Σε ένα σπιράλ διάσπασης έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όποιος εκ των αμφισβητιών δεν αποχωρεί οικειοθελώς, διαγράφεται. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, πήρε μολύβι και σβήνει στελέχη του κόμματος, που δημόσια έχουν καταφερθεί με απαξιωτικό τρόπο εναντίον του.

Τη Δευτέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε τη διαγραφή σημαινόντων προσώπων της προηγούμενης εποχής του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη. Ο χορός των διαγραφών είχε ανοίξει με τον Στέφανο Τζουμάκα, ενώ την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου.

«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή», ανέφερε στη σχετική ανάρτηση στα social media και πρόσθεσε:

«Κάποιοι μάς “πνίγουν” με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως “Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ” κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ […] Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη».

Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον…

Posted by Στέφανος Κασσελάκης – Stefanos Kasselakis on Monday, October 23, 2023

«Έχουμε μια έλλειψη σεβασμού και προς το πρόσωπο του Προέδρου αλλά και των υπολοίπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε από την πλευρά της η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, υπογραμμίζοντας πως τυπικά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διέγραψε στελέχη, αλλά κίνησε τις διαδικασίες για να αποφανθούν τα όργανα με βάση τις καταστατικές προβλέψεις».

Σημειώνεται πως εκ του καταστατικού του κόμματος το όργανο το οποίο αποφασίζει για τη διαγραφή ενός μέλους είναι η τριμελής Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία μετά την εξέταση όλων των εμπλεκομένων, εισηγείται στην ολομέλεια της Επιτροπής (15 μέλη) για την ποινή που πρέπει να επιβληθεί. Σημειώνεται πως για αυστηρές ποινές, όπως η διαγραφή από το κόμμα, απαιτείται ειδική πλειοψηφία (2/3).

Συνεχίζουν ακάθεκτοι…

Τα τρία στελέχη που οδηγούνται προς διαγραφή συνέχισαν ακάθεκτοι τις επιθέσεις τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. «Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Open και πρόσθεσε για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Λειτουργεί σαν CEO. Το να απολύει, να διαγράφει από την Αμερική με Twitter, δεν είναι διαδικασία κόμματος αυτό. Ο κ. Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».

Ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8» και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές», απαξίωσε την απόφαση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Μου λέει ο άλλος “σου έδειξε την πόρτα”. Του απαντάω: Ρε αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα και ξέρω και πώς ανοίγει. Και πάντοτε την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα. Τώρα βρέθηκε μια ομάδα η οποία την ανοίγει για να βγάλει εμένα έξω».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μετά την απόφασή του Στέφανου Κασσελάκη να τον θέσει εκτός κόμματος, ξεσπάθωσε. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει μεγάλο ρόλο στις θεατρικές επιθεωρήσεις με αυτά που γίνονται στο κόμμα και σημείωσε πως είναι «κατάντια ότι ο Κασσελάκης πήρε το κόμμα». Συνέχισε λέγοντας πως ο Κασσελάκης διεκδίκησε την προεδρία, αποκρύπτοντας τις απόψεις του. «Φυτευτό δεν τον είπαμε εμείς. Εκείνος είπε ότι τον φύτεψε ο Αλέξης Τσίπρας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Έχουμε μια πορεία βίαιης ιδεολογικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κεντροδεξιό κόμμα αν συνεχίσει έτσι. Σε αυτή την πορεία όσοι είμαστε αντίθετοι θα βρεθούμε απέναντι […] Άλλοι δούλεψαν υπόγεια με στημένο μηχανισμό, όχι εγώ, πρόκειται για παρακέντρα γύρω από τον Τσίπρα για να μας αποδομήσουν».

Κείμενο – «φωτιά» της Ομπρέλας δείχνει άμεση διάσπαση

Εν τω μεταξύ, την άμεση διάσπαση δείχνει κείμενο υπογραφών που διακινεί η «Ομπρέλα», η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κλιμάκωση της έντασης με τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφές στελεχών. Στο κείμενο υπογραφών, το οποίο φέρεται να είναι πρωτοβουλία των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σχεδόν ως γεγονός.

Σημειώνεται πως και ο Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον Σκάι, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος που θα προκύψει από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να διεκδικήσει και τη ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Μάλιστα του έδωσε και όνομα, αναφέροντας πως θα μπορούσε να λέγεται «ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερα». «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο», τόνισε.

Στο κείμενο υπογραφών που διακινεί η «Ομπρέλα» αναφέρεται: «Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Παράλληλα χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες» τις αλλαγές στο καταστατικό, στο τελευταίο Συνέδριο του 2022, όταν και αποφασίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος να προκύπτει έπειτα από ψηφοφορία από τη «βάση». «Λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό, τις οποίες κι εμείς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε, παρότι δώσαμε μάχη και πολλοί και πολλές τις καταψηφίσαμε, είχε μια οπερετική απόληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το ίδιο κείμενο.

Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο νέου κόμματος, το κείμενο της «Ομπρέλας» το αφήνει «ορθάνοιχτο» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπιστεί και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν, είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους».