Διπλωματικός Νοέμβριος ξεκινάει για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις επαφές και επικοινωνίες με ηγέτες της ευρύτερης περιοχής σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, ετοιμάζεται να βρεθεί στην Κίνα. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί προς το τέλος της εβδομάδας στην Κίνα και θα συναντηθεί με τον ισχυρό ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίγνκ στο Πεκίνο. Ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, μετά και την πρόσφατη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είναι η σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο χωρών και την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και κεφαλαίων στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός θέλει όμως να ενισχυθεί και η εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον, ως μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ειρηνοποιού στην ευρύτερη περιοχή.
Με Όλαφ Σολτς και Ρίσι Σούνακ
Μέσα στο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δύο επιπλέον κλεισμένα ταξίδια. Μετά τη συνάντηση με τον Σι Τζινμπίγκ, στις 15 του μηνός θα βρίσκεται στο Βερολίνο για ένα τετ α τετ με τον Όλαφ Σολτς, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και το μεταναστευτικό. Όπως μαθαίνω για το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου «κλειδώνει» και η επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley. Ωστόσο γίνονται οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να κλειστεί ραντεβού με τον βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ. Υπενθυμίζεται ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, μετά τις εθνικές εκλογές είχε συγχαρεί τον πρωθυπουργό για την επανεκλογή του, τονίζοντας πως Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις. Πάντως, στο επίκεντρο αναμένεται σίγουρα να τεθεί η υπόθεση της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Κασσελάκης και Σολτς
Και επειδή σας ανέφερα για την επικείμενη συνάντηση Σολτς-Μητσοτάκη, πώς θα σας φαινόταν εάν συναντηθούν ο Καγκελάριος με τον Στέφανο Κασσελάκη; Και όμως μπορεί να γίνει σύντομα. Πώς; Κάτι αντίστοιχο που γινόταν και επί Αλέξη Τσίπρα, μόνο που ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον συναντούσε αρκετά συχνά στις συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου πήγαινε ως παρατηρητής. Μόνο που ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα πηγαίνει ως παρατηρητής, καθώς όπως μου λένε από το ευρύτερο περιβάλλον των υποστηρικτών του, είναι πολύ κοντά στην απόφαση να καταθέσει αίτημα, αυτό που δεν τόλμησε ο Τσίπρας λόγω των αντιδράσεων της Ομπρέλας, για να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Ο Τσίπρας στα βουνά
Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα να σας ενημερώσω ότι ο πρώην πρωθυπουργός, ακολουθεί τα βήματα του Κώστα Καραμανλή, δηλαδή πολλές βόλτες και το περασμένο τριήμερο πήρε τα βουνά και βρέθηκε στην Ήπειρο. Με την οικογένειά του, την σύντροφό του Μπέτυ και τα δυο του παιδιά, ξεκίνησε από τα Ζαγοροχώρια, έκανε στάση στην Πράμαντα Ιωαννίνων, ένα ορεινό χωριό στα Τζουμέρκα, δίπλα στους Μελισσουργούς, τόπο καταγωγής των Γιάννη Μπανιά, γραμματέα της ΑΚΟΑ, της ανανεωτικής πτέρυγας του Συνασπισμού και πολιτικού καθοδηγητή στελεχών, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, κ.ά. οι αποκαλούμενοι και «Μπανιάδες» και Δημήτρη Τσοβόλα, του πρώην υπουργού Οικονομικών. Τον ρώτησαν τι γίνεται με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλησε να μπει στην ουσία και αυτό που έλεγε μονότονα είναι πως η νέα ηγεσία πρέπει να έχει χρόνο να δείξει τι μπορεί να κάνει και θα κριθεί για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές. Από εκεί και πέρα, από τα λίγα που είπε, δε φαίνεται να έχει διάθεση φανερής εμπλοκής στα όσα γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ειδικά μετά τις διαγραφές.
Καθυστερήσεις με τις διαγραφές
Πάντως, από την συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας την περασμένη Παρασκευή, ημέρα που οι εφημερίδες είχαν κλείσει, κάτι που γίνεται χρόνια τώρα, καθώς όλες οι κρίσιμες συνεδριάσεις ορίζονται σε ώρες που να μην μπορούν να μάθουν και πολλά οι εφημερίδες που έχουν κλείσει ύλη, δε φάνηκε να βιάζονται για να προχωρήσουν οι διαγραφές. Αυτό που αποφασίστηκε για να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή δείχνει, όπως μου είπε πρόσωπο που ξέρει, διάθεση να πέσουν οι τόνοι και κάπου να ξεχαστεί το θέμα, αρκεί όμως και οι διαφωνούντες να το επιθυμούν και να μην ρίξουν και άλλο λάδι στην φωτιά.
Η πλευρά Κασσελάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα να παγώσει το θέμα, αρκεί να φαίνεται προς τα έξω ότι εμμένει και δεν κάνει πίσω. Από εκεί και πέρα θέλει δουλειά για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ξέρει και ο ίδιος και αυτό φάνηκε και στις επαφές που είχε χθες στη Λάρισα, όπου συναντήθηκε με συγγενείς θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών και από το γεύμα που είχε με το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.
Ποιος Φίλης;
Ωστόσο, μαθαίνω πως λαμβάνουν χώρα κωμικοτραγικές καταστάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον μου τα περιέγραφε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Είπαμε και παραπάνω πως παρά τις διαγραφές που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης για Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη από το Αμερική, όταν γύρισε και πήγε γραβατωμένος στην Κουμουνδούρου κυριάρχησε η λογική μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας, Αντώνη Κοτσακά και τον ρώτησε: «Τώρα τι κάνουμε;». Αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος και να μην ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ, άλλωστε το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι δαιδαλώδες και μάλλον ο νέος πρόεδρος πρέπει αν το μελετήσει στην κάθε του λεπτομέρεια, καθώς για παράδειγμα δεν προβλέπει διαγραφή με απόφαση Προέδρου. Πάντως, δεν κρυβόταν η απορία μου όταν μου έλεγε η πηγή μου ότι λίγο καιρό πριν πάρει τα «κλειδιά» της Κουμουνδούρου ο Στέφανος δεν γνώριζε ποιος είναι ο Φίλης και μάλιστα ζητούσε να τους τον δείξουν γιατί τον μπέρδευε με τον γνωστό διεθνολόγο.
Το ΚΚΕ γράφει την ιστορία της διάσπασής του
Συνεχίζονται οι προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να γράψει την Ιστορία από τη δική του οπτική και στο πλαίσιο αυτό μαθαίνω ότι σύντομα θα εκδοθεί ο Γ2 τόμος από τα πολυσυζητημένα «Δοκίμια Ιστορίας». Θα κυκλοφορήσουν μέσα στο Νοέμβριο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 105 χρόνων ζωής του Κ.Κ.Ε. Ο νέος τόμος έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αφορά την περίοδο της Χούντας (1967 – 1974) που σημαίνει ότι θα έχει εκτενείς αναφορές και στην διάσπαση που καταγράφηκε κατά τη 12η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, του Φεβρουαρίου 1968 στη Βουδαπέστη. Σε αυτή καθαιρέθηκαν διαφωνούντα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και περιθωριοποιήθηκαν μια σειρά από άλλα. Είχε προηγηθεί η ήττα του αντάρτικου του Κόμματος στον Εμφύλιο Πόλεμο τον Αύγουστο του 1949, η γιγάντωση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς στην ελληνική πολιτική σκηνή και η αποσταλινοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων ανά τον κόσμο.
Αλλαγές δεδομένων φέρνει στη Eurobank η αποεπένδυση του Δημοσίου
Νέα δεδομένα φέρνει για τη Eurobank η απόκτηση του 1,4% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατ’ επέκταση από το ελληνικό δημόσιο. Διότι μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το ΤΧΣ δεν έχει πλέον λόγο στα διοικητικά πεπραγμένα της τράπεζας όπου μέχρι πρότινος είχε το δικαίωμα να διορίζει εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank. Γι’ αυτό και η αποχώρηση της Ευθυμίας Δελή από την τράπεζα μετά από τρία χρόνια παρουσίας σε αυτήν.
Ελαιόλαδο σε τιμή χρυσού
Ελαιόλαδο ίσον χρυσάφι; Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το τοπίο για ένα από τα πιο κοινά και ευρέως χρησιμοποιούμενα τρόφιμα των Ελλήνων. Η τιμή στην Ελλάδα είναι στα 8,7 ευρώ το κιλό σε επίπεδο παραγωγού, δηλαδή η τιμή που αγοράζουν οι χονδρέμποροι και τυποποιητές από τους αγρότες. Την ίδια στιγμή οι τελευταίες εκτιµήσεις δείχνουν µια παγκόσµια παραγωγή της τάξης των 2,39 εκατ. τόνων, έναντι των 2,56 εκατ. τόνων του 2022, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά είναι υπολλειμματική. Ταυτόχρονα τα αποθέµατα βρίσκονται στα χαµηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Σ’ αυτό το περιβάλλον, το σενάριο για τιµές κοντά στα 10 ευρώ, δείχνει πολύ κοντά στην πραγµάτωσή του. Κοιτάζοντας ένα πεντόλιτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε γνωστό κατάστημα λιανικής πώλησης, η τιμή του ήταν στα 67 ευρώ.
Ελευθερουδάκης: Η βαριά κληρονομιά που έφερε τη σύλληψη
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το όνομα «Ελευθερουδάκης» ήταν συνυφασμένο με το βιβλίο και τον κόσμο του. Για πολλά χρόνια η επιχείρηση κυριαρχούσε στον κλάδο του βιβλίου. Η διαδοχή στο τιμόνι της επιχείρησης που συνδέθηκε με τις αδερφές Σοφίκα και Μαρίνα Ελευθερουδάκη φαίνεται ότι δεν είχε το ευτυχέστερο και επιθυμητό αποτέλεσμα για την επιχείρηση. Η εταιρεία εκτός από την κρίση, λέγεται στην αγορά ότι έτυχε και αρκετών λανθασμένων χειρισμών στο επιχειρηματικό πεδίο. Χειρισμοί που μεταξύ άλλων είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη της Μαρίνας Ελευθερουδάκη πριν από λίγες ημέρες. Δικαστικές αποφάσεις επί δικαστικών αποφάσεων για απλήρωτες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών και άλλες υποθέσεις, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Ενός παγόβουνου που κάποτε βρέθηκαν στην κορυφή του τα μέλη της οικογένειας Ελευθερουδάκη, πριν ο πάγος αρχίσει να λιώνει και οδηγήσει στην επιχειρηματική κατάρρευση.
Αλλαγή πλεύσης για την Αγγελική Φράγκου
Κόντρα στην στρατηγική πολλών συναδέλφων της εφοπλιστών που θέλει να ιδρύουν εταιρείες από τα σπλάχνα δικών τους εταιρειών με αντικείμενο τον ναυτιλιακό κλάδο, πηγαίνει η πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου. Η οποία μέχρι πρότινος διατηρούσε πέντε εταιρείες σε Χρηματιστήρια όπως αυτά της Νέας Υόρκης και του Όσλο. Σταδιακά όμως αρχίζει να αποσύρει τις εταιρείες από τα Χρηματιστήρια και να τις συγχωνεύει, ενώ όπως όλα δείχνουν είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στην οργανωμένη αγορά τη Navios Maritime Partners που αποτελεί και το βασικό της εφοπλιστικό εταιρικό όχημα. Η Φράγκου είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον τομέα της ναυτιλίας παγκοσμίως, ενώ ο στόλος της Navios απαρτίζεται από 185 πλοία διαφόρων ειδών και χωρητικοτήτων. Στόχος της είναι όπως όλα δείχνουν να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη Navios, προκειμένου αυτή να αποτελέσει το κύριο όχημά της στην παγκόσμια ναυτιλία τα επόμενα χρόνια.
Επιστροφή στα κέρδη «γλυκοκοιτάζει» η Δέλτα
Μειώνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 81 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και κάνοντας στοχευμένες κινήσεις, μεταξύ των οποίων η πώληση περιουσιακών στοιχείων που δε θεωρούνταν απαραίτητα όπως η θυγατρική United Milk Company στη Βουλγαρία στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς), η Δέλτα προσπαθεί να επιστρέψει φέτος στα κέρδη. Για την ιστορία μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας το 2022 άγγιξε ζημίες περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχε μαζέψει και ζημίες από προηγούμενες χρονιές. Βασικό όχημα για την εξάλειψη των ζημιών αυτών ήταν η μείωση κεφαλαίου. Μένει να αποτυπωθεί και στον ισολογισμό του 2023, ο οποίος πλέον θα βγει στην επιφάνεια και στη δημοσιότητα εντός του 2024.