Για μια σημαντική τομή που επιφέρει το νέο σύστημα επιλογής των διοικήσεων στο Δημόσιο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας αυτή την ώρα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό: «Στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις, απελευθερώνει τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες τους, προκειμένου να εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τον πολίτη. Παύουν οι διοικήσεις να είναι αποκλειστική επιλογή του υπουργού, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό».
«Θα καθορίζεται από ικανότητες των υποψηφίων σε σχέση με τις ανάγκες του τομέα που καλούνται να υπηρετήσουν. Στόχος μας να βελτιώσουμε την απόδοση της κρατικής μηχανής αλλά και να προσελκύσουμε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στελέχη που στο παρελθόν ενδεχομένως να αποθαρρύνονταν», συνέχισε.
Πρόσθεσε δε ότι το προφίλ των υποψηφίων που διεκδικούν την ηγεσία ενός φορέα πρέπει να έχουν σπουδές και εμπειρία που θα έχει συνάφεια με το αντικείμενό τους, προκειμένου να συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη. Πρέπει να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες στη χώρα μας να επιλέγονται κομματικοί φίλοι ως διοικητές νοσοκομείων με αποτέλεσμα να μην τοποθετούνται οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση.
«Οι νέοι διοικητές των οργανισμών του δημοσίου θα πρέπει μαζί με τους πολιτικούς προϊσταμένους να καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσης και με βάση αυτά θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και αν η απόδοση τους υπερβαίνει τη στοχοθεσία θα επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας αλλά και αντίστροφα να απομακρύνονται από τη θέση τους αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο υπουργός θα πρέπει να επιλέξει έναν από τους υπόλοιπους δύο που έχουν προκριθεί. Έχουμε υψηλές απαιτήσεις από τους επικεφαλής των κρατικών οργανισμών, διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, αναλαμβάνουν βαριές ευθύνες. Ανεξαρτησία, ικανότητα, έλεγχος και αποτελεσματικότητα είναι οι 4 λέξεις που αποδίδουν τη νέα πραγματικότητα. Εισάγουμε νέες μορφές σύγχρονου management. Με τη σημερινή μεταρρύθμιση το κράτος απελευθερώνεται αλλά δεν αυτονομείται για αυτό και την τελική ευθύνη της τελικής επιλογής ανήκει στον πολιτικό προϊστάμενο, αλλιώς θα μιλούσαμε για διοίκηση τεχνοκρατών με τα λάθη να καταλήγουν σε έναν λαβύρινθο ανευθυνότητας. Ο υπουργός είναι αυτός που θα εγκρίνει τα σχέδια, τους στόχους, τους προϋπολογισμούς των διοικήσεων.
Η αξιοκρατία και η αξιολόγηση εισάγονται για να προστατεύουν το κράτος. Η πολιτεία εντάσσοντας στο δυναμικό της ένα ικανό δυναμικό ανθρώπων που θα μπορεί να βελτιώσει τις υπηρεσίες της. Βασικός λόγος που προχωρούμε σε αυτή τη διαδικασία είναι για να καταστήσουμε ελκυστικότερη την κρατική μηχανή. Η επιτυχία τελικά του νομοσχεδίου θα κριθεί από την ικανότητά μας να φέρουμε ικανούς ανθρώπους στο οικοσύστημα της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτόν τον πήχη με ένα άλμα προς τα εμπρός. Με ένα κράτος που δεν θα είναι λάφυρο των κομμάτων και με παγιωμένο άλλοθι την ανώνυμη γραφειοκρατία», σημείωσε ακόμη.
«Οφείλουμε να ξεριζώσουμε τις εστίες των παθογενειών»
«Ανατάξαμε μια καθηλωμένη οικονομία διαχειριζόμενοι αλλεπάλληλες κρίσεις. Πρωταγωνιστούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους, απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα όπως είχα πει προεκλογικά και αυτή είναι μια επιτυχία όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά όλου του ελληνικού λαού. Το διαθέσιμο εισόδημα έχει βελτιωθεί και θα εξακολουθούμε να το στηρίζουμε με μόνιμες αυξήσεις. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες των πολιτών είναι πολύ περισσότερες. Οφείλουμε να ξεριζώσουμε τις εστίες που προκαλούν τις παθογένειες στη δεύτερη τετραετία μας. Για πρώτη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις μετά από 12 χρόνια. Παρεμβαίνουμε πια στον πυρήνα του κράτους που συνδέεται με την καθημερινότητά του στην υγεία, την ασφάλεια, τις συγκοινωνίες. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Θυμηθείτε το gov.gr, την εκστρατεία εμβολιασμού, το παράδειγμα του νέου ΕΦΚΑ.
Μέχρι το τέλος του έτους θα βγει η προκήρυξη των διοικητών για τα νοσοκομεία. Ωστόσο κάτι πρέπει να κάνουμε με τις απολαβές των διοικητών στο δημόσιο γιατί αν θέλουμε να προσελκύσουμε ένα στέλεχος του ιδιωτικού τομέα οι απολαβές είναι χαμηλές. Για αυτό αυξάνουμε τις απολαβές των διοικητών των νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του γενικού γραμματέα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πόσο θα φτάσουν οι αποδοχές των γενικών γραμματέων
Σημειώνεται πως αυξήσεις αποδοχών κατά 11% περίπου, που φθάνουν σε ποσά μέχρι και τα 525 ευρώ το μήνα, προβλέπει ο νόμος 5045/2023 του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για τους άρτι διορισθέντες νέους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς των υπουργείων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ς νόμου, από την 1η-1-2024, οι συνολικές αποδοχές των Γενικών Γραμματέων θα φθάσουν τα επίπεδα των 5.156 ευρώ το μήνα, από 4.631 ευρώ που ανέρχονται σήμερα, ενώ οι συνολικές αμοιβές των περισσοτέρων Ειδικών Γραμματέων θα ανέλθουν στα 4.386 ευρώ το μήνα, από 3.950 ευρώ που είναι σήμερα.