Προεξοφλημένη είναι για τους περισσότερους η ρήξη των μελών της εσωκομματικής τάσης Ομπρέλα (που έχει ως άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) με τους νεοπροεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια της μεθαυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ανεξάρτητα εάν εκεί θα συζητηθούν ή όχι οι διαγραφές των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Το πιθανότερο είναι να μην μπουν οι διαγραφές στην ημερήσια διάταξη επειδή η Επιτροπή Δεοντολογίας (το πειθαρχικό όργανο δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα έχει «προλάβει» να στείλει τις προτάσεις στην Κεντρική Επιτροπή, κάτι που ερμηνεύεται περισσότερο ως κίνηση τακτικής, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τις προθέσεις των μελών της Ομπρέλας. Αυτές τις ώρες σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος πραγματοποιεί αλλεπάλληλα ραντεβού με άτομα της επιρροής του ώστε να οριστικοποιηθούν οι κινήσεις. Όλα δείχνουν ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού χώρου αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα απαρτίζεται από όσους αντιτίθενται στις κινήσεις Κασσελάκη και την νοοτροπία «όποιος διαφωνεί, φεύγει».

Άλλωστε το πολιτικό διαζύγιο έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της νέας ηγεσίας ενώ μόλις χθες ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης αποχαιρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με κείμενό του σε ιστοσελίδα όπου χαρακτήρισε τον κ. Κασσελάκη ως μια «απολιτική ρευστή φιγούρα» που είναι θαυμαστής του Μητσοτάκη, που ψήφισε Παπανδρέου αλλά τελικά είναι αριστερός. «Δεν έχει παρά θολές ιδέες για την ιστορία της χώρας, την πολιτική, την Ευρώπη, τα πολιτικά ρεύματα σκέψης, την πολιτική της ΝΔ στα μεγάλα θέματα, τη γεωπολιτική, την ίδια τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Προμήνυμα ότι οδηγούμαστε στην τελευταία πράξη της παρουσίας των μελών της εσωκομματικής τάσης Ομπρέλα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι και το κείμενο προβληματισμού που δόθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα και υπογράφεται από 1.300 στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά». Σε αυτό επισημαίνει πως «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη», όπως και ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει». Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».

Επισημαίνεται παράλληλα ότι «πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο ικανό να εμπνεύσει αισιοδοξία και να κινητοποιήσει όσους/ες οδηγούνται στην παραίτηση, αλλά και το «πλήθος της αποχής», που το τροφοδοτεί η λαθεμένη πεποίθηση ότι από την πολιτική δεν έχει τίποτα να περιμένει κανείς, ενώ, αντίθετα, από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της πολιτικής και στα κοινωνικά κινήματα εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα». Να σημειωθεί ότι το κείμενο περιλαμβάνει ένα «πρώτο κύμα υπογραφών» και ότι δεν θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Το συνυπογράφουν πάντως τα εννέα μέλη της «Ομπρέλας» που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία, πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη από όλη τη χώρα.