Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συγκρατήσει την καθοδική πορεία που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις μετά τις εσωτερικές αναταραχές που προκάλεσε το πρόσφατο μπαράζ διαγραφών στελεχών του κόμματος, με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να γνωστοποιεί, χθες, πως η εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ και τη δημόσια σφαίρα θα γίνεται με λίστα.

«Το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά», είπε κατά την εισήγησή του στο Εκτελεστικό Γραφείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε ρυθμό. Σήμερα, κάνουμε ένα πρώτο βήμα με την ενεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου. Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ. Και αντίπαλοί μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας και να βγούμε στην κοινωνία. Να αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σκληρή Δεξιά του. Η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους» είπε.

«Να μιλήσουμε με την κοινωνία, να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τις αγωνίες και τα προβλήματά της. Αυτό έχω σκοπό να κάνω αμέσως, πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου. Σας καλώ όλους και όλες να κάνετε το ίδιο. Να βγούμε όλοι μαζί στην κοινωνία. Να βγούμε στο δρόμο, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, τα κινήματα, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα, τη νεολαία. Και ταυτόχρονα, να δουλέψουμε σκληρά τον προγραμματικό μας λόγο», προσθεσε και ζήτησε από τα στελέχη να περιορίσουν την αυτοαναφορικότητα:

«Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός «μηχανισμού έκφρασης της όποιας διαφωνίας μέσα στα όργανα», ανακοινώνοντας ακόμη ότι «θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης».

Προβληματισμένη για την πορεία του κόμματος εμφανίστηκε η Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ως σοβαρό πρόβλημα τη διαγραφή των Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι ο δρόμος για το συνέδριο δεν μπορεί να οδηγεί μέσα από εκκαθαρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, αναβλήθηκε, ενώ φαίνεται ότι για κάθε μία από τις παραπομπές προς διαγραφή θα συσταθούν τέσσερις τριμελείς επιτροπές που θα εξετάσουν τα γεγονότα.

Οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος παραμένουν ρευστοί καθώς η «προεδρική» πτέρυγα θεωρεί ότι τυχόν ανάκληση των διαγραφών θα «πλήγωνε» το ηγετικό προφίλ του Στ. Κασσελάκη, για την «Ομπρέλα» ζητούμενο παραμένει πόσοι και πότε θα αποχωρήσουν, ενώ η κίνηση «6 συν 6» προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ λογικής και εσωκομματικής ευαισθησίας.