η μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την αξιωματική αντιπολίτευση να χάνει δυνάμεις αλλά το ΠΑΣΟΚ να μην τις καρπώνεται τόσο ώστε να περάσει δεύτερο.

Στο ποσοστό με αναγωγή η ΝΔ λαμβάνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,2%, το ΠΑΣΟΚ 13,9%, το ΚΚΕ 9,6%, η Ελληνική Λύση 7,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, η ΝΙΚΗ 3,4%, το ΜέΡΑ25 3,2% και οι Σπαρτιάτες 2,5%.

Το πιο ενδιαφέρον εδώ είναι οι μεγάλες τάσεις αποσυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς τα πιο αριστερά κόμματα και συγκεκριμένα το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25.

Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει την προτίμηση περίπου του 38% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,2% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,4%.

Θετική αποτίμηση αλλά με «καμπανάκια»

Το έργο της κυβέρνησης αποτιμάται θετικά από το 33% των ερωτηθέντων, αλλά η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό άνω των 2/3 εκτιμά ότι το περίφημο rotation δεν έχει λειτουργήσει θετικά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερα τα πράγματα και εδώ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δημοσκοπήσεις που θα γίνουν μετά και τις εξελίξεις στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε πως η πορεία του του κόμματος παραμένει το ίδιο κακή ή χειροτερεύει με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς του κ. Κασσελάκη, ενώ το 39,4% πως παραμένει η ίδια ή βελτιώνεται.